Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, " Almanya'da mesleki teknik okulların yüzde 80'i özel sektörün desteklediği okullardır. Bizde bu oran yüzde 4 civarında" dedi. Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında Mesleki Eğitim işbirliği protokolü TOBB İkiz Kulelerde düzenlenen törenle imzalandı. İmza töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Ekonomimizin itici gücü olarak TOBB'un varlığı ve bu birlikle bizim işbirliğimiz son derece hayati bir önem taşıyor. Bu önemi ekonomi ve eğitim arasındaki ilişkiyle doğrudan doğruya ifade ediyoruz. Çünkü eğer ekonomide bir orta gelir tuzağından söz ediliyorsa bu aslında orta eğitim tuzağıdır. Yani eğitimimiz iyileşirse ekonomimiz iyileşecek mesajı bize verilir. Bu bağlamda böyle bir adım atıyor olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Burada aslolan mesleki ve teknik eğitimdeki bakış açısındaki dönüşümdür kanaatimce. Bu dönüşüm çerçevesinde mesleki ve teknik eğitimin ders çizelgeleri, öğretmen eğitimleri, buradaki iş ve işlemlerin yürütülmesi, üretim bazlı bir öğretime geçilmesi bunların hepsi mesleki eğitimde paradigmanın dönüştüğünü değiştiğini değişeceğini gösteriyor. Bu bizim MEB bünyesinde aldığımız kararlarla değil, oda temsilciliklerimizin gayretleriyle milli eğitim müdürlüklerimizin okul müdürlerimizin gayretleri belli bir noktaya taşınacak bir husustur. Bundan dolayı da bu gayretleri esirgemeden muhakkak suretle bu desteklerimizi ortaya koymak zorundayız" ifadelerini kullandı.
"ARTIK MAZERETİMİZ KALMADI BENCE" 2023 hedefleri doğrultusunda eğitim camiası olarak üzerlerine düşeni yerine getirmeye çalıştıklarını kaydeden Selçuk, şöyle konuştu:
"Tabii ki iş dünyasından da beklentilerimiz var. Onlar da bu protokol çerçevesinde gereken desteği vermekle ilgili büyük bir tekellüf altına girdiler. Bunun için bütün iş dünyası temsilcilerine teşekkür ediyorum. Çünkü artık mazeretimiz kalmadı bence. Bazı sorunlar beklentiler vardı hepsi oldu. Basit bir istatistik vereyim. Almanya'da mesleki teknik okulların yüzde 80'i özel sektörün desteklediği okullardır. Bizde bu oran yüzde 4 civarında. Bütün bunları tartışırken daha sağlıklı istatistiklerle daha sağlıklı bakış açısıyla ele almamızda yarar var. Bütün bu 81 ilde yaptığımız çalışmaların bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Bu çalışmanın hele h"le diğer mesleki teknik okullarımızı etkilemesini ve yaklaşık 130 bin civarındaki mesleki teknik okullardaki öğretmenimizin de bu bağlamda yetişmesi onların bu projelerin geliştirilmesi konusunda ilerletilmesine de hizmet edeceğini düşünüyorum. TOBB ve TOBB ETÜ ile beraber bu işin birlikte yapılıyor olması yani yükseköğretim ayağının da olması ortaöğretimle yükseköğretim arasındaki bağlantının ne kadar mühim olduğunu da gösteriyor. TOBB-ETÜ varlığı, bunun ortaöğretim seviyesinde yansıtılması bakımından önem taşıyor. Bütün bunları sürdürürken mesleki ve teknik eğitimde yeni bir dönem başladığını, bunun sektörle iç içe olduğunu, buna bağlı olarak okullarımızdaki üretimin bir öğrenme yöntemi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Yıllardır üzerinde çalışılan bir konu bu uzun yıllardır hayal edilen bir çalışmanın bugün gerçekleştiriliyor olması beni çok mutlu etti emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."
"YENİ VE DİNAMİK BİR MESLEKİ EĞİTİM MODELİNE GEÇİYORUZ" TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise "Bugün hem eğitim sistemimiz hem de iş dünyamız için tarihi bir günü yaşıyoruz. Yıllardır dile getirdiğimiz ama bir türlü hayat geçiremediğimiz bir adım atıyoruz. Mesleki eğitim ve reel sektörü, birbirine entegre ediyoruz. İş dünyasının içinden gelen bir Bakanın nasıl ezberleri bozduğuna şahit oluyoruz. Biz yıllardır hep şundan şikayet eder dururduk. Firmalarımız çalıştıracak nitelikli eleman bulamıyor. Ama memleketin her yerinde kahvehanelerde gençler işsiz bir şekilde oturuyor. Niye, çünkü okullarda verdiğimiz eğitim, dışarıda işe yaramıyor. Dışarıda talep gören nitelikler, okullarda öğretilmiyor. Bu asimetrik yapıyı değiştirmek zorundaydık. Yurt dışına baktık. Avrupa'da genç işsizliğin en düşük olduğu ülke, yüzde 6 ile Almanya. Niye, çünkü mesleki eğitim ile reel sektörü, Odalar vasıtasıyla birbirine entegre etmişler. Genç nüfusumuz var diye övünüyoruz. Ama aslında bu potansiyelimizi kullanamıyoruz. Mesleksiz olduğu için birçok gencimiz işsiz kalıyor. Bu aslında gelecek açısından da büyük bir risk. Türk iş dünyası, Odalarımız ve Borsalarımız vasıtasıyla elini taşın altına koyuyor" şeklinde konuştu.
"Milli Eğitim Bakanımızın cesur ve kararlı politikası sayesinde Türkiye'de bir ilk başlıyor" diyen Hisarcıklıoğlu, "Piyasada talep gören niteliklere göre hazırlanan, yeni ve dinamik bir mesleki eğitim modeline geçiyoruz. Bu kapsamda 81 ilde 81 meslek lisesi, protokol kapsamına alınıyor. Odalarımız ve Borsalarımız vasıtasıyla buralardaki mesleki eğitimin dinamik, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanmasını sağlayacağız. Bu okullarda atölyeler ve laboratuvarlar kuracağız, mevcut olanları yenileyeceğiz. Ar-Ge ve Beceri Tasarım Atölyelerini faaliyete geçireceğiz. Eğitim içeriklerini TOBB ETÜ desteğiyle hazırlayacağız. Türkiye'de, bir yılda 3 dönem eğitimi ve 'ortak eğitim' sistemini ilk başlatan ve halen tek uygulayan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesidir. Şimdi bu sistem ülkemize model oldu. Buradaki tecrübemizi meslek okullarına da aktaracağız. Ayrıca bu okullardaki öğretmenlere de, hizmet içi eğitimi ve iş başı eğitim vererek, onları da geliştireceğiz. Öğrencilere Oda ve Borsa üyesi firmalarda staj ve işbaşı eğitim imkanı sağlayacağız. Mezunların firmalarda istihdamını da destekleyeceğiz. Özetle 81 ilde 81 meslek lisesine TOBB camiası olarak sahip çıkacağız. Bu pilot projeyle geliştireceğimiz kamu-özel sektör ortak yönetim modelini, daha sonra tüm mesleki eğitim sistemine yaygınlaştıracağız. Böylece, mesleki eğitimde özel sektörün rolü artacak, söz sahibi olacak. Buradan mezun meslek liseliler iş hayatına hazır bir şekilde yetişecek. Kısacası buradan mezun gençlerimiz, ara elman olmayacak, aranan eleman olacak. Bize bu imkanı sağlayan kıymetli Bakanımıza tekrar teşekkür ediyorum. Aramızda, her ilden İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlerimiz ve okul müdürlerimiz de bulunuyor. Kendilerini artık iş ortaklarımız olarak görüyoruz" dedi. Konuşmaların ardından Bakan Selçuk ve Hisarcıklıoğlu iş birliği protokolü imzalandı.
(İHA)
Son Dakika › Güncel › Almanya'da Yüzde 80, Bizde Yüzde 4' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?