1997 yılından bu yana Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kadın sivil toplum örgütü olarak çalışmalarını sürdüren KAMER Vakfı, aynı zamanda kadınlar tarafından acil destek birimi olarak da kullanılıyor. 23 ilde çalışmalarını sürdüren KAMER, şiddete uğrayan kadınlara telefon ya da yüz yüze görüşerek her türlü desteği veriyor.
"KADINA YÖNELİK ŞİDDET DÜNYA SORUNUDUR"
KAMER Gaziantep Şube Sorumlusu Aynur Yıldıran, kadına yönelik şiddetin bir dünya sorunu olduğunu ifade ederek, “Sadece bizim ülkemizin sorunu değildir. Çünkü toplumsal cinsiyet eşitsizliği denen bir olgu var bütün dünyada. Erkekler üstün, kadınlar ikinci sınıf. İşte kadına yönelik şiddetin nedeni bu aslında. Erkeklerin kendilerini kadınlardan farklı ve üstün görmeleri. Bunun adı ayrımcılık, eşitsizlik ve kadına yönelik şiddettir. Kendileri için hak gördükleri her şeyi kadınlar için görmemeleridir. Oysa biz, kadın hakları insan haklarıdır diyoruz. Erkeklerin ne hakları varsa, kadınların da o haklara sahip olma hakları vardır" dedi.
"DEVLET DESTEĞİ SÜRMELİ"
Birçok kadının haklarının büyük bir kısmını bildiğini dile getiren Yıldıran, “Yalnız bunu uygulamak mesele oluyor. Bazen resmi kurumlardan yargılanarak gönderilebiliyor. Bazen şiddete uğradığı zaman gittiği yerde, aile içi meseledir bu, neden bunu söylüyorsun gibi de karşılaşılıyor. Bazen de hayatımı nasıl kuracağım, kendime ve çocuklarıma nasıl bakacağım kaygısıyla, o korkuyla birlikte adım atmaktan vazgeçebiliyor. Devletin şiddet gören kadınlara desteğini uzun vadeli sürdürmesi lazımdır" diye konuştu.
"4+4+4 EĞİTİM SİSTEMİ EN ÇOK ONLARA YARADI"
Erken yaşta zorla yapılan evliliklere de değinen Aynur Yıldıran, bunun çok ciddi bir sorun olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bunun da en önemli sebebi toplumsal cinsiyet rolleridir. Çünkü, bir kız çocuğunun bir an önce evlenmesi, ailenin de sorumluktan kurtulması demektir. Hemen, bir an önce evlensin gitsin algısıyla ilgili bir şeydir. Devletin de aslında yaptığı bir sürü şey var, okuma yazma ve okullaşması ile ilgili. 4+4+4 eğitim sisteminin en fazla kız çocuklarının evde kalmasına yarayan bir sitem olduğunu düşünüyorum. Bunun sonuçlarını görebilmek için birkaç yıl daha geçmesi gerekiyor. 8 yıllık eğitim sisteminde kız çocukları biraz daha eğitim sisteminin içinde kalabiliyordu zorunluluktan dolayı. Ama şimdi 4+4+4 gelince, aileler bunu fırsat olarak biliyor. Zorla, erken yaşta evliliklerin önüne geçebilmek için en önemli etkenlerden birisi çocukların eğitim sistemi içinde kalmasını sağlamak."
SEBAT KARABULUT
GAZİANTEP
Son Dakika › Güncel › 4+4+4 Erken Yaşta Zorla Yapılan Evililiklerin Önüne Geçti' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?