Batı Trakya'da Kurban Bayramı Kutlanıyor - Son Dakika
Güncel

Batı Trakya'da Kurban Bayramı Kutlanıyor

Batı Trakya\'da Kurban Bayramı Kutlanıyor

Selanik’te camiler açılmadı

15.10.2013 13:58

Batı Trakya'da yaşayan Müslüman Türk azınlığı, Kurban Bayramı'nı kutluyor. Gümülcine ve İskeçe'de camilerde bayram namazı kılan Türkler, namazın ardından birbirlerinin bayramını kutladılar.

Gümülcine'de, Seçilmiş Müftü İbrahim Şerif'in namaz öncesi vaaz verdiği tarihi Eski Cami, Müslümanlar tarafından dolup taşarken, İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete ise bayram namazını Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu İlhan Şener ile İskeçe'ye bağlı Paşevik köyünde kıldı.

Türk dernekleri, Gümülcine Türk Gençler Birliğinde bayramlaşma etkinliği düzenledi. Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosluğunda düzenlenen geleneksel halka açık bayram tebriki, kurban kesimi nedeniyle bayramın ikinci günü yapılacak.

Bayram vesilesiyle Türk dernekleri Gümülcine ve İskeçe'de çeşitli kültürel faaliyetler de düzenlerken, bazı köylerde ise davul zurna eşliğinde özel "Deve Geceleri" düzenleniyor. Gönüllü gençlerin katıldığı bu etkinliklerde toplanan yardımlar, daha sonra ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor ya da hayır amaçlı olarak kullanılıyor.

- Selanik'te camiler açılmadı

Selanik'te yaşayan Müslümanlar ise bayram namazını kentteki camilerin ibadete kapalı kalması nedeniyle Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneğinde oluşturulan mescitte kıldı.

Erken saatlerden itibaren dernekte toplanan Selanikli Müslümanlar, Türkiye'nin Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin ile kıldıkları bayram namazının ardından birbirlerinin bayramını kutladı. Selanik'te, daha önce tarihi Yeni Cami Ramazan Bayramı'nda namaz için ibadete açılmış ancak devletin camiye dışarıdan imam atamasını protesto eden Müslümanlar camiyi boş bırakmıştı.

Dini vecibelerini kendilerinin belirlediği imam ve müezzinlerle yerine getirmeyi talep eden Selanikli Müslümanlar, bayram namazları için ulaşımı daha kolay olan kent merkezinde kapalı tutulan Alaca İmaret camisinin tahsis edilmesini istiyor ancak yetkililer caminin ibadete uygun olmadığı gerekçesiyle buna izin vermiyor.

Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris, kısa bir süre önce kendisini ziyaret eden Avrupa Birliği Bakanı Başmüzakereci Egemen Bağış'a, Selanik Belediyesinin daha önce dini bayramlarda Selanik'te kapalı bulunan Yeni Cami'yi iki kez ibadete açarak bu konudaki iyi niyetini kanıtladığını ifade ederek, bu uygulamayı sürdürme sözü vermişti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Batı Trakya'da Kurban Bayramı Kutlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement