Balkanlar'da Kurban Bayramı Hazırlıkları - Son Dakika
Güncel

Balkanlar'da Kurban Bayramı Hazırlıkları

Balkanlar\'da Kurban Bayramı Hazırlıkları

Bosna Hersek, Makedonya, Sırbistan ve Kosova'da kurban pazarlarında ve alışveriş merkezlerinde hareketlilik yaşanıyor Balkan ülkelerinde yerli ve Türkiye’den çok sayıda yardım kuruluşu, bayra...

14.10.2013 15:08

Bosna Hersek, Makedonya, Sırbistan ve Kosova'da kurban pazarlarında ve alışveriş merkezlerinde Kurban Bayramı öncesi hareketlilik yaşanıyor.

Bir zamanlar savaş, kan ve gözyaşının hakim olduğu Balkanlar'da son yıllarda barış ve istikrarın hakim olmasıyla birlikte, bu coğrafyada yaşayan Müslümanlar bayramları sevinç ve neşe içerisinde geçiriyor. Kurban Bayramı arefesinde, bölge ülkelerinde kurban pazarlarında ve alışveriş merkezlerinde hareketlilik yaşanıyor.  Bosna Hersek, Makedonya, Sırbistan, Karadağ ve Kosova'da yaşayan maddi durumu yerinde olan Müslümanlar, kurbanlarını alırken, durumu iyi olmayanların kurban eti ihtiyacını yerel ve Türkiye'den çok sayıda yardım kuruluşu karşılayacak.

- Türk Kızılayı, Bosna Hersek'te vekaleten 100 büyükbaş kurban kesecek

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın yakınlarındaki Osiyek yerleşkesinde yıllardır kurban satışı ve aynı zamanda kesimini yapanlardan biri olan İbro Riciç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurban fiyatlarının 125 ile 300 avro arasında olduğunu ifade etti. Riciç, "Şu anda elimizde 350 küçükbaş ile 40 büyük baş kurban kurban bulunuyor. Devamlı olarak bizden kurban alan müşterilerimiz var ve her yıl hepsini satıyoruz. Bu yıl da kurbana ilgil çok fazla" dedi.

Bu arada, Türk Kızılayı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vekaletinin de aralarında bulunduğu 100 kurbanı Bosna Hersek'te kesecek. Türk Kızılayı, Genel Başkan Ahmet Lütfü Akar'ın da katılımıyla Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna yakınlarındaki Semizovac'ta, bayramda vekaleten 100 büyükbaş kurban kesecek. Kurbanların etleri, Bosna Hersek'teki yaklaşık 4 bin aileye dağıtılacak.

Kurban Bayramı'nda yarın Bosna Hersek'in deplasmanda Litvanya ile karşılaşması da olacak. Bosna Hersek bu maçı kazanması halinde Brezilya'da oynanacak dünya kupasına direk olarak katılabilecek. Bu da Bosnalılar'a çifte bayram yaşatacak.

-Sırbistan-

Kurban fiyatlarının 130 ile 200 avro civarında olduğu Boşnak nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesi ve Sırbistan genelinde Müslümanlar, İslam Birliği Meclisleri aracılığıyla kurban bağışı yapabiliyor.

Belgrad Müftüsü Muhamed Yusufsipahiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sırbistan'da vekaletle kesilecek kurbanların etlerini imam hatip okullarının yurtlarında kalan öğrenciler için değerlendireceklerini ve maddi durumu zor olan vatandaşlara dağıtacaklarını kaydetti. Yusufsipahiç, cuma günü ise başkent Belgrad'daki tarihi Bayarklı Cami önünde geleneksel "Bayram Sofrası" düzenleyeceklerini bildirdi.

Diğer ülkelerde olduğu gibi Sırbistan'da da yardım kuruluşları ve dernekler, durumu iyi olamayan vatandaşlara kurban paketleri dağıtacak. Bu organizasyonlar kapsamında, Horizont Vakfı, Sancak bölgesindeki fakir vatandaşlara ve öğrenci yurtlarına 300 kurban bağışı yapacak. Kurban yardımı çalışmalarında Sancak Merhameti Derneği de yer alacak.

-Kosova-

Kurban Bayramı öncesi, Kosova'daki kurban satış yerleri bugün daha da hareketlendi.

Kosova'nın başkenit Priştine'nin Vranyevats semtindeki hayvan pazarı, ülkedeki en büyük kurban satış alanı olarak biliniyor. Büyüklüğü ve ağırlığına bağlı olarak Kosova'da kurban fiyatları 100 ile 250 avro arasında satılıyor.

Bu arada, Kurban bayramı dolayısıyla, Priştine Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerden oluşan "Bağımsız Öğrenci Düşüncesi" adlı öğrenci derneği, maddi durumu kötü olan 27 Kosovalı aileye kurban paketi dağıtacak.

-Makedonya-

Makedonya'da yaşayan Müslümanlar bu yıl kurban kesimi için hazırlıklarına devam ediyor. Bir tarafta bazı vatandaşlar kurbanlarını kendileri kesecekken, bazı yerlerde de kurbanlar toplu halde kesilecek.

Makedonya'da kurbanını kendi kesmek isteyen vatandaşlar için küçükbaş kurbanların 120 ile 200 avro, büyükbaş ise 600 ile bin avro civarında olurken, kurbanlarının bazı dernek ya da kuruluşlar tarafından kesilmesi isteyen vatandaşlar bu yerlere 100 ile 120 avro arasında para bağışında bulunuyor.

Geçmiş yıllarda olduğu gibi, Makedonya'daki yardımlaşma dernekleri bu yıl da kurban organizasyonları gerçekleştirecek. Ülkenin dört bir yanındaki dernekler, yurtiçi ve yurtdışındaki hayırseverlerin katkılarıyla ihtiyaç sahiplerine kurban etini ulaştıracak. Her yıl binlerce kurban keserek ülkenin her yerindeki ihtiyaç sahiplerine ulaşan El Hilal ile Hamidiye Derneği, bu yıl da aynı çalışmaları yürütecek.

2001 yılından itibaren kurban organizasyonları düzenleyen Ensar Derneği ise bu yıl "Kurbanlarımız kardeşlik için" sloganı adı altında, bin 500 ila 2 bin arası aileye kurban paketi dağıtacak. Kurbanların özellikle Üsküp ve çevresi ile Doğu Makedonya'da dağıtılacağı belirtilirken, dernek yetkilileri amaçlarının muhtaç aileler ve yetimlerin unutulmadığını göstermek olduğunu ifade etti. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Balkanlar'da Kurban Bayramı Hazırlıkları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement