BES, Kimlik Kartlarının Maliyetini Sordu - Son Dakika
Güncel

BES, Kimlik Kartlarının Maliyetini Sordu

BES, Kimlik Kartlarının Maliyetini Sordu

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Şanlıurfa Şubesi, yeni kimlik kartlarından elde edilecek gelirin nereye harcanacağını sordu.

18.11.2014 12:06

İçişleri Bakanlığı'nın yeni kimlik kartlarıyla ilgili çalışması sürerken, BES Şanlıurfa Şubesi, İçişleri Bakanlığı'na bağlı kamu hizmeti veren Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü'nde çalışma koşullarının kötüye gittiğini, esnek, kuralsız çalışma ve mobbing uygulamalarının olduğunu kaydetti.

BES Şanlıurfa Sendikası'nda düzenlenen basın toplantısında sendika adına açıklama yapan Leyla Sezen, çalışan kamu emekçileri için çalışma hayatının hergeçen gün daha çekilmez hale getirildiğini kaydetti.

Sezen, "Bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanılan İçişleri Bakanlığı bütçesinde Emniyet Genel Müdürlüğü bütçesi dışında artırıma gidilmemesi ve ilgili genel müdürlüğün daha bütçesi yasalaşmadan gaz fişeği, ses bombası vb. kalemlerde yüksek tutarlı ihalelere çıkmasının zamanlaması manidardır. AKP iktidarının gerek Orta Vadeli Programı gerekse de 2015 Bütçesi hazırlanırken emekçilerin talepleri göz önüne alınmadığı gibi emekçilere dönük yeni saldırıları gündeme getirmektedir. Önümüzdeki yıl AKP iktidarının yine emekçilerin talepleri için ortaya koyacağı muhalefeti gaza boğma planları yaptığı ortadadır" diye konuştu.

'TALEPLERİMİZ KARŞILANMALIDIR'

"İçişleri Bakanlığına bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüklerinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun basına yansıyan açıklamalarından anlaşılacağı üzere; pasaport işlemleri, soyadı değişikliği ve yeni kimlik kartlarının önümüzdeki aylarda verilmeye başlanacak olması, nüfus emekçilerinin iş yoğunluğunu daha da artıracağı, çalışma hayatını içinden çıkılamaz bir hale getireceği ortadadır" diyen Sezen, "Nüfus cüzdanlarının önümüzdeki aylardan itibaren yenilenecek olması, gerek nüfus emekçileri gerekse tüm yurttaşlar açısından önemli sorunları da beraberinde getirecektir. Kimlik kartlarının maliyetinin 5 TL olmasına karşın, yurttaşlara 18 TL'den verilecek olması başlı başına bir sorundur. Kimlik kartlarının maliyeti çıkarıldığında geriye kalan 988 milyon TL'nin ne için toplandığı ve nerelere harcanacağı bilinmemektedir. Hükümetin yurttaşlık hakkı olan kimlik kartlarından bile kâr elde etme düşüncesi olsa olsa bir tüccar mantığıdır.

Diğer taraftan 2007 yılında adres kayıt sisteminin alt yapı hazırlıkları yapılmadan muhtarlıklardan alınarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüklerine devredilmesiyle başlatılan süreç, zaten hizmetin yürütülmesi konusunda ciddi zafiyetler ortaya çıkartmışken, bu durum göz ardı edilerek alt yapısı hazırlanmadan yeni işlerin yüklenmesi, kurumu işlemez hale getirecek, nüfus emekçilerini yeni ve daha büyük sorunlarla karşı karşıya bırakacaktır" dedi.

YENİ KİMLİK KARTLARI

Yeni kimlik kartları çalışmasıyla nüfus müdürlüklerinde çalışanların doğum, ölüm, evlenme, boşanma, kayıt düzeltme, nüfus ve aile cüzdanı gibi işleri zaten yapmakta olduğunu kaydeden Sezen, eklenen bu yeni işlerle, nüfus emekçilerinin çalışma koşullarının ağırlaştırıldığını söyledi. Sezen, "Başta seçim dönemleri olmak üzere gece-gündüz çalışmak zorunda bırakılan nüfus emekçilerine harcadığı emeğin karşılığı olmayan cüzi miktarlarda fazla çalışma ücreti ödenmekte, angarya çalıştırma ve esnek çalıştırma nüfus müdürlüklerinde yaygınlaştırılmaktadır.

2013 yılı itibariyle fazla çalışma ücreti adı altında ödenen iyileştirme ücretleri, diğer kurumlarda olduğu gibi 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile nüfus müdürlüklerinde de kaldırılmıştır. Buna karşın örneğin fazla çalışma ücreti ödenmemesine rağmen ÖSYM'ninmerkezi sınavları ve seçimlerin yapıldığı hafta sonlarında, valilik talimatı ile nüfus müdürlükleri açık tutulmuş, nüfus emekçileri angarya çalışmaya zorlanmıştır. Yine cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde nüfus emekçileri izin döneminde, adres kayıtlarını yaptıramayan, yurttaşların nüfus müdürlüklerine akın ettiği şartlarda çalışmak durumunda bırakılmış, uzayan kuyruklar yurttaşlarla çalışanlar arasında gerilime neden olmuştur.

Artan iş kalemleriyle birlikte nüfusun çok büyük kesimlerinin yığınlar halinde hizmet aldığı bir kurum haline dönüştürülen Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüklerinde hizmet, halen çok küçük mekânlarda üretilmektedir. Çoğu zaman adım atılacak yer kalmamaktadır" diye ifade etti.

YENİ İSTİHDAM

Nüfus müdürlüklerinde çalışan ve büro hizmeti veren memurların ücretlerinde düzenleme isteyen Sezen sözlerini şöyle tamamladı: "Bir kez daha ifade etmek istiyoruz, İçişleri Bakanlığı'na bağlı büro hizmeti verilen birimlerde yeni kadrolu personel istihdam edilmelidir. Nüfus emekçilerinin ağır iş yükü altında ve angaryayla çalıştırılmasına son verilmelidir. Genel, yerel, cumhurbaşkanlığı seçimleri, referandumlar ve ekstra iş yoğunluklarının olduğu dönemlerde nüfus emekçilerine bir maaş tutarında ikramiye verilmelidir. Hizmet binaları bir an önce yenilenmeli, gerekirse çağa uygun binalar kiralanmalıdır.İçişleri Bakanlığına bağlı valilik, kaymakamlık ve nüfus emekçilerinin çalışma koşulları düzenlenmeli, çalışanlara insanca yaşayacak ücretler verilmelidir."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement