31. Kitap ve Kültür Fuarı Açıldı - Son Dakika
Güncel

31. Kitap ve Kültür Fuarı Açıldı

31. Kitap ve Kültür Fuarı Açıldı

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Arakanlı Müslümanlar için yardım kampanyası başlatıldığı duyurusunda bulundu.

27.07.2012 16:23  Güncelleme: 16:29

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Arakanlı Müslümanlar için yardım kampanyası başlatıldığı duyurusunda bulunarak, "Kendi fakirlerimizi hiç ihmal etmeden, yanı başımızdaki yoksul komşumuzu asla ihmal etmeden dünyanın bu uzak bölgelerinde fakir, zor durumda kalmış, varlık ve yokluk mücadelesi içinde olan kardeşlerimize yardım eli uzatalım" dedi.

Türkiye Diyanet Vakfı'nca düzenlenen 31. Kitap ve Kültür Fuarı, Kocatepe Cami avlusunda açıldı.

Fuarın açılışına Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve TDV Genel Müdürü Süleyman Necati Akçeşme katıldı.

"Oku diye başlayan bir kitabın mensupları olarak çok az okuyoruz" şeklinde konuşan Görmez, dünyada üretilen kitapların yüzde 70'inin sadece gelişmiş 18 ülkede okunuyor olmasının son derece üzüntü verdiğini söyledi.

Görmez, kitapların elektronik ortamda da okunmaya başladığını belirterek, TDV'nin İslam Ansiklopedisi'nin hızlı bir şekilde elektronik ortama aktarılmaya başlandığını belirtti. Görmez, 2 cilt daha bittiği zaman ansiklopedinin elektronik ortamda da okuyucularla paylaşılacağını kaydetti.

Bütün din görevlilerinin cami cemaatini kitap fuarına yönlendirmesini isteyen Görmez, belediye başkanlarının da cemaatin gelmesi için servisler koymasını talep etti.

Görmez, Bozdağ, Atalay ve Bakan Günay'dan da açılış töreninin ardından birer kitap alıp bir dostuna hediye etmesini istedi.

"En güzel hediye şüphesiz kitaptır" diyen Görmez, yazılan kitapların Türkiye sınırlarını aşması için yabancı dillere de çevrilmesi gerektiğini belirtti. Başka dillere çevrilmeyi hak eden yüzlerce yayın olduğuna inandığını anlatan Görmez, başka dünyaların Türkiye'de üretilen bu bilgilerle buluşmasının büyük önem arz ettiğini bildirdi.

-Arakanlı Müslümanlar için kampanya-

Görmez, konuşmasında Türkiye Diyanet Vakfı'nın (TDV) Arakanlı Müslümanlar için başlattığı kampanyanın da duyurusunu yaptı.

Vatandaşların Arakanlı Müslümanlar için yoğun yardım talebi olduğunu vurgulayan Görmez, TDV'nin dün itibarıyla bir kampanya başlattığını söyledi.

Myanmar ve Bangladeş'teki ilgililerle yapılan görüşmelerde buradaki Müslümanların çok zor durumda olduklarını öğrendiklerini anlatan Görmez, dünyanın gözü önünde olmayan ve dünyanın sahip çıkmadığı mazlumlar bulunduğunu kaydetti.

Görmez, buradaki Müslümanların evlenme hakkı olmadığını, çocuk sahibi olma hakkının bulunmadığını, vatandaş olma hakkına sahip olmadıklarını dahi yeni öğrendiklerini belirterek, Haziran ayında başlayan bir ayrımcılıkla Arakanlı Müslümanların adeta bir soykırıma tabi tutulduklarına şahit olduklarını kaydetti.

Çok sayıda Müslüman'ın Bangladeş'te mülteci durumuna düştüğünü dile getiren Görmez, "Biz sadece bilgileri tahkik etmekle uğraştığımız için geciktik ama milletimiz bir haftadır adeta bizi kınıyor. 'Siz neden yardım kampanyası başlatmadınız' diye. Gecikmemizin sebebinin sadece bilgileri tahkik etmek olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.

TDV olarak Türkiye'nin bütün camilerinde, zor durumdaki Müslümanlar için bir yardım kampanyası başlatıldığını duyuran Görmez, vatandaşların "Arakan" yazıp 5601'e mesaj attıklarında bağış yapabileceklerini ayrıca online ve banka hesaplarına da para yatırarak bağışta bulunabileceğini vuruladı.

-"Kendi fakirlerimizi ihmal etmeyelim"-

Kampanyanın ardından "kendi fakirlerimiz dururken neden bu uzak yerlere yardım gönderiyoruz" diyenlerin çıkabileceğini dile getiren Görmez, şöyle konuştu:

"Bizim milletimiz her ne zaman dünyanın uzak yerlerinde bir fakire yardım ederse Allah'ın milletimize bereketi çok daha fazla artacaktır. Belki maddi kriterlerle ispat edemeyebilirim ancak manevi kriterlerle düşündüğümüzde Türkiye geçen sene Somali'ye yardım ettiği miktarın çok daha büyük bereketlere nail olmuştur. Aynı şekilde buradaki insanlara da el uzattığımızda kendi yanı başımızdaki fakirlere de aslında yardım edeceğimizi unutmayalım. Tabii bunu yaparken 'Nasılsa oraya verdik. Diyanet İşleri Başkanı da ora üzerinden bize bereket gelecek, öyleyse kendi fakirlerimize yardım etmeyelim' diye düşünmeyelim. Kendi fakirlerimizi hiç ihmal etmeden, yanı başımızdaki yoksul komşumuzu asla ihmal etmeden dünyanın bu uzak bölgelerinde fakir, zor durumda kalmış, varlık ve yokluk mücadelesi içinde olan kardeşlerimize yardım eli uzatalım. Kendi fakirlerimizi asla unutmayalım, ancak bu kampanyaya destek vermeyi de unutmayalım."

TDV Genel Müdürü Akçeşme de konuşmasında fuar hakkında bilgi verdi. Akçeşme, 31'incisi gerçekleştirilen fuarda 53 stant bulunduğunu, Kadir gecesine kadar da fuarın görülebileceğini söyledi.

Akçeşme, 11.00-24.00 saatleri arasında gezilebilecek fuarda yüzde 50'ye varan indirimler uygulandığını da bildirdi.

Konuşmaların ardından Başkan Görmez, Bozdağ, Atalay ve Günay'a, Mehmet Akif Ersoy ve Yunus Emre'nin eserleriyle Ahmet Hatipoğlu Külliyatı'nı hediye etti.

Fuarın açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri, daha sonra stantları gezerek kitap aldı.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, TDV'nin standında oturan Bozdağ, Atalay ve Günay'dan Arakanlı Müslümanlar için başlatılan kampanyaya bağış alıp onlara makbuz verdi. Yardımda bulunan Görmez'e ise TDV Genel Müdürü Akçeşme, bağış makbuzu kesti.

Cuma namazını Kocatepe Camisinde kılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ da Arakanlı Müslümanlara yardım yaptı.

Muhabir: Ertuğrul Subaşı - Şenay Ünal

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 31. Kitap ve Kültür Fuarı Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement