90'larda Kadın ve Çocuklar Geldi, Şimdiki Mülteciler Genç ve Erkek - Son Dakika
Güncel

90'larda Kadın ve Çocuklar Geldi, Şimdiki Mülteciler Genç ve Erkek

90\'larda Kadın ve Çocuklar Geldi, Şimdiki Mülteciler Genç ve Erkek

AVUSTURYA Başbakanı Sebastian Kurz, Avrupa'da mülteci göçüne karşı sert önlemler yanlısı. Balkan güzergahını mültecilere kapatan Kurz, Avrupa'nın dış sınırlarının daha sıkı korunmasını istiyor.

21.05.2018 13:29

AVUSTURYA Başbakanı Sebastian Kurz, Avrupa'da mülteci göçüne karşı sert önlemler yanlısı. Balkan güzergahını mültecilere kapatan Kurz, Avrupa'nın dış sınırlarının daha sıkı korunmasını istiyor. Alman Focus dergisinin sorularını yanıtlayan Kurz'un büyük annesi İkinci Dünya Savaşı mültecilerinden. Büyükannesi genç yaşta bugün Sırbistan'daki Novi Sad kentinden kaçarak, Avusturya'ya geliyor. Mülteciliğin ne olduğunu bilen ailesi 1990'lı yıllarda Yugoslavya iç savaşından kaçan mülteci bir aileyi evlerine alıyor. O zaman mültecilerin niçin bugünki mültecilerden daha kolay uyum sağladığı sorusuna Kurz'un yanıtı şöyle: "Önemli olan sayı. İkincisi ne tür göçmen geliyor? Hangi kültürden? Eğitim dereceleri ne? Dil biliyorlar mı? Hangi dine mensuplar? Macaristan ve eski Yugoslavya'dan gelen mülteciler bu nedenle Afganistan, Suriye ve Irak'tan gelenlerle kıyaslanamaz. 1990'lı yıllarda gelenler daha çok kadın ve çocuklardı. Erkekler cephede veya ölmüşlerdi. 2015 mülteci krizinde gelenlerin hemen hepsi genç erkek."

CAZİBELİ SOSYAL SİSTEM ARIYORLAR

Kaçak gelen mültecilerin ya Avrupa dışındaki mülteci kamplarına yerleştirilip bakılmasını ya da kendi ülkelerine geri gönderilmesini savunan Kurz, vatandaşını geri almayan ülkelere mali yardımın kısılmasından yana.

Mültecilerin gidecekleri ülkeyi hangisinin sosyal sisteminin daha cazip olduğuna bakarak seçtiğini belirten Kurz, 2015'te 90 bin mültecinin Avusturya'ya sığındığına, ancak komşu Slovenya'ya bin mültecinin bile gitmediğine işaret etti. Kurz, yılın ikinci yarısında AB dönem başkanı olarak Avusturya'nın, AB'nin dış sınırlarını korumasına ve kaçak göçün önlemesine öncelik vereceğini söyledi.

İSLAM AVUSTURYA'NIN GERÇEĞİ

İslam Avusturya'ya ait mi sorusuna Kurz şu yanıtı verdi: "Avusturya 1912'de İslam'ı tanıdı. 700 bin Müslüman Avusturya'da yaşıyor. Bu bir gerçek. Burada önemli olan siyasi islama karşı durmak ve yanlış hoşgörüye izin vermemek. Çünkü burda bizim toplumumuz için tehlikeli gelişmeler var. Avusturya'da her sınıfta, her mahkeme salonunda haç asılı. Ben bunu iyi ve doğru buluyorum" diyen Kurz, çalışma odasındaki haçı da kendi astığını, Viyana'da bir papaz dostunun hediyesi olduğunu söyledi. Mülteci olarak gelen büyükannesinin katolik ve başörtülü olduğunu kaydeden Kurz, ancak başörtüsünün dini bir anlamı taşımadığını belirtti.

PUTİN Mİ, TRUMP MI, ERDOĞAN MI SERT SIKIYOR?

Avusturya Başbakanı Kurz, özel hayatıyla ilgili bazı sorulaarı yanıtlarken, bazılarına özelim özel dedi. Hiç sigara içtiniz mi sorusuna "Hayır hiç sigara içmedim, alkolü de ölçülü denedim" cevabını verdi. Gelecek planları sorulan Kurz, "Hayatım benim planladığımdan daha çok farklı gelişti. O nedenle plan yapmayı bıraktım" dedi. Halen birlikte yaşadığı sevgilisinden iki kez ayrılan Kurz, birbirinizi yaralamadan nasıl başardınız bunu sorusuna ise "Ben severek siyasetim üzerine konuşurum. Ama özelim özeldir. Bir sevgilim olduğu gizli değil" yanıtını verdi.

Kurz, kim daha sert el sıkışıyor? Putin mi? Trump mı ya da Erdoğan mı, sorusunu ise "İyi bir soru. Trump'la daha el sıkışmadığım için maalesef cevaplandıramayacağım" karşılığını verdi.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel 90'larda Kadın ve Çocuklar Geldi, Şimdiki Mülteciler Genç ve Erkek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement