Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Antalya ve Akdeniz Bölgesi'nde taş ocaklarının tarihi yapılara etkisinin araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Araştırma Komisyonu kurulmasını isteyerek, "Tarihin ranta kurban edilmesine seyirci kalınmamalı" dedi.
CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar'ın, Antalya ve Akdeniz Bölgesi'ndeki taş ocaklarının tarihi yapılara etkisinin araştırılması için hazırladığı ve 22 CHP'li milletvekilinin imzalarıyla destek verdiği araştırma önergesi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Acar, önergenin gerekçesinde Antalya'nın binlerce yıl çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını, Antalya'nın her bölgesinde tarihin izlerine rastlandığını söyledi. Madencilik mevzuatında yapılan değişikliklerin ardından, kısa bir süre içinde maden arama ve işletme ruhsatlarının sayısında ciddi artışlar yaşandığını, Türkiye yüzölçümünün dörtte birinin madencilik faaliyetlerine açıldığını kaydeden Acar, "Türkiye genelinde yaşanan bu artış, Antalya ve Akdeniz Bölgesi'nde de ciddi şekilde etkilemiştir. Madencilik ruhsatlarının dağıtımı aşamasında, tarihi yapılar, doğal yapı, ormanlar ve diğer ekonomik faaliyetler dikkate alınmıyor. Madencilik faaliyetlerinden sağlanan katma değerden çok daha fazlası kaybediliyor. Antalya'daki tahribat bunun en çarpıcı örneğidir. Antalya'da sayıları 3 bin 500'ü bulan maden ve taş ocakları, bir çok tarihi yapıyı ve antik kenti ciddi şekilde etkilemektedir. Antalya'da Likya Bölgesi olarak adlandırılan bölgede, Isinda, Myra, Lmyra, Arnai, Oinawanda gibi antik kentler bulunmaktadır. Bu tarihi kentler ile Pamfilya ve Psida bölgesinde çok sayıda taş ve maden ocağı açılmıştır. Ayrıca, yine aynı bölgede Sion Manastırı, Abdal Musa Türbesi, tarihi su yapıları ve tahıl ambarları, Avşar Kalesi, Şeyh Eroğlu Türbesi gibi tarihi yapılar, taş ve maden ocaklarından olumsuz etkilenmektedir. Bazı bölgelerde de taş ve maden ocaklarının kazısı sırasında ortaya çıkan tarihi eserlerin kaçırıldığı bildirilmektedir" dedi.
"TBMM KOMİSYON KURMALI"
Acar, şöyle devam etti:
"Kısa süreli gelir elde etmek için binlerce yıllık tarihi yapıları tahrip edilmesi kabul edilebilir değildir. Konu pek çok kez gündeme getirilmesine karşın, iktidar koruma anlayışıyla bir adım atmamaktadır. Tarihi yapıların tahrip edilmesine, tarihin ranta kurban edilmesine seyirci kalınmamalıdır. TBMM tarihi yapıların ve antik kentlerin, taş ve maden ocaklarının tahribatından koruyacak adımların atılması için devreye girmelidir. Bu nedenlerle sayıları hızla artan taş ve maden ocaklarının Antalya ve Akdeniz bölgesindeki tarihi yapılar üzerindeki etkilerinin araştırılması, tarihin tahrip edilmesini durduracak önlemlerin belirlenmesi amacıyla 'Meclis Araştırması' açılması gerekli görülmektedir." - ANTALYA
Son Dakika › Güncel › Acar: 'Tarihin Tahribi Araştırılsın' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?