Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu'nun Bakü'yü Ermeni çeteleri ve Bolşevik birliklerinden kurtarmasının 96. yıl dönümünde çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği Nuri Paşa Salonu'ndaki anma programına, Azerbaycanlı milletvekilleri, askeri yetkililer, bilim adamları ve çok sayıda davetli katıldı.
Etkinliğin ev sahibi Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Çoşkun, tarihi derin köklere bağlı Türkiye-Azerbaycan dostluk ve kardeşliğinin sözden ibaret olmadığını, bunun Kafkas İslam Ordusu örneğinde açıkça görüldüğünü belirtti.
Anadolu'da, tarihin en zor zamanlarından birinin yaşandığı bir dönemde Mehmetciğin Azerbaycanlı kardeşlerinin yardımına koştuğunu hatırlatan Coşkun, Anadolulu Türklerin de Türk askerinin anısını her zaman yaşatan Azerbaycanlılara büyük minnet ve şükran duyduklarını söyledi.
Azerbaycan'ın birçok bölgesinde Türk şehit mezarlarının bulunduğuna dikkati çeken Büyükelçi, şöyle konuştu:
"Tespit edilen 8 şehitlik ve 16 şehit mezarı var. Azerbaycanlılar büyük bir vefa örneği göstererek bu mezarları bugüne kadar korudu. Bugün şehitlikleri korumak kolay fakat Sovyetler döneminde bunun ne kadar zor olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu, Mehmetciğin fedakarlığının boşuna olmadığını gösteriyor. Bakü'nün kurtuluşu tarihimizin şanlı dönemlerinden biridir. Azerbaycan'ı bugün hızla gelişen bir ortamda gördükçe o dönem yapılan fedakarlıkların çok isabetli olduğunu görüyoruz."
Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Tarih Enstitüsü Başkanı Milletvekili Prof. Dr. Yakup Mahmudov da Batılı devletlerin Osmanlı Devleti'ni parçalamak için yaptıkları planları anımsatarak Azerbaycan ve Türkiye'nin tarihte yaşanan olaylardan ders alarak her zaman birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
Bakü'nün kurtarılmasından ve Kafkas İslam Ordusu Komutanı Nuri Paşa'nın hizmetlerini de anlatan Mahmudov, "Bakü'nün alınması hem Rusya'nın hem de büyük devletlerin planlarını bozdu. Onlar bugün de aynı politikayı sürdürüyorlar. Güçlenen Türkiye'yi yıkmak için her yolu deniyorlar. Uyanık olmamız lazım. Güç birliği yapmamız lazım" dedi.
- Nuri Paşa'nın emaneti Osmanlı bayrağı
Etkinlikte, evinde Nuri Paşa'nın hediye ettiği Osmanlı bayrağı ve Kur'anı Kerim bulunan Genceli Fuzuli Hüseyinov da bir konuşma yaptı ve katılımcılara bayrağın hikayesini anlattı.
Babasının Gence'ye gelen Kafkas İslam Ordusuna yardımcı olduğunu söyleyen Hüseyinov, Nuri Paşa'nın ona Kur'an-ı Kerim ve bayrak hediye ettiğini fakat Sovyetler döneminde bayrağı saklamak zorunda kaldıklarını belirtti.
Sovyetlerin dağılmasının ardından bayrağı evlerinin tavan arasında bulduklarını bildiren Hüseyinov, "Bazı bölümleri çürümüş olsa da evimin en değerli eşyası bu bayrak. Başbakan Ahmet Davutoğlu da dışişleri bakanı olduğu dönemde misafirim olmuş ve bayrağı yakından incelemişti" dedi.
Konuşmalardan sonra Azerbaycan'daki Osmanlı askerlerinin mezarlarının tespit edilmesinde katkıları olanlara plaket takdim edildi.
Etkinlikte, Kafkas İslam Ordusu'nun mücadelesinin ve Bakü'nün kurtuluşunun anlatıldığı film de gösterildi.
Son Dakika › Güncel › Bakü'nün kurtuluşunun 96. yıl dönümü -Türkiye Büyükelçiliğinde tören - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?