Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Demokratikleşme Paketi'nde dile getirdiği Mardin'in Midyat İlçesi'nde bulunan 'İkinci Kudüs' olarak nitelendirilen Mor Gabriel Manastırı, geçen yıl Alman Parlamentosu'nun da gündemine gelirken, Türkiye'ye Süryaniler'in haklarının güvence altına alınması ve Mardin'in Midyat ilçesindeki dünyanın en eski manastırlarından Mor Gabriel'in korunması çağrısında bulunulmuştu.
Başbakan Erdoğan, merakla beklenen 'Demokratikleşme Paketi'ni açıklarken,'Deyr-ul Umur' olarak bilinen "Mor Gabriel Manastırı'na ilişkin arazinin, manastır vakfına iade edilerek bir haksızlığın giderileceğini söyledi. Başbakan Erdoğan, " Süryani vatandaşlarımıza önemli bir haklarını teslim ediyoruz. Süreç devam ediyor, incelemeler devam ediyor. Hiç kimseyi mağdur etmeden, hak sahiplerine haklarını teslim edeceğiz" dedi.
"İKİNCİ KUDÜS"
Türkiye'ye ve Güneydoğu'ya gelen heyetlerin sık uğradığı Mor Gabriel Manastırı M.S 397 yılında Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından kuruldu. Manastır, 5 ve 6'ncı yüzyıldan kalan Bizans dönemi mozaikleri, kubbeleri, çan kuleleri, hareketli terasları, kapıları ve Midyat kesme taşlarından yapılan kapı ve motif süslemeleriyle tanınıyor.
Hıristiyanlık tarihinin en eski manastırlarından Mor Gabriel, uzun süre Hazine ve etraftaki köylerle mahkemelik durumda bulunuyordu . Köyler, Manastır arazisi üzerinde hak iddia ederken, Hazine de manastır çevresindeki 336 bin metrekarelik arazinin ormanlık alan ve devlet arazisi olduğunu savunuyor.
ALMAN PARLAMENTOSU DA ÇAĞRI YAPMIŞTI
ve liberal Hür Demokrat Parti (FDP) milletvekilleri tarafından hazırlanan ve muhalefetteki Yeşiller'in destek verdiği karar tasarısıyla, Almanya hükümetinden, diğer AB hükümetleriyle istişare içinde hareket ederek, Türkiye'nin Mor Gabriel Manastırını korumasını, Süryanilerin haklarını güvenceye almasını temin etmesi istendi. Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, tasarıda, Türkiye'de gayrimüslim azınlıkların özgürlüklerinin uzun süre sınırlı kaldığını, son yıllarda "bazı küçük ilerlemeler" sağlanmasına karşın, Türkiye'nin bu alandaki uygulamalarının "AB standartlarını karşılamadığının" vurgulandığını bildirmişti.
Türk hükümetinin sorunlara pragmatik çözüm bulma sözü verdiği, yasama alanında bazı düzenlemeler yapıldığını ifade edilen tasarıda, "Federal Meclis'in, Türkiye'nin zengin kültürel mirası ve dinsel çeşitliliğini korumak için dinsel özgürlüklere tam saygı yönünde kapsamlı çabalar içine gireceği konusunda taşıdığımız umutlar, ne yazık ki bugüne kadar karşılanamadı" denildi.
Federal Alman Meclisi, kabul ettiği son karar tasarısıyla, Mor Gabriel'in korunması konusunda daha güçlü bir inisiyatif üstlendiğini bildirmişti. Mor Gabriel arazisinin korunmasının, dinsel özgürlüklerin bir parçası olduğuna işaret eden Meclis'in karar tasarısında, Türk makamlarından gayrimüslim azınlıklarının özgürlüklerinin güvence altına alınması için destek istenmişti.
276 DÖNÜMLÜK ARAZİYE İLİŞKİN 2008 YILINDAKİ DAVA
Mardin'in Midyat İlçesi'ne bağlı Güngören Köyü sınırları içerisinde bulunan manastır idaresinin, komşu köylerin sınırları içerisindeki 100 hektarlık ormanlık alanı işgal ettiği öne sürülmüş ve 2008 yılında dava açılmıştı. Yerel mahkeme, söz konusu arazilerin kilisenin malı olduğuna karar vermişti. Yerel mahkemenin direnme kararı üzerine dosyanın gittiği Yargıtay Genel Kurulu da yerel mahkemenin direnme kararını bozmuştu. Bu kararla birlikte manastırın Hazine'ye devri için süreç başlamıştı.
Köylülerin açtığı işgal davasında manastır adına Yargıtay'a temyiz başvurusunda bulunulurken, manastırın bulunduğu 276 dönümlük arazinin Hazine'ye devrinin tescilinin iptal edilmesi istenmişti. Yargıtay 20'nci Hukuk Dairesi'nde incelemeye alınan davada temyiz başvurusunu kabul etmemesi halinde manastırın arazisi Hazine'ye kalacağı ifade edilmişti.
DHA(İD) - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Alman Parlamentosu da Mor Gabriel İçin Çağrıda Bulunmuştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?