"5. Dünya Lale Zirvesi" - Son Dakika
Güncel

"5. Dünya Lale Zirvesi"

"5. Dünya Lale Zirvesi"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş: "2005 yılında 600 bin lale soğanı ile bu çalışmaya başladık. Bugün yılda 15 16 milyon lale soğanını İstanbul'da açar hale getirdik" " Saray bahç...

14.11.2013 13:53

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "2005 yılında 600 bin lale soğanı ile bu çalışmaya başladık. Bugün yılda 15-16 milyon lale soğanını İstanbul'da açar hale getirdik" dedi.

Daha önce Kanada, Avustralya, İngiltere ve Amerika'da düzenlenen "Dünya Lale Zirvesi"nin beşincisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Lale Vakfı'nın desteği ve Ağaç A.Ş  sponsorluğunda, Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı.

Burada konuşan Topbaş, doğanın güzellliklerinden biri olan lalenin, tarihe iz bırakmış önemli bir bitki olduğunu söyledi. Osmanlı döneminde lalenin çok önemli bir yeri olduğunu, tezhipte, seramikte ve birçok hat sanatında görüldüğünü kaydeden Topbaş, İstanbul'da bir dönem lalenin Osmanlı'daki kadar etkisi olmadığını belirtti.

Topbaş, daha sonra Hollanda'da önem kazanan lalenin tekrar anavatınına dönmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak çalışma yaptıklarını ve mücadele verdiklerini anlatarak, "İstanbul'da 'lale evine dönüyor' adlı bir çalışma başlattık. Hollanda'ya gidip İstanbul'da lale ekimi yapmak istediğimi anlattım. 2005 yılında 600 bin lale soğanı ile bu çalışmaya başladık. Bugün yılda 15-16 milyon lale soğanını İstanbul'da açar hale getirdik" diye konuştu.

Yıldız Parkı'nı Abdülhamit dönemindeki orijinal haline dönüştüreceklerini ifade eden Topbaş, Topkapı Sarayı bahçesinin de yeniden düzenleneceğini vurguladı.

Osmanlı saray bahçelerine dönüşüm

Toplantının ardından gazetecilerin, Yıldız Parkı'nın orijinal haline dönüştürülmesi ve Topkapı Sarayı'ndaki saray bahçelerinin düzenlenmesine ilişkin detayları sorması üzerine Topbaş, şunları söyledi:

"Yıldız Parkı'nın esasında tamamını değil, geçmişteki orijinalinin 300 dönüm kadarlık kısmını kullanmaktayız. Bunu 3 etaplı olarak değerlendirdik. Özellikle Abdülhamit döneminde yapılmış olan orijinaline çevirme üzerine bir çalışma var. Şu anda, üzerinde durduğumuz birinci Boğaz köprüsü yapılırken, şantiye alanı olarak kullanılan ve şu an kapalı olan 70 dönümlük bir arazi. Orayı Yıldız Parkı içerisine aktif olarak katmak üzere çalışmamız var. Arkasından, seraların bulunduğu yer bulunuyor. Orasını da kattığımız zaman, toplamda 500 dönümlük bir alan oluyor. Abdülhamit döneminde, kayıt çok önemli ve esas. Arşiv çok önemliydi. Buradaki tüm işçilikler dahil, ağaçlar, dikilen ağaçların cinslerine kadar çok detaylı kayıtları elimize geçti. Bunları değerlendirerek orijinal haline getirmeye çalışıyoruz."

Topkapı Sarayı'nın bahçesinde yapılacak düzenlemeye de değinen Topbaş, şöyle konuştu:

"Topkapı Sarayı, büyük avluları, iç avluları ile birlikte bir bütün olarak baktığınız zaman, gerçekte farklı bir değer. Turistlerin ve yerli yabancıların geldiği büyük bahçe ve iç bahçe bölümleriyle ilgili daha önce düzenleme yaptık. Birtakım ilaveleri kaldırdık, boşalttık, gece kondu ve barakalar vardı, yıktık. Tanzim ederek Kültür Bakanlığı ve Topkapı Müze Müdürlüğü'ne bıraktık. Geçenlerde ziyaret esnasında bakımının eksik olduğunu gördüm, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığımıza bu konuyla ilgili çalışma yapmasını hatta, sadece yeniden düzenlemek değil, bundan sonraki bakımı da üstlendiğimiz gerektiğini söyledim. Neden? Topkapı Sarayı'na gelen insanlar gerçekte bir saraya girdiğini hissetmeli ve güzellik insanlara yansımalı. İngiliz bahçelerini, kraliyet ve saray bahçelerini bilirsiniz. Bizimkinin de çok farklı güzellikleri var. Saray bahçelerinin maalesef unutulmuş ama ama bilinmeyen yönlerini tekrar gün yüzüne çıkaracacağız."

-"Lale, ulusları birleştiren bir unsur"

Dünya Lale Zirvesi Başkanı Michel Gauthier de bu toplantının İstanbul'da yapılmasının önemli olduğunu anlattı.

Michel Gauthier, 20 yıl önce festival için ilk kez İstanbul'a geldiğini ifade ederek, "Bu dönemde lale soğanlarını Sultanahmet Camisi bahçesine diktik. 20 yıl sonra ise İstanbul'da Lale Zirvesi'nde bulunuyorum ve bundan dolayı çok mutlu ve gururluyum. Bu zirvede dünyadan uluslararası heyetten oluşan birçok katılımcı biraraya geldi. Bu zirve aynı zamanda bir lale dostluğunun yaratılmasını sağladı. Çünkü 5. Dünya Zirvesi, çok özel bir zirve. Lale, ulusları da birleştiren bir unsur" diye konuştu.

Zirveye, Lale Vakfı Başkanı Bahattin Ulusan, Türk Kültür Vakfı Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Nurhan Atasoy ile ABD, Avustralya, Avusturya, Belçika, Kanada, Fransa, Güney Kore, Hollanda, İngiltere, İtalya, Özbekistan'dan davetliler katıldı.

İki gün sürecek Dünya Lale Zirvesi kapsamında yarın, "Dostluk" adı verilen yeni lale türleri, Emirgan Korusu'na dikilecek. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel '5. Dünya Lale Zirvesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement