Alternatif Habercilik, Etik ve Medya' Konferansı Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Alternatif Habercilik, Etik ve Medya' Konferansı Yapıldı

Alternatif Habercilik, Etik ve Medya\' Konferansı Yapıldı

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi ev sahipliğinde, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş’un konuk olduğu ’Alternatif Habercilik, Etik ve Medya’ konferansı gerçekleştirildi.

10.12.2015 10:20

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi ev sahipliğinde, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş'un konuk olduğu 'Alternatif Habercilik, Etik ve Medya' konferansı gerçekleştirildi.

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa İletişim Fakültesi Dekan Yrd. Doç. Dr. Tülay Şeker, Gazetecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şeker, Yrd. Doç. Dr. Hasan Üstün, Yrd. Doç. Dr. Murad Karaduman'ın yanı sıra pek çok gazeteci ve öğrenci katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Hasan Üstün, kuruluş toplantılarından itibaren BİANET'e yazar ve muhabir olarak katkı sağladığını belirterek, yaptıkları çalışmalarla BİANET'in alternatif medya alanında Türkiye'de bir öncü olduğunu söyledi.

Alternatif medyanın bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sevda Alankuş ise bugün alternatif habercilikten, barış gazeteciliği veya hak haberciliğinden bahsettiklerinde gazetecilerin bir refleksle cevap verdiklerini belirterek, "Biz barış aktivisti değiliz diyorlar. Bu alternatif medya haberciliğinde çokça tartışılıyor. Yaygın medyanın yapısal yanlılığı nedeniyle özellikle Türkiye'de 2000'li yılların ortalarından itibaren siyasal iktidarın çok müdahaleci olduğu bir sistem ile karşılaşıyoruz" dedi.

MEDYADA ERKEK ÜSTÜNLÜĞÜ

'Türkiye'de neden alternatif medyaya ihtiyaç var?' sorusunu ise Alankuş şöyle açıkladı:

"Yaygın medyanın karşısında alternatif medyaya ihtiyacımızın çok olduğunu düşünüyorum. Alternatif medyanın başından beri içindeyim. Burada gördüm ki alternatif medya ve habercilik çok da zor değil. Alternatif habercilik için mutlaka alternatif medyaya ihtiyaç yok. Şu an internetin yardımıyla Türkiye'de pek çok oluşum var."

Haberin ana unsurlarının kadın bulunmayan odalarda belirlendiğini savunan Prof. Dr. Sevda Alankuş, Türkiye'de medyayı yönetenlerin, editörlerin genel olarak erkek olduğunu ve kadının yönetimdeki yerinin oran olarak çok düşük olduğunu belirtti. Medya sektöründe kadınlardan erkek gibi davranmalarının istendiğini vurgulayan Alankuş sözlerine şöyle devam etti:

"Örnek vermek gerekirse Tansu Çiller Başbakanlık koltuğuna oturduğu ilk zamanlarda feminen bir yapıya sahipken, zamanla kendini dinletebilmek için erkek gibi davranmaya çalıştı."

Haber kavramının gün geçtikçe değiştiğini belirten Alankuş; "Haberin konusu haberin öznesi haline geldi. Bu yüzden haber değeri kavramının genişlemesi gerekiyor. Sonuç odaklı değil süreç odaklı haberler yapılıyor. Ancak sebep ve sonuç çerçevesinde haber yapılması gerekiyor" dedi.

Seminer, öğrencilerin sorularının yanıtlanmasının ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Alternatif Habercilik, Etik ve Medya' Konferansı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement