Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin bildirisine ilişkin, "Bu açıklamaya imza atanlar 'Bir siyasi muhalefet hareketi olarak bunu yapıyoruz' deseler, diyecek sözümüz olmaz. Ama kalkıp akademik özgürlük kılıfının altında böyle bir şey yapılırsa olmaz" dedi.
Prof. Dr. Polat, rektörlük binasındaki basın toplantısının ardından "Barış için Akademisyenler İnisiyatifi"nin bildirisi hakkındaki soru üzerine, imza atanlar arasında üniversitelerinin personelinin bulunmadığını söyledi.
"Akademik özgürlük, Türkiye'de iğdiş edilen kavramlardan biri" diye konuşan Polat, "Bizim de sık sık karşımıza çıkıyor. Herhangi birisi, yasalara tamamen aykırı, mevzuatta hiç yer almayan bir konuda bir açıklama yapıyor ve diyor ki 'Bu sendikal hakkımdır, yasal hakkımdır.' Sendikaların amacı bu tür bir siyasetin içine girmek değildir. Sendikalar, devletin zaten kabul ettiği kuruluşlardır. Orayı siyasi muhalefet mekanizması olarak kullandığınız zaman farklı bir yöne gider ve bu daha önce Türkiye'de, çeşitli kamplaşmalara sebebiyet verdi" ifadelerini kullandı.
Akademik özgürlükten kastedilenin "insanların herhangi konuda, o gün aklına gelen bir düşünceyle ortaya çıkıp açıklama yapması" olmadığını vurgulayan Polat, "Bu açıklamaya imza atanlar 'Bir siyasi muhalefet hareketi olarak bunu yapıyoruz' deseler, diyecek sözümüz olmaz. Ama kalkıp akademik özgürlük kılıfının altında böyle bir şey yapılırsa olmaz" dedi.
Prof. Dr. Polat, şöyle devam etti:
"Kişisel anlamda birisi bir şey söyleyebilir ama 'Bunu akademik özgürlük çerçevesinde yapıyorum' dediğinizde, sizin bilimin objektif kriterlerine, nosyonlarına uygun araştırma yaptıktan sonra ulaşmış olduğunuz sonuçları paylaşmanızdır akademik özgürlük. 25-26 yıldır bu camiadayım ve akademik çalışmalar yapıyorum. Yaptığım hiçbir çalışmada, modeller, gerekçeli ortaya koyduğumuz herhangi bir fikir hakkında, hiç kimse bize bir şey söyleyemez. O benim akademik özgürlüğümdür. Ama oturduğunuz yerden, Ankara'dan, İstanbul'dan herhangi bir konuda 'Böyle düşünüyorum, bunun altına imza atıyorum' deyip, bunu akademik özgürlük çerçevesinde yaptığınızı söylerseniz, siz akademik özgürlük kavramını iğdiş edersiniz. O açıdan bunu doğru bulmuyorum."
Üniversitelerarası Kurulun konuyla ilgili harekete geçtiğini belirten Polat, "Bizler, üniversite camiası olarak, bu konuları polemik malzemesi yaparak tartışmayalım. Devletin kendince yapacağı şeyler varsa, onlar yapar. Bu kurula üye hocalarımız bunun akademik özgürlük olmadığını zaten söylüyor. Kalkıp hiçbir araştırma, soruşturma, bilimsel bir çalışma yapmadan ortaya çıkıp böyle bir açıklama yaparsanız, bunun adı akademik özgürlük değildir" değerlendirmesinde bulundu.
Son Dakika › Güncel › Akademisyenlerin Bildirisine Tepkiler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?