Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında

Başbakakan Ahmet Davutoğlu, "Başkanlık sistemi bu netleşmeyi sağladığı çerçevede anlamlıdır, doğrudur.

29.08.2015 02:50

Başbakakan Ahmet Davutoğlu, "Başkanlık sistemi bu netleşmeyi sağladığı çerçevede anlamlıdır, doğrudur. Başkanlık sisteminden otoriter bir tek kişi yönetimi de düşünmemek lazım. Doğru uygulandığında başkanlık sistemi de demokratik olur, parlamenter sistem de demokratik olur" dedi.

Davutoğlu, Habertürk televizyonunda katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Partilere, "Herkesin sorumlu bir siyasetle cumhurbaşkanlığı makamına saygı göstermesi" çağrısında bulunan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tartışmaların parçası kılmamak gerektiğini belirtti.

Tek başına iktidar olup olamayacaklarını ve Saadet Partisi'yle bir seçim ittifakı kurup kurmayacaklarını sorulması üzerine Davutoğlu, tek başına iktidarın düşünülmediği takdirde siyasetin anlamsızlaşacağını söyledi.

Muhtevalı bir siyasetin iddiası olacağını vurgulayan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabi ki bizim iddiamız tek parti iktidarı ama hedefimiz o değil. Hedef yeni ve büyük bir Türkiye inşa etmek. İddiamız tek parti iktidarı. İnşallah bunu gerçekleştireceğiz.

Saadet Partisi konusuna gelince, tabii ben Türkiye'de mümkün olsa partilerin birleşmek suretiyle böyle çarşaf gibi bir hepsi 100 binler, 200 binler, 30 binler, 20 binler oy alan bir parti tablosu ve oy pusulası yerine belli siyasi kanaatleri yansıtan daha az siyasi partinin olduğu, çok olması yanlış değil, ama daha az siyasi parti ile daha içerikli siyasetin geliştirildiği parti içi tartışmalarla, gelişmelerle tablonun şekillendiği bir siyasetin daha doğru olduğu kanaatindeyim. Bu anlamda bir gün eğer Türkiye, 2-3 ana akımın, partinin öncüğünde bir siyaseti şey yapar, bu parçalanmışlık yok olursa, istikrar daha kolay sağlanır. Bu anlamda her partiyle işbirliği, görüşme zemini olduğu kanaatindeyim. Ne netice alırız onu şimdiden söylemek mümkün değil. Ama toparlanmak iyi bir fikirdi. Partilerin belli odaklarda toparlanması doğru bir yaklaşımdır."

Eski BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu'nun Kültür ve Turizm Bakanlığına getirilmesine de bu bakış açısıyla mı bakılması gerektiği şeklindeki değerlendirme üzerine Davutoğlu, AK Parti'de farklı akımların her zaman kendilerine temsil alanı bulduğuna dikkati çekti.

Yalçın Topçu'nun şu anda AK Parti'ye girmediğini, bağımsız olarak hükümette yer aldığını belirten Davutoğlu, geniş siyasi kültüründen isimlerin hükümette bulunmasının, hükümetin Anayasanın ilgili maddelerini felsefesinin gereği olduğunu ifade etti. Davutoğlu, "Yalçın Bey'in AK Parti'ye yarın girmeyi düşünse hükümetten ayrılması icap eder. Hükümette olması ön şart değildir ve oraya girdi mi buraya da girer diye birşey çıkmaz. Bu hükümet AK Parti hükümeti değil" diye konuştu.

Seçimlere giderken, Başkanlık Sisteminin AK Parti'nin seçim başlıkları arasında olup olmayacağının sorulması üzerine Davutoğlu, bu konudaki görüşlerini açıkça ifade ettiği için "Kendi makamından feragat ediyor" şeklinde eleştirildiğini anımsattı.

12 Eylül Anayasası'nın bir demokrasinin göreceği en kötü yazılmış anayasa olduğunu söyleyen Davutoğlu, Anayasayı yazan zihniyetin Türkiye'yi kalkındırmak gibi bir fikir olmadığının altını çizdi. Anayasanın, halkın temsilciliklerini mümkün olduğu kadar kontrol altında tutulmasını isteyen 12 Eylül rejimi tarafından yazıldığını söyleyen Davutoğlu, yönetim sistemi anlamında Anayasa'nın bir taraftan 'güçler ayrılığı' derken diğer taraftan güçleri karmaşık bir şekilde birbirine kattığını belirtti.

Bir gücü ele geçirenin diğerini de ele geçirmek için çaba sarf etmesine yol açan karmaşık bir tablonun ortaya çıktığını vurgulayan Davutoğlu, bunu en son olarak Paralel Yapının, yargıyı ele geçirerek siyaseti, yürütmeyi belirleme çabasında gördüklerini ifade etti.

Davutoğlu, Anayasa'nın cumhurbaşkanı ile başbakan arasında yetki dağılımı sorunu ortaya çıkardığını belirtti.

Halkın cumhurbaşkanı seçeceğinin tasavvur edilmediğine dikkati çeken Davutoğlu,

"Ya pür bir başkanlık sistemi, ya pür bir parlamenter sistem"

Tablonun netleşmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, "Başkanlık sistemi bu netleşmeyi sağladığı çerçevede anlamlıdır, doğrudur. Başkanlık sisteminden otoriter bir tek kişi yönetimi de düşünmemek lazım. Doğru uygulandığında başkanlık sistemi de demokratik olur, parlamenter sistem de demokratik olur. Doğru uygulanmadığı zaman her ikisinden de otoriter yapılar çıkabilir. Bizim önemli olan hangi zeminde siyasi felsefemizi özgürlükçü bir nitelikte inşa ettiğimiz. Özellikle halkın seçimi devreye girdikten sonra bu sistemin Başkanlığa doğru evrilmesi daha doğrudur, daha kolaydır" değerlendirmesinde bulundu.

Devlet Bahçeli'ye de görüşmelerinde Alparslan Türkeş'in başkanlık sistemi yanlısı olduğunu söylediğini anlatan Davutoğlu, "Ya pür bir başkanlık sistemi, ya pür bir parlamenter sistem. Ara karma sistemler, Türkiye'nin dinamik siyasi yapısının yükünü taşıyamıyor" dedi.

Parlamento tablosu içinde zorlukla karşı karşıya olduklarını dile getiren Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Önyargılarımızı aşıp şahsileştirmeden, 'Başkanlık sistemi gelirse sayın Cumhurbaşkanımız başta olmasını sağlayacak' bir sistem gibi görüp ona karşı çıkmak, çok kısa dönemli, çok sığ bir anlayış. ya da kişiye göre bir sistem tasavvur etmek son derece yanlış bir anlayış. Hepimizin eteğimizdeki taşları döküp, 50 sene sonra da Tayip Erdoğan'ın, Ahmet Davutoğlu'nun, Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Devlet Bahçeli'nin muhtemelen doğal ömürlerini yapıp ahirete intikal etmesinden sonra da yaşayacak bir sistem kurmamız lazım. Osmanlı Devleti ile Fransa Devletini karşılaştıran Makyavel'in ve ondan hareketle birçoğunun 16'ıncı yüzyıl için söylediği çarpıcı bir söz vardır: 'Fransa devleti gibi bir devleti kurmak çok kolay, idare etmek çok zordur. Osmanlı devleti gibi bir devleti kurmak çok zor, idare etmek kolaydır.' Biz anayasayı çok kolay yazıyoruz. Ama idare edilemez sonuçlar doğuruyor."

"Gelin bu sistemi düzgün yerine oturtalım"

Şu anki sistemin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kendisinin sağlam ilişkisi temeli üzerinde yürüdüğünün altını çizen Davutoğlu, "Necdet Sezer, rahmetli Ecevit arasındaki ilişkinin böyle bir temelden yoksun olması Türkiye'yi büyük bir krizin içine sokmuştu" dedi.

Bu durumun Anayasa'nın dokusundan kaynaklandığını dile getiren Davutoğlu, "11 ve 12'inci cumhurbaşkanlarımız döneminde eğer bir siyasi kriz çıkmamışsa, şimdi benimle Cumhurbaşkanımız arasında çıkmıyorsa bizim kendi nefislerimiz ve egolarımızı aşan siyaset ahlakı anlayışına sahip olmamızdan. Yoksa sistemin iyi olmasından değil. Bu sistemin böyle kötü olması da ne Sayın Cumhurbaşkanımızın ne benim eserim ya da tercihim" diye konuştu.

"Gelin bu sistemi düzgün yerine oturtalım" çağrısında bulunan Davutoğlu şöyle konuştu:

"Başkanlık sistemi bugün sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın seçilmesine vesile olur. Belki bir seçim sonra başka birinin seçilmesine. Ama yeter ki taşlar yerine otursun. Ama bu olmayacaksa ne olacağının da hep beraber konuşulması, düzenlenmesi lazım."

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement