Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, yapımı tamamlanan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında medya temsilcileri ile test sürüşüne katıldı. Karaman, "Hattın yapımı tamamlandı. Şimdi testlerini gerçekleştiriyoruz. Testler bittikten sonra yolcu taşımaya başlayacağız, 29 Mayıs olabilir" dedi.
TCDD GENEL MÜDÜRÜ, TEST SÜRÜŞÜ YAPTI
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, yapımı tamamlanan ve sertifikasyon testleri devam eden Eskişehir-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattında medya temsilcileri ile birlikte test sürüşü yaptı. Piri Reis YHT ile Ankara'dan hareket eden heyet, Bilecik'e kadar test sürüşü gerçekleştirdi. Yolculuk sırasında Karaman, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
"ÖNCE 40 KM İLE BAŞLIYORUZ"
Piri Reis'in ilk etapta saatte 40 kilometre hızdan başlayarak hattın ölçümlerini gerçekleştirdiğini ifade eden Karaman, "Bu tren ile yolu hem ölçüp hem de testini yapıyoruz. Önce 40 kilometre ile başlıyoruz ölçmeye, daha sonra 10'ar kilometre artırarak bütün hat boyunca gidip geliyoruz ve bütün hedefimiz 250 kilometre hızla giderken bile 247 ayrı ölçüyü ölçebiliyor bu tren. Dünyada da 5 adet var, birisi de bizde. Burada hedefimiz belirlenmiş ölçülerin dışına çıkmayacak bir yol oluşturabilmek. Tren hat boyu giderken yol çok eğimli, zikzak yapma trende olmuyor. Tren yolu dümdüz olacak. Bunun bir toleransı var. 100 metrede 3 santimetreyi eğrilikler geçmeyecek. Alt, üst sınırı koyuyoruz ve bütün hedefimiz iki sınır içerisinde treni götürebilmek. Önce 60, 100 arası, sonra 275 kilometrede bile bu hatta herhangi bir ölçüm dışı olmayacak şekilde toleransların içinde olacak" dedi.
YHT HIZI, HAVA ŞARTLARINA GÖRE DEĞİŞECEK
YHT'nin hızının hava şartlarına göre yavaşlatıldığını belirten Karaman, "Çok aşırı ve rüzgar, karda yavaşlatıyoruz. Her ne olursa olsun çok kar var, hala siz 250 kilometrede gitmek gibi bir şeyimiz yok. Onun standartları var. 10 santimetreyi geçmişse belirli bir hızda yavaşlatıyorsun. Çok rüzgar varsa, bizim rüzgar güllerimiz var ölçüyoruz ve ona göre tren hızlarını yavaşlatıyoruz. Rüzgarda sadece tren değil de yukarısında elektrik telleri de var. Onlarda sıkıntı olmasın diye zaman zaman yavaşlatmalar oluyor. İlla 250 kilometre hızla bir yere varmak değil, güvenli, emniyetli gitmektir" ifadesini kullandı.
"YHT'LER ARTTIKÇA SOSYAL DENGE OLUŞACAK"
YHT'nin artması halinde sosyal dengenin oluşacağını söyleyen Karaman, şunları kaydetti:
"Türkiye'de bu hat üzerinde 25 bin kilometre demiryolu yapmamız lazım. İnsanlar Ankara-İstanbul'dan başlayarak doğuya kadar gitmesi lazım. Eğer ulaşım çok iyiyse, yani Diyarbakır'dan çıkan birisi Ankara'ya 5 saatte ulaşırsa her şey çok değişir. Diyarbakır'dan Adana'ya 2 saatte gidebilirsek artık bundan sonra göçler azalır, ülkede sosyal denge oluşur. Şuanda bize emanet edilen yolları yenilemek ve çoğunu yeniledik, az kaldı. 2014 sonuna kadar hemen hemen hepsini yenileyeceğiz."
"2023'TE ÇOK DAHA GELİŞMİŞ DEMİRYOLLARI OLSUN İSTİYORUZ"
Karaman, özel şirketlerin tren alarak taşımacılık yapabileceğini belirterek, "TCDD Taşımacılık diye bir şirket kurduk. O şirket Demiryolları'ndan ayrılacak, taşımacılık demiryolu üzerinde yapacak, bir de özel işletmeler istiyorlarsa gelip tren alıp yapabilecek. 2023'da çok daha gelişmiş demiryolları olsun istedik" diye konuştu.
Milli sinyal üreterek diğer ülkelere zamanla ihraç edeceklerini belirten Karaman, şunları söyledi:
"Ülkede artık demiryolları gelişince endüstrinin de gelişmesi lazım, onun için özel yeni milli sinyalimizi yaptık. Türkiye'de sinyal üretimi yoktu. Milli sinyalimizi yaptık TÜBİTAK ile birlikte, sahada uygulamaya başladık. Trencilik gelişirse Türkiye'de 20 milyar dolarlık bir iş. Daha sonra diğer ülkelerde bunu geliştirebiliriz ve ihraç edebiliriz."
"DEMİRYOLLARI PAYINI YÜZDE 10'A ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ"
Tüm bu çalışmaların sonucunda yolcuda demiryollarının payını yüzde 10'a çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Karaman, şu anda bu oranın yüzde 2 düzeyinde olduğunu belirterek, şunları aktardı:
"Bütün hedefimiz aslında yolcuda yüzde 10'a çıkmak. Bütün bu çalışmalar sonucunda yüzde 10'a ancak çıkıyoruz. Şuanda yolcuda yüzde 2,5'deyiz. Demiryolları gelişince yolcudan çok pay almıyor, yolculuklar artıyor ve onun içinden kendi oluşturduğu payından daha çok alıyor. Ankara-İstanbul açılırsa 3 saat olursa yolculuklar çok daha artacak, özel araç yolcularını trene çekeceğiz. Ne zaman bir yerde hızlı tren olursa yolculukların kesinlikle yüzde 70'ini hızlı tren alıyor. Ankara-Eskişehir yüzde 72, Ankara- Konya yüzde 65 civarındadır."
"HATTIN YAPIMINDA EN ÇOK ESKİŞEHİR GEÇİŞİNDE ZORLANDIK"
Ankara-İstanbul YHT çalışmaları hakkında bilgi veren Karaman, hattın yapımı sırasında en zorlandıkları bölümlerden birinin Eskişehir geçişi olduğunu vurgulayarak, "Bundan sonra hiçbir şehrin altından geçmek istenmiyoruz. Çok iyi gibi gözüken ama demiryolları için sıkıntılıdır. Bir şehrin altından geçmeye gerek yok. Bizden başka İspanya Cordoba'da var" şeklinde konuştu.
Ankara-İstanbul YHT'nin Mart ayında açılmamasının nedenlerini açıklayan Karaman, şöyle devam etti:
"ANKARA-İSTANBUL ARASI 3,5 SAAT OLACAK"
"Hat açıldıktan sonra Ankara-İstanbul arası seyahat süresi 3,5 saat olacak. Şuanda bizim hattımız tamam testler devam ediyor. Hattın yapımı tamamlandı. Şimdi testlerini gerçekleştiriyoruz. Testler bittikten sonra yolcu taşımaya başlayacağız, 29 Mayıs olabilir. Mart'ta açarız diye düşündük ama açamadık. Burada önemli olan tren o standartların içerisinde olması lazım. Mart ayında gecikmesinin nedeni çok fazla açıklamadığımız 5 sebep oldu. 25 kez tellerimizi çalmadılar, kesip gittiler. Her bir kesimde 1 kilometrelik bölümü tekrar sıyırıyorsunuz ve tekrar monte ediyorsunuz. Bir kesme 1 kilometresine neden oluyor. Kesileni de bir daha kullanamıyorsunuz. Duyurularımıza rağmen birisi elektrik yok diye kesti ve o ara elektriğe kapılarak öldü. Tüneller ve yarmaları çok sıkı kontrol ettik. Bazı yerlerde bir daha gözden geçirdik. Tren hızla giderken o sarsıntılar dolayısıyla bir takım sıkıntılar var mı ölçtük. Köseköye kadar olan kısmı TCDD yapıyor. Köseköy ile Gebze arasında Avrupa Birliği hibe verdi. Verdi de iyi mi oldu kötümü oldu tartışıyoruz. Sıkı kuralları var. Kendi müşaviri var, sorun olduğu zaman onu zamanında çözmüyor, orada sıkıntılarımız oldu. Çalışma şekilleri bir an önce yapılsın değil de uygun bir şekilde yapılsın."
TCDD Genel Müdürü Karaman ve heyet, daha sonra yapımı devam eden Bozüyük istasyonu, viyadüğü ve tünellerini inceledi.
Son Dakika › Güncel › Ankara-İstanbul YHT'nin Mayıs Sonunda Hizmete Girmesi Hedefleniyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?