Aileler Prematüre Deneyimlerini Paylaştı - Son Dakika
Güncel

Aileler Prematüre Deneyimlerini Paylaştı

Aileler Prematüre Deneyimlerini Paylaştı

İZMİT'te, özel bir hastanede Dünya Prematüre Günü nedeniyle çocukları prematüre doğan aileler deneyimlerini aktardı.

17.11.2016 17:27

İZMİT'te, özel bir hastanede Dünya Prematüre Günü nedeniyle çocukları prematüre doğan aileler deneyimlerini aktardı. Prematüre doğan bebeklerin aileleri, doktorlar ve hemşireler birlikte pasta kesti.

İzmit'te özel bir hastanede Dünya Prematüre Günü nedeniyle prematüre doğumlardaki artışa dikkat çekmek ve bu konuda bilinç yaratmak için etkinlik düzenlendi. Prematüre doğumların nedenleri ve tedavisinin ele alındığı etkinlikte, çocukları prematüre doğan aileler deneyimlerini aktardı. Etkinlikte prematüre bebeklerin ve ailelerin yaşadıkları süreçler paylaşıldı. Erken doğumlara dikkat çekilerek farkındalık yaratılması gerektiğini söyleyen hastanenin yenidoğan sorumlu hekimi Doç.Dr. Ayla Günlemez, "Prematürelik önemli bir sorun. Kimse bilmiyor, Türkiye'de her 10 bebekten 1'i prematüre. Her yıl Türkiye'de 1 milyon 400 bin bebek doğuyor. Bu bebeklerin de 140 bini prematüre oluyor. Prematüreyi 37 haftanın altında tanımlıyoruz ama siz yoğun bakımda yatanlar genelde 34 haftanın altındaki bebekler. Yani daha da ciddi prematüre grup. Erken doğumlara dikkat çekmek, bunun önlenmesi için farkındalıklar yaratılması gerekiyor. Prematürelik sadece yoğun bakımda bitmiyor. Anne ve baba adaylarının bu konuda kesinlikle bilinçlendirilmesi gerekiyor" dedi.

Hastane Müdürü Doç.Dr. Soner Şahin ise, "17 Kasım Dünya Prematüre Günü'ne hastanemiz olarak çok önem veriyoruz. Türkiye'de prematüre bebek oranımız Almanya ve Fransa'ya göre çok daha fazla. 150 bin bebeğin 50 binin üzerindekiler bin gramın altındaki bebeklerden oluşuyor. O yüzden önemsediğimiz bir konu. Bugün bu bebekleri yaşatan, doktor, hemşire ve onların savaşındaki aileleri kutlayalım. Erken doğumun önlenmesi için toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor. Ülkemizde tüm nitelikli yenidoğan ünitelerinin mutlaka tam olarak kullanılması gerekiyor. Bu işin kamu ve özeli yok, bu iş toplumsal bir sorumluluktur. Gelişim takip merkezlerinin de kurulması gerekiyor" diye konuştu.

Prematüre ikiz bebeği olduğunu söyleyen Halil Kargulu, "Bizim prematüre ikiz bebeğimiz oldu. Bebeklerimiz bin 200 gram ağırlıklarında doğdu. İki ameliyat geçirmek zorunda kaldı bir bebeğimiz. Zor günler yaşadık. Ailelerin soğuk kanlı olması gerekiyor böyle dönemlerde. Yaklaşık 13 ay oldu bebeklerimizin doğalı. Hemen hemen her gün gel gitleri olan günlerde eşlerin birbirlerine hassas davranmaları gerekiyor" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından prematüre bebeklerin aileleri ve bebeklerle ilgilenen doktor ve hemşireler birlikte pasta kesti.

- Kocaeli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Aileler Prematüre Deneyimlerini Paylaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement