Sezonun ilk kinoa ekimi Tekirdağ'da gerçekleştirildi
TUKİYED Başkanı Can Temizel: "NASA astronotlara yediriyor"
"Yurt dışına ihraç malı olarak değerlendiriyoruz"
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop:
" Birleşmiş Milletler, yılın yiyeceği ilan etmişti"
TEKİRDAĞ - Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği'nin organize ettiği, 2013'te BM tarafından yılın yiyeceği seçilen ve Astronot yiyeceği olarak bilinen kinoanın 2017'deki ilk ekimi Tekirdağ'da gerçekleştirildi.
AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop'un ailesine ait tarlalarda, kendisinin de katılımı ile sezonun ilk kinoa ekilişi yapıldı.
Etkinliğe, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop'un yanısıra, Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayancılık İl Müdürü Zekeriye Sarıkoca, Ak Parti Tekirdağ İl Başkanı Cüneyt Yüksel, TUKİYED Başkanı Can Temizel ve çeşitli illerden gelen çiftçiler katıldı.
"Birleşmiş Milletler 2013'te yılın yiyeceği ilan etmişti"
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop burada yaptığı konuşmada, "Çok verimli bir arazi, benim çocukluğumda burada rahatlıkla iki ürün alırdık. Sulama imkanları da var. Tabi bir standart oluşmuş bölgede, bir yıl buğday, bir yıl ayçiçeği ekiliyor genellikle. Biraz daha farklı ürünler, olabilir mi diye uzun zamandır konuşuyorduk arkadaşlarla da. Kinoayı birazda internetten ilk olarak gördüm, önce bir tadına baktık, yedik. Sonrada onunla ilgili ufak çaplı araştırmalar da yaptıktan sonra il müdürümüzle de görüşmüştük acaba burada mümkün olabilir mi diye. Tekirdağ sınırları içerisinde geçen sene ekildi. Birazda hem deneme olsun, hem de Tekirdağ'a tanıtılması içinde faydası olabilir diye düşündüğümüzde, en son TUKİYED ile temas kurduk. Burada araziyi gördük, ona göre de bir hazırlık, çalışma yapıldı. Şimdi ekim inşallah bu gün tamamlanmış olur. Arkasından da bekleyeceğiz, Allah iyi yağış, iyi iklim, imkan verdiğinde iyi bir mahsul alınmış olur. Ben hayırlı olmasını diliyorum. Kinoanın glüten noktasında özellikle, tabi çok tartışılan bir konu, glütensiz faydalıdır, değildir. Çölyak hastaları için glütensiz tabii faydalıdır ama, böyle bir hastalığı olmayanlar için de glütensiz beslenmenin daha doğru olacağı söyleniyor. Artık doktorların tabi net olarak söyleyeceği bir şey. Bir alternatif yiyecek olarak yaygınlaşmasında fayda var. Belki sadece Türkiye içinde değil, yurt dışına da ihracat yapılıyor. 2013'te Birleşmiş Milletler tarafından birazda tanıtımına destek olmak amacıyla muhtemelen, ama faydaları da ortada, yılın yiyeceği ilan etmişti. Ben hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.
"Çiftçimizi memnun eden bir ürün"
TUKİYED Başkanı Can Temizel ise etkinlikte yaptığı konuşmasında, "TUKİYED olarak bu gün burada 2017'nin ilk ekilişini gerçekleştiriyoruz. Kinoa, gelir getiren, çiftçimiz için yeni bir alternatif ürün. Türkiye genelide derneğimizi takip eden 7 bin 200 çiftçimiz bu gün yüksek gelirli bir ürün olarak bunu ekmek üzere. Çok yerde, 69 ilde, dünyada 204 ülke de bu ürünü yetiştirmeye çalışıyor. Bu gün burada, Tekirdağ'da ilk ekilişimizi gerçekleştireceğiz. Sayın başkanımda burada, kendisine ait tarlada bu ekimi yaparak start vermek istiyoruz. İnşallah hayırlı olur tüm çiftçilerimiz için. Kinoa, uygun şartlarda yetiştirildiği zaman dekarda 300 kilogram ürün veren, yine yüksek gelir derken, bizim erken sezonda, 6-7 liralardan, 8 liralardan satın alabildiğimiz. Sezon içerisinde yüksek verim olduğunda çiftçimizi memnun eden bir ürün. Yetiştirmesi kolay, buğday kadar kolay yetiştiriliyor, aynı ekipmanlarla yetiştiriliyor. Aşağı yukarı 4 ay içerisinde hasat alıyoruz. Uygun bahar yağmurlarını gördüğü taktirde verim artıyor. Her tür ortama sağlıklı bir şekilde adapte olan bir ürün kinoa, dolayısıyla yüksek bir verim bekliyoruz Trakya'da" dedi.
"NASA astronotlara yediriyor"
TUKİYED Başkanı Can Temizel, kinoanın çok sağlıklı bir yiyecek olduğunu anlatarak, "NASA astronotlara yediriyor bunu. Çünkü, içerisinde demir ve magnezyum oranı yüksek, yüksek lif barındıran, vitamin açısından zengin bir ürün. En önemli özelliği içerisinde glüten yok. Türkiye'de 2 milyonun üzerinde, glüten tüketemeyen çölyak hastası var, onların öncelikli tüketim ürünlerinden. Yine çocuk gelişiminde çok büyük katkıları olan bir ürün. Anne sütünde bulunan 4 tane amino asit içeriyor. Kinoayı popüler yapan en önemli özelliği sizi tok tutması, yemek yediğinizde kan şekerinizi baskılayan insülin salgılayan pankreasınız kinoa yediğinizde o kadar fazla salgılamaz. Dolayısıyla 4 saat acıkmazsınız bu da diyetlerin bir numarası olmasını sağlar" şeklinde konuştu.
"Yurt dışına ihraç malı olarak değerlendiriyoruz"
Can Temizel, TUKİYED'in bünyesinde bir çok çiftçi ve tüccarın bulunduğunu aktararak konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Derneğimiz bünyesinde sadece çiftçilerimiz yok, aslında bir çiftçi derneği TUKİYED, 8 adet tüccar bulunuyor bünyemizde. Bunlardan 6 tanesi Türkiye içerisinde, 2 tanesi yurt dışından. Biz ürünleri dernek olarak pazarda satın alıp veya tüccarlarımız üzerinden satın alınmasını sağlayıp yurt dışına ihraç malı olarak değerlendiriyoruz. İç pazarda da tüketimi artan bir ürün, geçtiğimiz sene sadece 9 ithalatçı varken bu sene 19 ithalatçı var sektörde. Bu da ürüne olan ilgiyi gösteriyor. Her geçen gün sağlıklı beslenme üzerine insanlarımızın alışkanlığı gelişiyor. Çocuklarımızın gelişimi içinde önemli olduğu için tüketilen bir ürün kinoa. Bizde yetiştiriciliğinin gelişmesi için elimizden geleni yapıyoruz."
Konuşmaların ardından, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, traktöre binerek ilk kinoa ekimini gerçekleştirdi. Daha sonra etkinliğe katılanlara kinoa ile hazırlanmış yiyecekler ikram edildi.
(YG-
Son Dakika › Genel › Sezonun İlk Kinoa Ekimi Tekirdağ'da Gerçekleştirildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?