Bingöl'e Düşen Göktaşında 60 Element Var - Son Dakika
Son Dakika Logo
Güncel

Bingöl'e Düşen Göktaşında 60 Element Var

10.12.2015 12:16  Güncelleme: 12:56

Bingöl'ün merkez Sarıçiçek Köyü yakınlarına düşen göktaşı parçaları için yapılan kısmi analizden içerisinde 60 elementin bulunduğu sonucu ortaya çıktı.

Bingöl Üniversitesi, Sarıçiçek köyüne düşen göktaşının kısmi analiz sonuçlarını açıkladı. Düşen meteorun "Howardite ve Eucrite" türü olduğu ve içerisinde 60 elementin bulunduğu belirtildi.

METEORİTLER SINIFLANDIRILACAK

Bingöl Üniversitesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İskender Demirkol ve Merkezi Laboratuvar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, inceledikleri göktaşı numunelerinin kısmi analiz sonuçlarını açıkladı. Açıklamada, toplanan meteoritlerin fiziksel, yapısal, jeolojik ve kimyasal analizlerinin FT-IR spektroskopisi, Raman spektroskopisi ve AAS, ICP-MS, XRD, SEM-EDX gibi yöntemlerle yapılacağını ve böylece meteoritlerin sınıflandırılacağı belirtildi.

"BULUNDUKLARI YERLER VE KOORDİNATLARI ALINDI"

Açıklamada, "Sarıçiçek meteorunun atmosfere girerken NASA'nın uyduları tarafından da tespit edilmiştir ve meteorun çapının yaklaşık 50 santim büyüklüğünde, atmosferde yaklaşık 40 kilometrelik bir yükseklikte parçalandığı ve oldukça dik bir şekilde düştüğü tespit edilmiştir. Akabinde NASA ve İstanbul Üniversitesinden bir ekip üniversitemize gelmişlerdir. NASA'dan Dr. Peter Jenniskens ve İstanbul Üniversitesinden Doç. Dr. Ozan Ünsalan ile Bingöl Üniversitesinden bir ekip oluşturularak, 4 gün süreyle Sarıçiçek köyü ve civarında araştırma yapılarak, bulunan meteorların kütleleri tespit edildi. Bunların bulundukları yerler ve koordinatları alındı" denildi.

"ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR"

Yapılan incelemeler neticesinde düşen meteorun Howardite ve Eucrite türü meteor olduğu ve içerisinde 60 elementin bulunduğu belirtilen açıklamada, oluşan konsorsiyumun kaydettiği 250 civarında bulunan meteorun var olduğu kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadelere de yer verildi: "Büyüklükleri 2 gramdan başlayarak bin 470 grama kadar büyük parça meteorlar bulundu ve daha bulunmayan, bulunup da kayda geçmeyen meteorlar var. Bu yönde çalışmalar geniş kapsamlı bir şekilde devam ediyor. Öte yandan Türkiye'de, üniversitemizde dahil olmak üzere 5 üniversite ile NASA'nın da dahil olduğu 21 üniversite ve araştırma merkezi, Sarıçiçek meteorlarını incelemek üzere bir konsorsiyum oluşturuldu. Bu konsorsiyumda her üniversite belirlemiş olduğu çalışmaları yapıyor. Üniversitemiz laboratuvarlarında analizlerin bir kısmı yapıldı ve elde edilen datalar NASA'ya gönderildi."


Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bingöl'e Düşen Göktaşında 60 Element Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (17)

  • celaled celaled:
    zazalar tirktir diyen meller:) varmis 46 16 Yanıtla
  • BordoKlavyeli BordoKlavyeli:
    Adamlar uzay madenleri için uzay savaşına hazırlık yapıyor biz hala çapulcu pkk ile uğraşıyoz ... 34 3 Yanıtla
  •  davut davut:
    abd israyıl uydularının dışki parçalari ne goktaşisi be bide incelemişler bilmiş bilmiş gibi 17 7 Yanıtla
  • zazam zazam:
    Günaydın salakolar bu ulkenin sapsaplar insanlari 12 6 Yanıtla
  • janjunkie janjunkie :
    Ya bunlar bildiğin hademe 7 10 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement