Selçuklu sultanlarından Sultan Alparslan'ın mezarının bulunması için çalışmalar devam ediyor.
Bir dönem Büyük Selçuklu Devletine başkentlik yapmış olan Merv kentinde sürdürülen çalışmayı, Türk ve Türkmen bilimadamları ortaklaşa sürdürüyor.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov'un imzaladığı anlaşma çerçevesinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı'nca geçtiğimiz ağustos ayında başlatılan çalışmaların ilk etabı tamamlandı.
Malazgirt Zaferi'nden sonra 1072 yılındaki Buhara seferinde bir esir tarafından şehit edilen Alparslan'ın, vasiyeti üzerine babası Çağrı Bey'in mezarının yanına defnedildiği tahmin ediliyor ancak 1221 yılındaki Moğol istilasında kaybolduğu ifade edilen mezarın yeri yaklaşık 800 yıldır bilinmiyor.
Arama çalışmalarında son teknolojik cihazlardan faylanılıyor. Şu anda kalıntılardan oluşan bölgenin fotoğraflarını çıkarma çalışmaları insansız hava aracıyla sürdürülürken, elde edilen bilgiler, haritalandırma çalışması için bilgisayarlara aktarılıyor. Yeraltını 12,5 metreye kadar görüntüleyebilen hassas radarlarla yerin altı taranıyor.
Çalışmalar, tespit edilen 5 ayrı noktada yoğunlaşırken, Ankara Üniversitesi öğretim görevlilerinden ve projenin Bilim Heyeti Başkanı Doç. Dr. Ziya Kenan Bilici, bölgede bulunan Gavur Kale'nin merkezindeki Mescid-i Cuma'nın bunlardan birisi olduğunu kaydetti.
Burada Alparslan Kubbesi'nin arayışı içerisinde olduklarını belirten Bilici, bir diğer arama noktalarının ise 11 ve 12. yüzyıllarda kentin merkezi olan Erk Kalesi olduğunu açıkladı.
2017 yılında tamamlanması öngörülen proje kapsamında, TİKA tarafından Sultan Alparslan'ın mezarının bulunduğu yerde büyük bir türbe inşa edilecek. - Aşkabat
Son Dakika › Güncel › Anadolu Fatihi'nin Kayıp Mezarını Arama Çalışmaları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?