Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, " Osmanlı'dan Önce ve Osmanlı Hakimiyetinin Kurulmasından Sonra Balkanlarda Devlet ve Toplum" konulu uluslararası sempozyum başladı.
Yunus Emre Enstitüsü Belgrad Türk Kültür Merkezi ve Belgrad Tarih Enstitüsü işbirliğinde yapılan, iki gün serecek sempozyuma, Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay ve Belgrad Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Selim Aslantaş'ın yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.
Büyükelçi Bozay, burada yaptığı açıklamada, sempozyumun Türkiye ile Sırbistan tarihçileri arasında yapılan ilk proje olma özelliği taşıdığını ifade ederek, "Birçok millet, medeniyet ve kültürün yaşadığı çalkantılı bir dönemi ele alacağız." dedi.
Geçmişe doğru açıdan bakılmazsa kolayca yanılgıya düşülebileceğini belirten Bozay, "Balkanlardaki tarih yazıları arasında aldatıcı olanlar mevcut. Ne yazık ki, yirminci yüzyılın sonunda bu aldatıcı yazılar doğrultusunda genellemeler yapılıyor. Ancak gerçek tarihçiler olaylara objektif yaklaşıp, bölgemizin tarihini aldatıcı yazılardan temizleyip yansıtıyor." diye konuştu.
Belgrad Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Aslantaş da başta Türkiye olmak üzere Sırbistan, Bulgaristan, Makedonya, Romanya ve Bosna Hersek'ten gelen tarihçilerin sempozyumda 14. yüzyıldan 17. yüzyıla kadarki Balkan tarihini anlatacaklarını ifade ederek, "Sempozyum kapsamında, genel bakış açısıyla dönemin temel dinamikleri anlatılmaya çalışılacak." ifadesini kullandı.
Belgrad Enstitüsü Tarih Uzmanı Srdan Rudic da sempozyumda ele alınan dönemin Balkanlarda "önemli değişimler" sağladığı değerlendirmesinde bulunarak, "15'inci yüzyılın sonuna kadar, Balkanlardaki Hristiyanların ülkelerini tek bir Osmanlı hükümeti yönetti. Etnik, din ve kültür alanlarında birçok değişim yaşandı. Dönem hakkında tarih kitapları yazılmış olmasına rağmen bilim anlamında çok sayıda soru işareti mevcuttur. Sempozyum, ilgili alanlara farklı bakış açıları kazandırmayı hedeflemektedir." dedi.
Son Dakika › Güncel › Belgrad'da Osmanlı Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?