"Doğum Hediyesi" uygulamasına ilişkin çalışmalar, bu yıl sonuna kadar bitirilecek.
Onuncu Kalkınma Planı çerçevesinde hazırlanan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun basın toplantısıyla açıkladığı "Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı"na ilişkin eylem planında, uygulamalara ilişkin ayrıntılar yer alıyor.
Plana göre, aile içi şiddet, ihmal ve istismarın önlenmesine yönelik çalışmaların etkinliği artırılacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı öncülüğünde yapılacak çalışmaların, 2019 yılında uygulamaya geçirilmesi öngörülüyor. Aile içi şiddetle mücadele için Adalet Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, Türkiye Diyanet Vakfı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu,Türkiye Radyo ve Televizyon Genel Müdürlüğü ve yerel yönetimlerle işbirliği içinde çalışılacak.
Şiddet mağdurlarına hizmet sunan kuruluşların kapasiteleri ve kuruluşlar arasında işbirliği güçlendirilecek. Belediyelerdeki "Kadın Danışma Merkezleri"nde görev yapan uzmanlar tarafından kadınlara yönelik farkındalık yaratacak bilgilendirme toplantıları ve etki analizi yapılacak.
Toplum destekli güvenlik hizmetleri kapsamında, aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddetle mücadelede görev yapan güvenlik ve asayiş personeline eğitim verilecek. Belediyeler tarafından açılan "Aile Okulları" yaygınlaştırılacak.
Çocuk Destek Merkezlerinin sayısı artırılacak
Kalkınma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ortaklığıyla, çocuğa yönelik ihmal ve istismarı önleyecek mekanizmaların hayata geçirilmesi için 3 yıllık bir süre planlanıyor.
Çalışmalara göre, okul dışındaki ortamlarda çocuğa yönelik şiddetin önlenmesi ve azaltılması için ailelere ve çocuklara yönelik eğitimler verilecek ve konferanslar düzenlenecek.
Çocuğa Yönelik Şiddet Eylem Planının etkin bir şekilde uygulanması sağlanacak. Çocuk Destek Merkezlerinin sayısı artırılacak.
Olası aile içi ihmal ve istismarın tespit edilmesine yönelik "Çocuk Erken Tanı ve Uyarı Sistemi" tamamlanacak. Çocuğa yönelik ihmal ve istismar konularında rehber öğretmenlere hizmet içi eğitim seminerleri verilecek ve rehber öğretmenlerin öğrencilere, ailelere ve öğretmenlere ulaşması sağlanacak.
-Kreş imkanları yaygınlaştırılacak
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koordinatörlüğünde, Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Sağlık Bakanlığı ortaklığında, bütün annelere "Doğum Hediyesi" programına ilişkin çalışmalar bu yıl içinde tamamlanacak. 657 Sayılı Kanun kapsamında sadece devlet memurlarına ve babalara verilen doğum yardım ödeneğinin miktarı ve kapsamı genişletilerek bütün annelere "Doğum Hediyesi" olarak verilecek.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sorumluluğunda kaliteli, hesaplı ve kolay erişilebilir kreş imkanları yaygınlaştırılacak. Çalışmanın iki yıl içinde sonuçlandırılması öngörülüyor.
Aile ve iş hayatının uyumunun güçlendirilmesi kapsamında, çalışanların doğuma bağlı izin ve haklarının güçlendirilmesi için çalışmalar yapılacak. Çalışanların evlat edinme süreçlerinde ücretli ve ücretsiz doğum izinlerinden yararlanması, doğum sonrasında annenin vefatı halinde kalan izinlerden babanın faydalanması, prematüre doğumlarda annelik izin haklarının genişletilmesi öngörülüyor. Devlet memurlarının doğum izinlerinde oldukları dönemde kadro ve derece ilerlemesi, Asgari Geçim İndiriminde üçüncü çocuk için yüzde 5 yerine yüzde 10 indirim sağlanması gibi yenilikler için ilgili kurumlar 2016 sonuna kadar çalışmalarını tamamlayacak.
Bu kapsamda, ebeveynlere tanınan yarı zamanlı ücretli çalışma hakkı ve çocukların okul çağına kadar kısmi süreli çalışma hakkının getirilmesi için de iki yıllık bir süre öngörülüyor.
Bireysel Emeklilik Sigortası gibi "Çeyiz Hesabı"
Milli Eğitim Bakanlığı izni ile açılan okul öncesi eğitim kurumlarına tanınan vergi teşviklerinden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı izniyle açılan kreşlerin de faydalanması sağlanacak. Ayrıca, özel sektörün sunacağı kreş hizmetleri de yaygınlaştırılacak.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı öncülüğünde bu sene başlatılacak çalışmalar kapsamında, gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla destek modelleri geliştirilecek. Gelecek yıl hayata geçirilmesi planlanan modelle, "Bireysel Emeklilik Sigortası" benzeri bir "Çeyiz Hesabı" programı başlatılarak, devlet tarafından belirlenecek oranda desteklenecek. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?