Tekirdağ'da 30 Köylü Kadın Tarih İçin Çalışıyor - Son Dakika
Güncel

Tekirdağ'da 30 Köylü Kadın Tarih İçin Çalışıyor

Tekirdağ\'da 30 Köylü Kadın Tarih İçin Çalışıyor

Tekirdağ'a bağlı Karaevli köyündeki Heraion-Teikhos antik kentinde 30 köylü kadın, haftanın 6 günü tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmak için çalışıyor.

11.11.2013 11:36  Güncelleme: 11:38

Tekirdağ'ın merkeze bağlı Karaevli Köyü'ndeki Heraion-Teikhos Antik Kenti'nde 30 köylü kadın, haftanın 6 günü tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmak için çalışıyor.

Tekirdağ'a 10 kilometre uzaklıktaki Karaevli Köyü'nde 13 yıl önce başlatılan ve kış aylarında ara verilen Heraion-Teikhos Antik Kenti kazı çalışmaları Namık Kemal Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik başkanlığında devam ediyor. Kazı ekibinde çevre köylerde oturan 30 kadın çalışıyor. Günlük 45 lira ücret alan kadınlar, hem tarihi gün yüzüne çıkartıyor, hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Fen -Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik Antik Çağda bugünkü Trakya, Bulgaristan ve Yunanistan'ın kuzeyinde yaşamış, M.Ö. 4'üncü yüzyılda Büyük İskender'in topraklarını ele geçirmesiyle asimile olmuş bir kavim olan Trakların, geçmişi gün yüzüne çıkartılmaya çalıştıklarını söyleyerek, "Kazının amacı M.Ö.3'üncü yüzyıla kadar tüm kültür katmanlarını ortaya çıkarmak. Kazı çalışmaları ile Trak tarihine ışık tutmak istiyoruz. Bütün Trakya'da Trak şehirleri var ama Türkiye'de yürütülen Traklara ait ilk şehir kazısı bu. İlk defa bir Trak şehrini yavaş yavaş açığa çıkartıyoruz. Trakların medeniyetine ışık tutuyoruz" dedi.

Kazı ekibinde görevli kadınların tam bir arkeolog gibi çalıştığını belirten Atik, "Kadınlarımız yaptıkları bu hassas iş onları çok heyecanlandırıyor. Ellerinde mala, kazı süpürgesi ve küreklerle, kayda değer bir eser bulduklarında sevinçten havalara uçuyorlar. İşçilerimiz övülmeye değer. 2000 yılından beri aynı işçilerle çalışıyoruz. Çok titiz çalışıyorlar. Köy hayatından gelen deneyimlerinden de istifade ediyoruz. Sapla samanla kili yoğurarak taşları onarım işlemini çok iyi yapıyorlar" dedi.

KAÇAK KAZI YAPANLAR ALANI TAHRİP ETMİŞLER

Kazı alanında gece bekçileri olduğunu ancak alanın geniş olması nedeniyle definecilerin bu alanda kaçak kazı yaptığını anlatan Atik, "Antik kenti duyan bazı kaçak kazı yapanların 2000 yılından beri yaptığımız ve ortaya çıkardığımız bazı yerlere ciddi hasarlar verdiğini tespit ettik. Bu yıl çalışmalarımızı daha çok hasar gören bu noktaları restorasyon yapmaya ayırdık." - Tekirdağ

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tekirdağ'da 30 Köylü Kadın Tarih İçin Çalışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement