
Mehmet Toroğlu – Barışkan Ünal – Hıristiyan olarak yetişmesine karşın 19 yaşındayken gittiği mescitte imamın sözlerinden etkilenerek Müslüman olmaya karar veren ve ABD Kongresi'nin ilk Müslüman üyesi olma sıfatını kazanan Keith Ellison, Müslüman çocukları, Hıristiyan annesi, Hıristiyan din adamı kardeşiyle, hoşgörü ve sevginin, birbirinin inancını hor görmeden ve hakaret etmeden kardeşçe ve saygıyla yaşamanın varolabildiğinin, ABD'deki en güzel örneklerinden...
Ellison, "Ailemde din hiçbir zaman bizi birbirimizden ayırmadı. O nedenle din ve özellikle de mezhep şavaşlarını anlayamıyorum. Bizim aramızda kararı Allah verecek, neden biz birbirimizi öldürüyoruz? Eğer yapmamız gereken herşey Allah içinse ve Kur'an'ın içinde söylenen herşey onun rahmet ve cömertliğine dayanıyorsa, biz nasıl zalim ve adaletsiz olabiliyoruz?" diyor.
İslamiyetle 19 yaşında tanışan Ellison, kendi inanç serüvenini, ABD Kongresi'nde ilk Müslüman üye olmanın anlamını ve ABD'deki İslamofobi'yı, Kongre'deki odasında AA'ya değerlendirdi.
Kongre'deki odasının masasında Kur'an-ı Kerim ve tespih bulunan Ellison, ramazan ayının kendisi için çok önemli olduğunu belirterek, "Genellikle güne ilk başladığımda veya günü bitirirken Kur'an okurum. Gün içerisinde de normal işlerimi yaparım" dedi. Her Ramazan'da oruç tuttuğunu ve mümkün olduğunca her gece teravih namazı kıldığını belirten Ellison, bu ayı her yıl dört gözle beklediğini, bu nedenle ay bittiğinde biraz üzgün hissettiğini dile getirdi.
Ramazan'ı aile olarak nasıl geçirdikleriyle ilgili olarak da Ellison, iftarlarda uzun süredir görmediği dostlarıyla biraraya gelme fırsatı bulduğunu ve ailesiyle daha çok vakit geçirme ayı olduğunu dile getirdi. Ellison, kendisi gibi Müslüman olan çocuklarının da tümünün oruç tuttuğunu kaydetti.
Ellison, yenilenme, maneviyat ve dua zamanı olan ramazanda, Kur'an-ı Kerim'in yanı sıra, dinin anlamı üzerinde de okumalarını artırdığını anlattı.
"İslam beni en hassas yerimden vurdu"
Gençlik yıllarında İslam'la tanışan Ellison, kendi inanç yolculuğunu da şöyle dile getirdi:
"Aslında neden İslam'a geçtiğimi bilmiyorum, sadece geçtim, benim için en doğrusunun bu olduğunu hissettim. Katolik Kilisesi'ne, şu anki Papa Franciscus'a çok saygım var ve Katoliklik hakkında, Katolik olduğum dönemden daha çok şey biliyorum. Ama bana tamamıyla kurallardan ibaret geldi, dini (Hristiyanlığı) hissedemedim. Ancak üniversite kampüsündeyken, ırkçılığa karşı çıkma ve sosyal adaletsizlikle mücadelede çok aktif rol alıyordum. Muhammed Ali'yi ve Malcolm X'in hayatını ve din değiştirme sürecini okudum. İslam'ı biliyordum ama hiç bir Müslümanla karşılaşmamıştım. İkinci sınıf öğrencisiyken, bir arkadaşımla matematik çalışırdık ama dinini bilmezdim. Bir cuma günü, çalışmaya ara verip biryere gitmesi gerektiğini söyledi ve 'Bana katılmak ister misin?' diye sordu, ben de 'Ardından öğle yemeği yiyecek miyiz?' dedim, o da 'Tabii' deyince, 'Olur' dedim ve onunla birlikte gittim.
Gittiğimiz yerde bir sürü ayakkabı gördüm. İçeri baktığımda kimse sandalyede oturmuyordu, herkes yerde oturuyordu ve ayin vardı. Ben de herkes gibi oturdum ve dinlemeye başladım. Konuşan kişi (imam), doğruluk ve dürüstlüğün doğu veya batıya doğru dua etmekten değil, namazdan, zekattan, meleklere ve gönderilen tüm kitaplara inanmaktan, öksüz ve yetimlere, yolcuya bakmaktan, darlıkta kalanlara yardım etmekten geçtiğini anlatıyordu ve bunlar beni en hassas yerimden vurdu."
Ardından imamın, "Hz. Muhammed'in hayatından, uğradığı zulümden, Medine'ye göç etmek zorunda kalmasından, Medine'de gücü olduğu halde kendi isteklerini uygulatmaya gitmemesinden, Yahudi ve inanmayanların bile dahil olduğu anayasa hazırlamasından, kölelerin azadından ve tüm bunların özgürlük ve adalatle ilgili olduğundan ve inanılmaz baskılara rağmen bunları yapmasından" bahsettiğini dile getiren Ellison, "Bunlar tam da yüreğime dokundu. Sonra oraya (mescide) defalarca gitmeye başladım" dedi.
Ellison, daha sonra Kur'an'ı okumaya başladığını ve sadece "kampüs Müslüman"ı olmak değil, toplumun içine karışmak istediğini anlatarak, Detroit'teki Müslüman Merkezi'ne gittiğini söyledi.
Ailesi Şükran yemeğinde öğrendi, daha o gün kabul etti
Ellison, Müslümanlığa geçişinden ailesinin nasıl haberdar olduğuna dair ilginç hikayesini de şöyle anlattı:
"O dönem eylül, ekim gibi Müslümanlığa geçtim ve kasımda Şükran yemeği vardı. Geleneksel olarak hindi ve domuz etinden jambon yersiniz. Bilirsiniz anneler daima çocuklarını daha çok beslemeye çalışır. Annem de 'Tatlım, buraya gel, bu jambonu sana ayırdım, bunu seveceğinden eminim' dedi. Ben de, 'Anne ben jambon yiyemem' dedim. Annem, güneyli ve güzel yemek yapar ve tüm gün bunları hazırlamış, gidip gelip neden yemediğimi sordu ve ben de 'Ben Müslüman'ım' diye yanıt verdim. Şaşırarak baktı bana ve 'Sen Müslüman değilsin, neden bahsediyorsun, gel al şu jambonu' dedi ve ben de 'Hayır gerçekten Müslüman'ım' diye karşılık verdim. Sonra oturup konuştuk ve tamam dedi. Hemen ardından da tüm odaya seslenip, 'Hey millet, Keith Müslüman, biliyor musunuz?' dedi. Herkes bana Mars'tanmışım gibi baktı ve ardından soru sormaya başladılar ve ben de hikayemi anlattım. Kimse de karşı çıkmadı, kimse beni inancım dolayısıyla reddetmedi."
"Annem Katolik, kardeşim Baptist ama din bizi birbirimizden ayırmadı"
Ellison, Hristiyan olan ailesinin her zaman yanında olduğunu ve kendisini inancı nedeniyle reddetmediğini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Annem Katoliktir ama din hiçbir zaman bizi birbirimizden ayırmadı. Kardeşim Protestan papaz. Dinlerimiz aramızda hiçbir zaman problem olmadı ve ben Müslümanlara yönelik nefretin hedefi olduğumda, hepsi benim için ayağa kalktı ve yanımda durdu. Bu, bir bakıma Hz. Muhammed'in (SAV) hikayesini hatırlatıyor. Ona ilk vahiy geldiğinde, evine gider ve eşi üzerine battaniye örter ve sonra onu Hristiyan kuzenine götürür. Hıristiyan kuzen, ona kutsal vahiy aldığını söyler. Çünkü İslam, Hıristiyan, Yahudi, Hindu veya Budistlerle, inanmayanlarla etkileşiminizi önleyecek bir duvar yaratmıyor. Tersine, herkesle etkileşim içinde olmamızı söyler ve iyi şeyler yapılmasına, dürüstlüğe, doğruluğa ve saygıya vurgu yapar".
"Aramızda kararı Allah verecek, niye biz öldürüyoruz?"
Ellison, bu nedenle de dinsel ve mezhepsel çatışma ve savaşları anlayamadığını söyledi.
"Bizim aramızda kararı Allah verecek, neden biz birbirimizi öldürüyoruz?" diyen Ellison, "Kur'an, 'senin inancın sana benim inancım bana, sen benim inandığıma inanacak değilsin, ben de senin inandığına inanacak değilim de' diyor. Kur'an 'dinde zorlama yok' diyor, 'En iyi bilen Allah'tır ve aranızda kararı o verecek' diyor" şeklinde konuştu.
Ellison, Kur'an-ı Kerim'in Allah'ın adıyla başladığına dikkati çekerek, "Eğer yapmamız gereken herşey Allah içinse ve Kur'an'ın içinde söylenen herşey onun rahmet ve rahimliğine dayanıyorsa, biz nasıl zalim ve adaletsiz olabiliyoruz? Er-Rahman, Er-Rahim... Biz de nazik, barışçıl, iyi şeyler yapmaya susamış olmalıyız. Şu açık ki Allah, insanların öldürülmesini sevmez" dedi.
Kendisinin İslam'ın "Sünni geleneğine" sahip olduğunu ama dünyaya kendisinden biraz daha farklı bakanlara düşmanlık besleyemeyeceğini ifade eden Ellison, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama (birbirlerinden farklı düşüyor veya inanıyor diye) Pakistan'da Şiilerin öldürülmesinden, Suriye'de 93 bin kişinin katledilmesinden, İran'daki adaletsizlikten, diğer yerlerde kadınların yüzüne asit dökülmesinden dehşete kapılıyorum. Kur'an, uyuşmazlıkların çözümünde, 'eğer aranızda çatışma varsa, üç günden fazla sürmemesini' belirtir ve 'kim gider ve af dilerse, en hayırlısı odur' der. Müslüman olan, Allah'ın isteklerine, tam gerçekliğe teslim olandır, barışa uyandır. Kızgınlık, nefret, intikam, bencillik ve açgözlülük biz olamayız. O nedenle benim ana mesajım dünyaya sevgiyi yerleştirmek için çalışmamız gerektiği. Her Müslümanın bu ayda inancımızın anlamına odaklanması için dua ediyorum."
Bu ayda dünyada gönüllü olarak değil, yiyecek bulamadığından açlık çekenleri hatırlamanın önemine de işaret eden Ellison, savaş nedeniyle aç kalan Suriyelileri hatırlattı ve Türk halkının yardımları için teşekkür ederek, "(Türk halkının yardımı) harika bir şey" dedi.
- Washington DC
Son Dakika › Güncel › ABD Kongresi'nde Müslüman Olmak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?