Kırıkkale Belediyesi Kent Konseyi'nin Kent Buluşmaları kapsamında 'Sivil Bir Anayasa'ya Doğruö adlı panel düzenlendi. Panelde 1982 anayasasını değerlendiren Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğdu, '82 Anayasası değil, Evren Anayasası'dır. Askeri zihniyetle ülke yönetilmez. Ülkeyi ancak siviller yönetirö diye konuştu.
Kültür Merkezinde düzenlenen panele Vali Yardımcısı Yaşar Yılmaz Dursun, Belediye Başkanı Veli Korkmaz, Cumhuriyet Savcısı Musa Durmaz, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, Baro Başkanı Av. Ayhan Yılmaz, sivil toplum örgütleri Başkanları ve kalabalık bir davetli katıldı. Panelde ilk konuşmayı Kent Konseyi Başkanı ve Belediye Başkanı Veli Korkmaz yaptı. 40 kişilik bir ekipten oluşan bir danışma meclisi oluşturduklarını ifade eden Korkmaz, 'Bir toplumda, adalet, güven ve özgürlüğü sağlayan bir zemin hazırlanmalıdır. Bu konuda bu tür faaliyetlerimizi yürütüyoruzö dedi.
Anayasa'nın tartışıldığı panelde Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğdu, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ender Ethem Atay ve Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Adnan Küçük, sivil anayasa konusunda bilgi verdi. Panelin Başkanlığını Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevat Özyurt yaptı.
Panelde 82 Anayasası'nın ülkeyi kaosa sürüklediğini öne süren Hasan Tahsin Fendoğdu, sonucunda ise ülkenin geriye gittiğini söyledi. Fendoğdu şunları söyledi:
'82 Anayasası değil, Evren Anayasasıdır. Birçok maddesi değişti. Ülkenin ne sorunu var dersem, bana terör dersiniz. Ancak terörü 82 Anayasası doğurmuştur. O zihniyet Askeri zihniyettir. Askeri zihniyetle devlet yönetilmez. Ülkeyi ancak ve ancak siviller yönetir. 12 Eylül darbesinden kurtulmak gerekiyor. Devletin 3 uzvu vardır. Yasama-Yürütme-Yargı. Anayasa da bunları anlatır. O nedenle bizim anayasamız bürokratın onadığı değildir. Çağdaş Anayasa ne ise Türkiye onunla yönetilmeli. Türkiye model ülke olmalı. Ancak geçmiş dönemde Türkiye gelişmek ve büyümek istemesine karşın, hep bir dar elbiseye sokulmak istenmiş. Kısacası Türkiye kıstırılmış. ve devamında darbeler yapılmıştır. 10 yıl aralıklarla darbeler yapılmıştır. Buda ülkeyi kaosa ve kargaşaya itmiştir. Türkiye gelişmek yerine küçültülmek istenmiştir.ö
Anayasa'nın evrensel olması gerektiğini savunan Prof. Dr. Ender Ethem Atay, 'Anayasa Türkiye'nin bitmeyen bir senfonisi oldu. 82 Anayasası'nın en büyük sıkıntısı halkın benimsememesidir. Anayasa'nın 2 şartı var. 1.'si meşru olmalı, 2.'si hukuka uygunluğudur. Yeni bir anayasa için şuan ki durum yeterli değil. O yüzden yeni bir anayasa maalesef olamayacak. İmkansız değil. Şuan Anayasa da sadece değişiklik olacak. Anayasa Türk insanın değerlerini taşımalıdır. 82 Anayasası 18 kere değişti. Hak ve hakkaniyet sıkıntıları olduğu için değişti. Türkiye'de parlamenter sistemi var. Başkanlık sistemi ise Amerika sistemidir. Türkiye'de olması zor. Biz Parlamenter sistemini benimseyerek, eksikliklerini kapatmalıyız.ö dedi.
Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük ise yeni bir Anayasa yapmanın zor olduğunu ancak bunun Türkiye'de kolay yolunun seçildiğini anlattı. Küçük, 'Anayasa için sabırlı olmalıyız. Yeri ve zamanını beklemeliyiz. Bir civciv kuluçkadan 21 günde çıkar. 19. gün çıkarsa o zaman bozuk olur. O yüzden yeni Anayasa için beklemeliyiz, sabırlı olmalıyızö şeklinde konuştu.
Son Dakika › Güncel › Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Fendoğlu: '82 Anayasası Değil, Evren Anayasası' - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?