Adalet Bakanı Bozdağ, cinsel suç işleyenlere tıbbi müdahalenin hadım etme işlemini içerip içermediği konusunda, "Tıbbi müdahale hadım değil yanlış anlamayın. Basın onu farklı bir şekilde lanse etti o zaman hadım diye bir ceza yok. Bu tasarıda hadım cezası öngörülmemektedir. Süreli hapis cezası öngörülmektedir. Ancak eğer cinsel saldırıda bulunan kişilerde hastalık varsa, bir hastalık nedeniyle bu saldırılarda bulunuyorsa, bunun tıbbi tedavisi yoluna gidilebilecektir. Bunun kararını mahkeme verecektir. Mahkeme bilirkişi raporlarına bakacaktır. Gerçekten bir hastalık var mı yok mu, ona göre tıbbi tedaviye hükmederse tıbbi tedaviye karar verecektir. İnfaz sırasında ya da şartlı tahliye edilme sürecinde" diye konuştu.
Meclis'e sevk edilen yargı paketi hakkında bilgi veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs suçunun unsurlarının yeniden düzenleyen paketle hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının aynı kişi hakkında bir kez verilmesi, yargılama giderlerinin tek başına temyiz nedeni olmaması, yurtdışında Türk kamu görevlisine bir yabancı tarafından rüşvet verilmesi durumunda Adalet Bakanının izni aranmaksızın doğrudan soruşturma ve kovuşturma yapılması, Türkiye dışında suç işleyip de Türkiye'de bulunan yabancının soruşturma aşamasında da geri verilmesini öngördüğünü belirtti. İdari yargıda istinaf kanun yolunun kurulmasına ilişkin düzenleme yaptıklarını da açıklayan Adalet Bakanı Bozdağ, sözlerine şöyle devam etti:
"Adli yargıda istinafı kurduk henüz henüz faaliyete geçmedi. İstinafı bu yıl sonu itibariyle Türkiye genelinde faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. İdari Yargılama Usulü Kanununda yapılan değişiklikle istinaf kanun yolu getirilmektedir. Mevcut uygulamada bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin kanunla belirlenen bazı kararlarına karşı yapılan itiraz başvurularını kesin olarak karara bağlamaktadırlar. 25 ilde bulunan bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin kararlarına karşı yapılan "istinaf" başvurularını inceleyerek karara bağlayacaktır. Bölge idare mahkemelerinin sayısı yeni sisteme göre azaltılacaktır. Mevcut uygulamada, 25 ilde bölge idare mahkemesi bulunmaktadır. Yapılan düzenlemeyle, istinaf incelemesi yapacak olan bölge idare mahkemelerinin sayısı azaltılacak ve ihtiyaca göre belirlenecek sayıda bölge idare mahkemesi kurulacaktır."
-BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ DAİRELERDEN OLUŞACAK-
Düzenleme, bölge idare mahkemelerinin teşkilat yapısı ve çalışma usulü yeni sisteme göre düzenlenecek. Mevcut uygulamada bölge idare mahkemeleri bir başkan ve yeteri kadar üyeden oluştuğunu belirten Bozdağ, yapılan değişiklikle, bölge idare mahkemelerinin dairelerden oluşacağını açıkladı. Buna göre, istinaf incelemesi yapacak bölge idare mahkemelerinde en az bir idare ve bir vergi dairesi bulunacak. Daireler, bir başkan ve iki üye ile toplanıp oy çokluğuyla karar verecek. Bölge idare mahkemelerine gelen işlerin yoğunluğu ve niteliği dikkate alınarak daire sayısı artırılarak, bu daireler arasında ihtisaslaşma sağlanacak. Bölge idare mahkemeleri; başkanlık, başkanlar kurulu, daireler, adalet komisyonu ve müdürlükler şeklinde teşkilatlanacak. İdare ve vergi mahkemelerinin kararları aleyhine gidilebilecek kanun yolları yeniden düzenlenecek.
-YARGITAY BAŞKANLIĞINA 10 YIL ŞARTI-
İdari yargıda yeni bir usul olan ivedi yargılama usulü getirildiğini belirten Bozdağ, düzenleme ile Yargıtay Kanunu'nda da değişikliğe gittiklerini açıkladı. Yargıtay Kanununda, Yargıtay'da 23 hukuk 15 ceza dairesi olduğunu anımsatan Bozdağ, hangi dairenin hukuk hangi dairenin ceza dairesi olacağını kanunla karara bağlandığını belirtti. Yapılan değişikliğe göre dairelerin hukuk ve ceza dairesi olma niteliği ve bunların sayısı Yargıtay Büyük Genel Kurulu tarafından belirlenecek. Düzenleme ile Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunun üye sayısı 8 den 12'le çıktığını belirten Bozdağ, "Yargıtay Genel Sekreter seçilebilmek için gereken kıdem süresi yoktu Şimdi Yargıtay Genel Sekreteri seçilebilmek için 5 yıllık Yargıtay üyeliği kıdemi getiriliyor. Yargıtay genel sekreter yardımcısı seçilebilmek için, birinci sınıf olmak şartı aranacaktır. Yargıtay Birinci Başkanı seçilebilmek için gereken 4 yıllık süre 10 yıla, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yargıtay Başkanvekili ve Cumhuriyet Başsavcıvekili seçilebilmek için gereken 4 yıllık süre 5 yıla çıkarılmakta. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı adayı belirlemek için yapılacak seçimlerde her üye tek adaya oy verecektir" dedi.
-PERSONEL EĞİTİM MERKEZLERİ KURULACAK-
Asliye Ticaret Mahkemelerinin yeniden heyetli mahkemelere dönüştürüleceğini açıklayan Bozdağ, "Yapılan değişiklikle kanunda sayılan nitelikli bazı davalar ile değeri 250 bin TL'nin üzerinde bulunan davalarda ticaret mahkemeleri heyet halinde karar verecektir. 250 Bin TL altında kalan veya nitelik olarak daha basit olan davalarda heyet üyesi olan tek hâkim tarafından karar verilecektir" dedi. Adalet Bakanlığı'nın ihtiyacı nedeniyle personel eğitim merkezleri kurulacağını belirten Bozdağ, 72 maddelik bir kanun tasarısını TBMM'ye gönderildiğini belirtti.
-BU TASARIDA HADIM CEZASI ÖNGÖRÜLMEMEKTEDİR-
Cinsel suç işleyenlere tıbbi müdahalenin hadım etme işlemini içerip içermediğinin sorulması üzerine Bozdağ, "Tıbbi müdahale hadım değil yanlış anlamayın. Basın onu farklı bir şekilde lanse etti o zaman hadım diye bir ceza yok. Bu tasarıda hadım cezası öngörülmemektedir. Süreli hapis cezası öngörülmektedir. Ancak eğer cinsel saldırıda bulunan kişilerde hastalık varsa, bir hastalık nedeniyle bu saldırılarda bulunuyorsa, bunun tıbbi tedavisi yoluna gidilebilecektir. Bunun kararını mahkeme verecektir. Mahkeme bilirkişi raporlarına bakacaktır. Gerçekten bir hastalık var mı yok mu, ona göre tıbbi tedaviye hükmederse tıbbi tedaviye karar verecektir. İnfaz sırasında ya da şartlı tahliye edilme sürecinde" diye konuştu.
-İNSANİ BİR DURUM, ÜZÜLDÜM İŞİN DOĞRUSU-
İkiz bebekleriyle cezaevine girecek olan Mülkiye Kılıç'ın durumun anımsatılması üzerine Bozdağ, şöyle konuştu:
"İnsani bir durum, ben de haberleri okudum ve ona üzüldüm işin doğrusu. Arkadaşlarıma talimat verdim üzerimize düşeni yapalım diye. Daha önce iki defa infazın ertelenmesi konusunda yardımcı olunmuş. Ayrıca hukukumuzda bir düzenleme var. Kadınlarla ilgili çocuk olması halinde belli süre içeride kaldıktan sonra çıkıyor. Ama onun için belli zamana ihtiyaç var, genel olarak daha da iyileştirme konusunda neler yapılacağı hususunda kanunlar genel müdürlüğümüz ayrıca bir çalışma yapıyor. Onunla ilgili hazırlıklarımız da bir noktaya geldi. Özellikle hasta olan veya diğer bazı durumlarla ilgili insani olarak yapmamız gereken olup da yapmadıklarımız var mı veya eksik mi değerlendiriliyor."
Son Dakika › Güncel › Adalet Bakanı Bozdağ (4/son): Bu Tasarıda Hadım Cezası Öngörülmemektedir. - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?