Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından, hayvan sağlığında kullanılan tüm veteriner tıbbi ürünlerin üretiminde İyi Üretim Uygulamaları (GMP) standartlarının uygulanmaya başlandığı bildirildi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlığın Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği'ne uyum çalışmaları kapsamında 2011 yılında Veteriner Tıbbi Ürünler Hakkında Yönetmelik ve İyi Üretim Uygulamaları (GMP) Kılavuzunu yayımlayarak dönüşüm programını başlattı.
Veteriner tıbbi ürünlerin tüm yaşam döngüsünü içerisine alan bu program 1 Kasım'da tamamlandı. Türkiye'de 1 Kasım'dan itibaren hayvan sağlığında kullanılan tüm veteriner tıbbi ürünlerin üretiminde GMP standartları uygulanmaya başlandı. Hayata geçirilen bu düzenleme ile veteriner tıbbi ürün üretiminde yüksek kalitede üretim standardı aranarak etkin ve güvenilir ürünlerin üretim, ithalat ve ihracat dönemi başladı.
GMP ile veteriner tıbbi ürünler için üretim öncesi ham madde tedarikinden veteriner hekim kontrolünde reçete ile uygulanmasına kadar geçen tüm aşamalarda etkinlik ve güvenilirlik sağlanıyor.
İthal edilen veteriner tıbbi ürünlerin Türkiye'de üretilenler ile eşdeğer kalitede olmalarının sağlanması amacıyla iki yıldır yurt içi ve yurt dışında GMP denetimleri gerçekleştirildi.
Türkiye'de ve yurt dışında 31 Ekim itibarıyla 57 tesis denetlendi ve bu denetimler sonucunda 30 üretim tesisi Bakanlıktan GMP sertifikası almaya hak kazandı. Bakanlığın bu konudaki düzenleme ve uygulamaları, Türkiye'de veteriner tıbbi ürün endüstrisini, yüksek kalite yönetim standartlarını muhafaza eden bir sektöre dönüştürdü.
Son Dakika › Ekonomi › Veteriner Sağlık Ürünlerinde İyi Üretim Uygulamaları Dönemi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?