2altın Portakal'ın Geç Gelen Ödülleri - Son Dakika
Güncel

2altın Portakal'ın Geç Gelen Ödülleri

2altın Portakal\'ın Geç Gelen Ödülleri

1979 yılında sansüre karşı tepki, 1980'de 12 Eylül askeri darbesi nedeniyle yapılamayan film yarışmaları bu yıl yapıldı.

12.09.2011 16:40

1979 yılında sansüre karşı tepki, 1980'de 12 Eylül askeri darbesi nedeniyle yapılamayan film yarışmaları bu yıl yapıldı. Altın Portakal'ın Geç Gelen Ödülleri belirlendi.

1979 ve 1980 jürilerinin yaşayan üyeleri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda; Yavuz Özkan 'ın yönettiği 'Demiryol" ve Ömer Kavur'un yönettiği 'Yusuf ile Kenan" filmleri 1979 yılının En iyi Film ödülünü paylaştılar. 1980 yılının 'En İyi Filmi" ise Zeki Ökten'in yönettiği 'Sürü" olarak belirlendi.

* Antalya Büyükşehir Belediyesi Mustafa Akaydın,

"Altın Portakal'ın 48 yıllık tarihindeki 2 karanlık sayfa aydınlatıldı. 1979-1980 yılının Altın Portakal jürileri 32 yıllık bir gecikme ile burada toplandılar ve kararlarını verdiler"

?

Haber - Kamera: Özgür ARSLAN İstanbul DHA

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film festivali çerçevesinde "Geç Gelen Altın Portakal Ödülleri" Beyoğlu Türker İnanoğlu Vakfı (TÜRVAK) Sinema - Tiyatro Müzesi'nde belirlendi. Altın Portakal bu sene, tarihindeki burukluğu gidermek için 1979 yılında sansüre karşı tepki, 1980'de 12 Eylül askeri darbesi nedeniyle yapılamayan film yarışmaları yeniden yapıldı. 1979 ve 1980 yılının yaşayan jüri üyeleri bugünün de jürisiydi.

FESTİVAL İKİ YIL YAPILAMAMIŞTI

1979 yılında Sansür Kurulu'nun, yarışmaya katılan Yolcular, Demiryol ve Yusuf ile kenan filmlerini yasaklayıp, bazı bölümlerini kesmek istemesi üzerine yapımcı ve yönetmenler yarışmadan çekilmiş jüri üyeleri ise, " Tüm filmleri değerlendirme olanağı bulamadığımızdan, uzun metrajlı filmler dalında yapılan yarışmaya katılan yapıtları değerlendirmeme kararını oy birliği ile aldık" şeklinde açıklama yaparak durumu protesto etmişlerdi. Sansür nedeni ile o yıl 16'ıncısı düzenlenen festival iptal edildi. Ertesi sene 17'incisi yapılacak olan festivalden bir gün önce 12 Eylül darbesi oldu ve festival yine iptal edildi.

"KARANLIK SAYFA AydınLATILDI"

Geç Gelen Ödüller, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın tarafından 12 Eylül'ün yıldönümünde TÜRVAK'ta düzenlenen basın toplantıyla basına ve kamuoyuna duyuruldu.

Mustafa Akaydın açılış konuşmasında, "Sansür ve 12 Eylül iktidarı nedeniyle yapılamayan Altın Portakal Film Yarışmaları 32 yıl sonra yapılarak dünyada bir ilk gerçekleştirildi. Böylece Altın Portakal'ın 48 yıllık tarihindeki 2 karanlık sayfa aydınlatıldı. 1979-1980 yılının Altın Portakal jürileri 32 yıllık bir gecikme ile burada toplandılar ve kararlarını verdiler" dedi.

"BU BİR DRAMDIR, TOPLUMSAL VE KÜLTÜREL TRAJEDİDİR"

Ödüllerin belirlenmesi ardından 32 yıl sonra gelen ödüller hakkında açıklama yapan Atilla Dorsay, "Olabilecek en iyi şeyleri düşünüyorum" diye konuştu. Dorsay, filmlerin devrim niteliğinde olduğunu belirterek, "Bu durum bizim sanatımız, toplumumuz, sinemamız adına da çok önemli. Çünkü filmlere bakıldığı zaman da görülüyor ki bunlar inanılmaz güzellikte ve olgunlukta, çok büyük önem taşıyan filmler. Türk sinemasının büyük bir atılım ve devrim yaptığı yıllar. Sürü, Yusuf ile Kenan, Düşman, Hazal gibi her biri ayrı önem taşıyan ve bazıları da politik sinema denen şeyin dünyadaki en iyi örnekler arasında olan filmler yapılabilmiş. Ama toplumsal olaylar sonucu bunlar 2 yıl üst üste ne jüri önüne gelebilmiş, ne de gerçek anlamda seyircisine ulaşabilmiş" şeklinde konuştu.

"Bu bir dramdır , toplumsal ve kültürel trajedidir" diye ekleyen Dorsay, O trajedi giderilemez artık ama en azından toplum vicdanını rahatlatacak biçimde bu filmler yeniden anıldı ve ödüllendirildi. " diye ifade etti.

"ÖDÜL VERDİĞİMİZ OYUNCULARIN BİR KISMI YAŞAMIYOR"

1979 jüri üyelerinden Hale Soygazi ise, " Yerinde bir karar. O zaman sansür ve darbe nedeniyle verilemeyen, yapılamayan festivali bugün biz gerçekleştirdik" dedi. Soygazi sözlerine, "Acı olan bir şey var, bunu söylemek lazım. Ödül verdiğimiz oyuncuların bir kısmı yaşamıyor. Onlar bir üzüntü kaynağı. Onları şimdi böyle anıyoruz. Filmleri değerlendirirken de zorlanmadık. Kararlar oy çokluğu ile alındı" diye devam etti.

GEÇ GELEN ÖDÜLLER

Prof. Dr. Özdemir Nutku (Jüri Başkanı), Hale Soygazi, Selahattin Tonguç, Vecdi Sayar, Atilla Dorsay, Tunca Yönder, Doğan Hızlan, Ahmet Keskin, Nurettin Tekindor, Kenan Değer ve Tonguç Yaşar'dan oluşan 'Geç Gelen Ödüller" jürisinin yaptığı değerlendirme sonucunda 1979 ve 1980 yıllarında Altın Portakal ödülüne değer görülen filmler ve sanatçılar şu şekilde sıralandı:

79 yılının en iyileri

En İyi Film: Demiryol-Yavuz Özkan

Yusuf ile Kenan- Ömer Kavur

En İyi Yönetmen: Yavuz Özkan- Demiryol

En İyi Senaryo: Onat Kutlar ve Ömer Kavur ? Yusuf ile Kenan

En İyi Müzik: Arif Erkin -Kanal

En İyi Kadın Oyuncu: Sevda Ferdağ ? Seninle Son Defa

En İyi Erkek Oyuncu: Fikret Hakan - Demiryol

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Sevda Aktolga- 'Bebek" ve 'Demiryol" filmleri ile

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Kamuran Usluer 'Kanal

En iyi Çocuk Oyuncu: Cem Davran- Yusuf ile Kenan

1980 yılı Altın Portakal'ları

En İyi Film: Sürü 'Zeki Ökten

En İyi Yönetmen: Zeki Ökten ??Sürüö ve 'Düşmanö filmleri ile

En İyi Senaryo: Başar Sabuncu - Adak

En İyi Müzik: Zülfü Livaneli- Sürü

En İyi Kadın Oyuncu: Melike Demirağ 'Sürü

Güngör Bayrak -Düşman

En İyi Erkek Oyuncu: Tarık Akan ? 'Adakö ve 'Sürü" filmleri ile

Aytaç Arman- Düşman

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Fehamet Atila- Düşman

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Tuncel Kurtiz-Sürü

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 2altın Portakal'ın Geç Gelen Ödülleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement