28 Şubat Davası - Son Dakika
Güncel

28 Şubat Davası

Dava kapsamında ''mağdur'' sıfatıyla dinlenilmesine karar verilen eski başbakanlardan Tansu Çiller, yurt dışında olduğunu belirten mazeret dilekçesi sunarak, talimat duruşmasına katılmadı Mahkeme heyeti, Çiller'in mazeretini kabul ederek, talimat duruşmasını 29 Eylül'e erteledi.

20.06.2014 13:03

28 Şubat Davası kapsamında "mağdur" sıfatıyla dinlenilmesine karar verilen eski başbakanlardan Tansu Çiller, yurt dışında olduğunu belirten mazeret dilekçesi sunarak, talimat duruşmasına gelmedi.

Dava kapsamında İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan talimat duruşmasına, müşteki Nurcihan Rençber ve avukatları ile bazı sanıkların avukatları katıldı.

Eski başbakanlardan Tansu Çiller'in de aralarında bulunduğu 5 müşteki ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada "müşteki" sıfatıyla ifade veren Nurcihan Rençber, mağduriyetinin 1999'da İnönü Üniversitesi'nde başörtüsü yasağını protesto amacıyla bir dua okumasından dolayı başladığını belirterek, "O dönem imam hatip lisesi son sınıf öğrencisiydim ve başörtüsüne özgürlük istediğim için gösterilere katıldım. Bu eylemler sebebiyle 200 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alındığımızda yanımızda avukatımız yoktu. Malatya Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldük. İki ablam ve annemle 7 ay tutuklu yargılandık. Büyük ablam tahliye olduktan sonra vefat etti" diye konuştu.

"İdamla yargılandığımızı öğrendik"

Cezaevine girdikten iki hafta sonra idamla yargılanacaklarını gazetelerden öğrendiğini söyleyen müşteki Rençber, gözü bağlı olarak hücrelerde tutulduğunu ve psikolojik baskıya maruz kaldıklarını söyledi. Annesi ve kardeşlerinin tehdit edildiğini belirten Rençber, bu dönem içerisinde maddi ve manevi olarak tüm aile fertleri oldukça sıkıntılı bir dönem geçirdiklerini kaydetti.

Rençber, şöyle devam etti:

"2003'te kalan cezamızın çekilmesi için Bakırköy Cezaevi'ne sevk edildik. Cezamızın geri kalanını burada çektikten sonra çıktım. İmam hatip lisesi son sınıf öğrencisi olup bu dönemde tutuklandığımız için başarı puanımız düştü. Başörtüsü yasağı başladığı için de üniversiteye gidemedik. Hatta sporcu olduğum için onun sınavlarına dahi giremedim."

Rençber, o süreçte mağduriyetine sebep olduğunu iddia ettiği dönemin Malatya emniyet müdürü ile cumhuriyet savcısı Ahmet Kelebek'ten de şikayetçi olduğunu ve davaya katılmak istediğini söyledi.

Müşteki avukatlarının sorularını da yanıtlayan Rençber, ilk gözaltına alındığında 16 yaşında olduğunu belirtti. Toplu protestoda dua okumasından dolayı gözaltına alındığı kaydeden Rençber, kendisine gönderilen iddianamede, protesto olayında ıslık çalmasının suçmuş gibi gösterildiğini ifade etti.

Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Aslan'ın, "Bahsettiğiniz başörtüsü yasaklarının davanın sanıklarıyla ilgisi var mı? Sonuçta böyle bir uygulama varsa Resmi Gazete'de yapanların adları geçiyordur veya bir yönetmelik vardır? 1999 öncesinde başörtüsü yasağı var mıydı, o dönem mi başladı?" sorusuna karşılık Rençber, başörtüsü yasaklarının farklı zamanlarda farklı yerlerde uygulanmaya başladığını söyledi. Rençber, "1999'dan önce üniversite sınavlarına giremeyenler olduğunu biliyorum" ifadesini kullandı.

Rençber, davanın sanıklarının başörtüsü yasağından direkt ya da dolaylı olarak sorumlu olup olmadıkları konusunda bir şey söyleyemeyeceğini kaydetti.

Sanık avukatları da söz alarak, müşteki Rençber'in davaya katılma taleplerinin reddine karar verilmesini istedi.

Duruşmada söz alan sanık emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, müvekkilinin dün itibariyle Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce "Balyoz" davası kapsamında cezasının infazı durdurularak tahliye edildiğini belirterek, duruşmada hazır edilmesi yönündeki ara karardan dönülmesini istedi.

Mahkeme Başkanı Erol Ceylan, şikayetçi Tansu Çiller'in talimat duruşması tarihinde yurt dışında olacağını, bu nedenle mazeret dilekçesi sunarak, duruşmasının adli tatil sonrasına bırakılmasını talep ettiğini belirtti.

Mahkeme heyeti, "müşteki" sıfatıyla ifadesi alınan Nurcihan Rençber'in ifade tutanağının davanın görüldüğü Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi. Çetin Doğan'ın duruşmada hazır edilmesi hususunda herhangi bir işlem yapılmasına yer olmadığına hükmeden heyet, şikayetçi Tansu Çiller'in mazeretinin kabulüne karar vererek, talimat duruşmasını 29 Eylül'e erteledi.

28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan yargılandıkları davaya bakan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın mağdurları arasında bulunan Çiller'in dinlenilmesine karar vermişti. Mahkeme, Çiller'in ikametgahı İstanbul olduğundan "mağdur" sıfatıyla dinlenilmesi için İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne talimat yazmıştı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 28 Şubat Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement