Almanya'nın iki televizyon kanalında yayınlanacak 'uyum' konulu kısa metrajlı film çekimleri başladı. Filmin bir bölümünde yer alacak sünnet düğünü sahnelerinin çekimleri de İzmir'in Selçuk İlçesi'nde yapılıyor.
Alman devlet televizyonu ARD'nin bölgesel yayın yapan HR ve Alman-Fransız ortak kanalı ARTE'de yayınlacak 20 dakikalık kısa metrajlı filmin çekim ekibi Selçuk'a geldi. Alman yönetmen Arne Ahrens'in senarist Ümit Uludağ ile hazırladığı ve Almanya'da yaşayan yeni nesil Türklerin Türkiye'ye uyum sağlaması konusunun ele alındığı proje iki kanal tarafından kabul edildi. Alman Kültür Bakanlığı ile ARTE'den fonların sağlanması sonucunda da Türkiye'de çekimlere başlandı.
Filmin yapımcılarından biri olan ve Mains kentinde bulunan Guttenberg Üniversitesi'nin son sınıf öğrencisi 33 yaşındaki Tibet Kılınçel, filmin çalışmalarına bir yıl önce başladıklarını söyledi. Yönetmenliğini Arne Ahrens'in, yapımcılığını kendisi, Ümit Uludağ ve Teymour Tehrani'nin, yapım asistanlığını da Berk Tuğcu'nun yaptığı film için Selçuk'un Karameşe Köyü'nde sünnet düğünü çektiklerini belirten Kılınçel, "Yıllardır Türklerin Almanya'ya uyumu konuşuldu. Ancak biz bu kez duruma tersten baktık. Yani Almanya'da doğan Türklerin Türkiye'ye uyumu. Bu konuyu ele aldığımız filmin bir bölümünde sünnet düğününü işledik. Almanya'da yaşayan bir Türk genci sünnet olmak için Türkiye'ye geliyor. Tabii durumu tam bilmediği için korkuyor. Bu genç Türkiye'de yaşasaydı her şeyi bilirdi. Ama Almanya'da yaşadığı için bilmiyor. Kendisine kuzeni yardımcı oluyor. Bu bölümde Almanya'dan gelen Türk gencini Kaan Aydoğdu, Türkiye'deki kuzenini de Arif Fidan canlandırıyor" dedi.
Benzer şekilde Özdere-Payamlı'da Türk çocukları arasındaki mahalle maçını çektiklerini, burada da konunun ünlü futbolcu Mesut Özil olduğunu kaydeden Kılınçel, "Maçta Almanya'dan gelen bir çocuk da var. Türkiye'de yaşayanlar Mesut'a kızıyor niye Alman Milli Takımı'nı seçti diye. Almanya'dan gelen Türk çocuk da bunu izah etmeye çalışıyor" diye konuştu.
Bir başka bölümde, biri Türkiye'de diğeri Almanya'da yaşayan iki kardeşin otopark açması konusunun işlendiğini ifade eden Kılınçel, "Burada da Türkiye'de yaşayan kardeş Almanya'daki kardeşine teklifte bulunuyor. Almanya'daki kardeş ise kendisinin parayı sokakta bulmadığını, kredi çekmesi gerektiğini söylüyor. Buna benzer konular var. İşlediğimiz temel unsur ise Almanya'daki Türklerin uyumu" dedi.
FATİH AKIN ÖRNEĞİ
Sinema sektöründe henüz çok genç olduğunu, ancak Fatih Akın gibi iyi bir yönetmen olmak istediğini ifade eden Tibet Kılınçel, bu filmden sonra daha farklı projelere imza atmak istediklerini dile getirdi. Kılınçel, "Almanya ile Türkiye arasında bir köprü kurabiliriz. Almanya'da yaşayan Türklerin sayısı çok fazla. Onların ülkelerini tanımalarına katkı sağlayabiliriz" diye konuştu. - İzmir/ Selçuk
Son Dakika › Güncel › Alman Televizyonları İçin Sünnet Düğünü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?