GMİS, muhtarlardan destek istedi
ZONGULDAK - Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ve bazı sendika yöneticileri TBMM'de görüşülen ve içerisinde Türkiye Taş Kömürleri Kurumu'nu ilgilendiren yasanın çıkarılmaması için muhtarlardan destek istedi.
GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, GMİS Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez ve bazı sendika yöneticileri Ereğli ve Alaplı ilçelerinde görev yapan köy ve mahalle muhtarları ile sabah kahvaltısında bir araya geldi. GMİS Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez Ereğli ve Alaplı'da görev yapan muhtarlara şu anda TBMM'de görüşülmekte olan 58. Madde hakkında bilgilendirmede bulunmak amacıyla biraraya geldiklerini belirtirken, Alaplı Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Uysal, GMİS'e her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti. Kdz. Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Şükrü Kılıç ise GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu'nun kendilerine vereceği bilgileri dinlemek üzere toplantıya katıldıklarını belirtti.
"Kömür kartelleri boş durmuyor"
Toplantıda taş kömürünün ülkemizin hem ekonomisi hemde enerji stratejisi açısından önemine değinen GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, bölgeye 10-15 bin kişinin çalışacağı istihdam alanları kurmadan TTK'nın kapısına kilit vurmanın Zonguldak'ı köy haline getireceğini savundu. Mutlu konuşmasında "Zonguldak olarak Türkiye'nin ilk ilan edilen illeri arasında olmasının sebebi taşkömürünün bu bölgede bulunmuş olmasıdır. Bu gün doğalgaz ve petrol kömürün yerini almış gibi gözükse de bilimsel araştırmalar dünyada halen daha ömrünün en uzun olan enerji kaynağının kömür olduğunu göstermektedir. 50 bin kişinin çalıştığı TTK, yanlış siyasi manevralar nedeniyle bugün 7 bin 600, memurlarla birlikte 9 bin kişinin çalıştığı bir kuruma getirildi. Tabii dünyayı incelediğinizde, hiçbir ülkede taşkömürü üretiminin kar etmediğini hepimiz biliyoruz. Etrafımızdaki ülkelerle savaşın eşiğinde olduğumuzu biliyoruz. Yarın olumsuz tablolarla karşılaştığımızda, dün doğalgazımızı kısanlar, yarın kömürümüzü vermeyecekler, dolayısıyla bugün ülkemizin 4,5 milyar dolarını dışarı kömür ithalatı için verdiğimizi düşünürsek, yarın Allah göstermesin nelerle karşı karşıya gelebileceğimizi kabul etmek zorundayız. Dünyadaki savaşların en büyük sebebi enerjidir. Dünyadaki enerji politikalarını yönlendirmeye çalışan bir takım kömür kartelleri boş durmuyor. Ülkemizde taşkömürünü bitirecek noktaya olanak sağlayabilmek için kendi içimizden buldukları birkaç kömür üreticisini de yanlarına alarak ülkemizin enerji sektörüne yön vermeye çalışıyorlar.
Biz kesinlikle siyasi bir kavganın içinde değiliz. Devlet bizim devletimiz, hükümet bizim hükümetimizdir. Her mücadelede önceliğimiz devlet ve milletimizin bekası, bölünmez bütünlüğüdür" dedi.
"Geri dönüşü olmayan büyük bir hatanın içindeler"
TBMM'ye gelmek üzere olan torba yasada yer alan 58. Maddenin taşkömürü üretimini Zonguldak'ta bitirme aşamasına getirecek bir madde olduğunu belirten Mutlu, maddenin içeriği hakkında bilgilendirmede bulundu. Mutla konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; "Ne diyor bu madde? Kömür havzalarındaki ruhsatları ayırarak yani; Kandilli, Kozlu, Amasra, Karadon, Üzülmez, Gelik bölgelerinin ruhsatları şu anda bir bütün. TTK yasal olarak bunları elinden çıkaramıyor. Yasa diyor ki, bu ruhsatları ayrı ayrı bölüp, Kandilli'yi, Gelik'i, Karadon'u ayrı ayrı insanlara satabilirsin. Ne demek satılması? Dün Kandilli Alacaağzı'nda ne yaşadıysak daha kötüsü olacak demek. Ne oldu orada? Özel teşebbüs geldi orayı kiraladı, işine gelmeyince vurdu kilidi gitti. Bu bölgede bin arkadaşımız orada ekmek yerken, sadece patronun keyfiyetinden dolayı bu gün bir çoğu ya köyümüzde işsiz, ya da başka illere çalışmaya gitti. Dolayısıyla Zonguldak kaybetti, köyümüz, kaybetti, mahallemiz kaybetti, ülkemiz kaybetti. Biz geçmişteki rödovans sisteminin ülkeye ve Zonguldak'a neler kaybettirdiğini, bu getirilmek istenen sistemin de Soma sisteminden daha kötü olduğunu ve Soma'daki faciadan daha ağır bedeller ödemekle yüz yüze bırakılacağımızı, zaten küçülmekte olan Zonguldak'ın daha da yok olacağını ve yarın bir köy haline gelmek zorunda kalacağını hem TBMM'de plan ve bütçe komisyonunda, hem de değişik görüşmelerimizde ifade ettik. Birtakım kitlelerin, birtakım kömür kartelleri ve onların önüne kattığı birkaç siyasinin yönlendirmesiyle büyük bir yanlışın, hatta geri dönüşü olmayan büyük bir hatanın içindeler. Bu hatadan dönmenin en önemli yolu, Zonguldak'ın taraflarının, kimdir bunlar? GMİS, muhtarlarımız, STK'lar, bu kurumda görev yapan teknik kadrolar ve bakanlığımız bir araya gelerek bir yasa tasarısı hazırlansın. Zonguldak'ta kaçak olarak çalışmak zorunda kalan 2 bin maden işçisinin ölülerinin hastane önüne atılmaları bitsin. Zonguldak'taki sömürü düzeni bitsin. Zonguldak'taki taşkömürünü çıkaralım, hem ülkemiz kazansın, hem biz kazanalım mücadelesi veriyoruz."
"10-15 bin kişilik istihdam sağlayın, kilidi birlikte vuralım"
TTK'nın zararını her fırsatta diline dolayanların Zonguldak ekonomisinin TTK ile döndüğünü unuttuğunu ifade eden Mutlu, Zonguldak'a TTK'nın yerine 10-15 bin kişinin istihdam edileceği bir fabrika kurulması halinde kurumun kapısına kilidi birlikte vurmaya hazır olduklarını söyledi. Mutlu konuşmasını şu sözlerle tamamladı; "Her kulvarda TTK'nın zararını dile dolayanlar şunu unutuyor. Şu anda Zonguldak ekonomisi TTK ile dönüyor. Biz şunu diyoruz; Gelin Zonguldak'a 10 bin, 15 bin kişinin çalışabileceği bir fabrika kurun. İstihdam alanı oluşturun. Muhtarlarımızın köyleri boşalmasın. Zonguldak'ımızdan insanlar dışarı gitmek zorunda kalmasın. Kilit vurulacaksa gelin o zaman hep beraber vuralım. Aksi halde, Zonguldak'ta yeni istihdam alanları oluşturmadan 15-20 bin kişinin çalışacağı istihdam alanları oluşturmadan, TTK'ya zarar verecek her hareket Zonguldak'ı yok etmenin temelini atmaktır, Zonguldak'ı kaderiyle baş başa bırakmak demektir. Biz buna müsaade etmeyeceğimizi başta GMİS ve maden işçileri ile muhtarlarımızla ve sivil toplum kuruluşlarımızla bu uğurda ne mücadele verilmesi gerekiyorsa vereceğimizi ifade etmek ediyoruz, ifade etmeye devam edeceğiz. Bugün saat 14.00'de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile GMİS yönetiminin bir araya geleceği bir görüşmemiz var."
Toplantıya GMİS Genel Başkanı İsa Mutlu, GMİS Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez, GMİS Şube Sekreteri Yılmaz Çevik, Şube Teşkilatlanma Sekreteri Serkan Korkmaz, Şube Mali Sekreteri İsmail Özcan, Kdz. Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Şükrü Kılıç, Alaplı Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Uysal ve iki ilçenin köy ve mahalle muhtarları katıldı.
Toplantının ardından GMİS yöneticileri muhtarlarla toplu fotoğraf çektirdi.
Son Dakika › Genel › Gmis, Muhtarlardan Destek İstedi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?