Mersin'de halk arasında "ağaç kavunu" diye adlandırılan ve anavatanı Asya olan turunçgiller familyasından şadok hasat edilmeye başlandı.
Silifke ilçesinde hasadına başlanan, turunçgillerin en ağırı ve soğuğa en dayanaklısı olarak bilinen şadok, ağırlığına göre tanesi 1 ila 3 lira arasında değişen fiyatlarla marketlerdeki yerini aldı.
Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, yaptığı açıklamada, şimdilik limon bahçelerinin kenarına dikilen şadoğun üreticinin yeni alternatif ürünü olmaya aday gösterildiğini söyledi.
Şadok ağacının 3 yaşına geldiğinde ağırlığı 1 ile 4,5 kilogram arasında değişen meyve verdiğini ifade eden Can, "Kabuğu kalın, sert ve kokulu olan şadok Güney Avrupa ve Hindistan'da yoğun olarak üretilmekle birlikte, Türkiye'de Akdeniz başta olmak üzere Ege ve Doğu Karadeniz'de de yetişebiliyor. Şadoğu, narenciye üreticilerine alternatif ürün olarak öneriyoruz. Bu ürünün üretiminin yaygınlaşması halinde iç ve dış pazarda kolaylıkla yer bulabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Can, şadoğun vitamin açısından da oldukça zengin bir meyve olduğunu belirterek, "Yüksek vitamin değerinin yanı sıra yutmamak koşuluyla kabuğu çiğnendiğinde ağız kokusunu da gideriyor. Diş etlerini güçlendiriyor" dedi.
Can, şadoğun meyve olarak tüketiminin yanı sıra ev hanımları tarafından etrafa yaydığı güzel kokusu nedeniyle de tercih edildiğini sözlerine ekledi.
Üretici Bünyamin Şahin ise deneme amacıyla başladığı şadoğun veriminden memnun olduğunu belirtti. - Mersin
Son Dakika › Güncel › Alternatif Ürün 'Şadok' Hasat Edilmeye Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?