ERDİNÇ AKSOY - Bilimsel araştırma ödeneği 3 yılda 1,6 milyon liradan 5 milyon liraya yükselen Bülent Ecevit Üniversitesinde (BEÜ), 301 olan öğretim üyesi sayısı 450 oldu.
BEÜ yönetimi, devlet üniversitelerinin öğretim üyesi bulma konusunda zaman zaman yaşadığı sıkıntıyı aşmak amacıyla bilimsel araştırmaya ayrılan kaynak, kadro, uluslararası projelere katılımda destek gibi uygulamalarla cazibe merkezi haline gelmek için çalışma başlattı.
Özellikle bilimsel araştırmalara ayrılan kaynağı büyük oranda attıran üniversite, 2010'daki 41 profesör sayısını 71'e, 58 doçent sayısını 89'a ve 202 yardımcı doçent sayısını da 290'a yükseltti.
BEÜ'nün, araştırma görevlisi, okutman, öğretim görevlisi ve uzman sayısını da 3 yılda 85 kişi artarak 600'e ulaştı.
Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer, AA muhabirine, BEÜ'nün öğrenci sayısının 25 bine yaklaştığını, fakültelerinin doluluk oranının da yüzde 95'in üzerinde olduğunu söyledi.
Sadece öğrenci sayısında artış sağlamadıklarına işaret eden Özer, "Öğretim elamanı sayısını da gelen öğrenciye paralel olarak arttırmak için çaba sarf ediyoruz. Biz son 3 yıl içerisinde öğrenci sayımızı yaklaşık yüzde 30 civarında artırdık ama öğretim elemanı sayımızdaki artışı yüzde 45 oranına çıkardık" dedi.
- "Akademik habitat oluşturuyoruz"
Rektör Özer, üniversitenin yoğun bir dönüşüm geçirdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Öğretim üyesi sayısı 3 yıl önce 301 iken şu anda 450'dir. Yüzde 50'lik bir artış var. Yeni alacağımız öğretim üyelerimiz de var. Hedefimiz yıl sonu itibariyle 500 öğretim üyesi sayısına ulaşmaktır. Böylece öğretim üyesi başına düşen öğrenci seviyesi daha makul bir seviyeye çekilecektir. Buraya gelen öğretim üyelerinin çoğunu Türkiye'deki havuzdan aldık. Başka kurumlarda çalışan ama doktorasını yapmış kişiler üniversitemizi tercih ediyorlar. Çünkü, biz burada bilimsel iklimi oluşturmaya çalışıyoruz. Gerçekten akademik bir habitat oluşturabilirseniz o zaman öğretim üyeleri çok rahat bir şekilde üniversitenize gelebilirler."
Öğretim üyelerinin üniversite tercihlerinde bazı unsurları göz önünde bulundurduğunu ifade eden Özer, "Öğretim üyelerinin yükselmeleri sağlanırsa, doçent ve profesör kadrolarını zamanında verilirse, en önemlisi bilimsel araştırmalarla ilgili tam destek alabilirse, uluslararası projelerde ya da konferans katılımlarında üniversitesinden destek görürse, o akademisyen üniversiteyi tercih eder. Bu tür şeyler bir akademisyenin bir üniversiteyi tercih etmesindeki en önemli sebeplerin başında gelmektedir" diye konuştu.
Prof. Dr. Özer, BEÜ'de bilimsel araştırmalara her türlü desteğin verildiğine dikkati çekerek, "Üniversitemizde 2010'da bilimsel araştırmalar için ayrılan kaynak 1,6 milyon lira iken 2012'de 5 milyon liranın üzerine çıktı. Yaklaşık 4 kat bilimsel araştırmalara ayrılan kaynakta artış oldu. Bun akademisyenlerin burayı tercih etmesine en önemli etkiyi yapıyor" dedi.
Son Dakika › Güncel › Bilimsel ödenekler fazlalaştı, öğretim üyesi sayısı arttı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?