Yeşilay, Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Ofisi'nde uyuşturucu ile mücadele kapsamında önleme ve iyileştirmeye yönelik proje ve çalışmalarını anlattı.
Avusturya'nın başkenti Viyana'daki BM Ofisi'nde? düzenlenen Uyuşturucu Maddeler Komisyonunun 61'inci oturumu kapsamında, uyuşturucu bağımlılığını önleme ve koruma programlarının yanı sıra Yeşilay'ın uyuşturucu başta olmak üzere her türlü bağımlılığa karşı hayata geçirilen siyasi kararların alınmasındaki rolü paylaşıldı.
Yeşilay'ın düzenlediği toplantıya, Türkiye'nin BM Viyana Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Muhtar Gül, BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) Uyuşturucuyu Önleme ve Sağlık Birimi Başkanı Dr. Gilberto Gerra, Yeşilay Genel Başkanı Savaş Yılmaz ve Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Dinç'in yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve davetli katıldı.
Yeşilay, projeleriyle dünya genelinde örnek uygulamalar sunuyor
Yeşilay Genel Başkanı Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uyuşturucu Maddeler Komisyonu çerçevesinde dünyanın birçok yerinden sivil toplum kuruluşlarının, bölgelerine ait sorun ve çalışmalarını burada paylaştığını belirterek, BM bünyesinde, yaptıkları projeleri görünür kılmaya çalıştıklarını söyledi.
Yılmaz, Yeşilay'ın bu komisyona yaklaşık 3 yıldır aktif şekilde katıldığını, bu yıl 4 yan etkinlikle komisyonda varlık gösterdiklerini dile getirdi.
BM başta olmak üzere çeşitli uluslararası kurumların yaptığı toplantı ve projelerde yer almanın önemine işaret ederen Yılmaz, "Bu toplantılarda var olmak, hem Türkiye'nin temsil edilmesi hem de Yeşilay'ın yaptıklarını aktarmak açısından çok önemli." dedi.
Yılmaz, bir sivil toplum örgütü olan Yeşilay'ın özellikle uyuşturucu politikalarına etki etme ve uygulamalarda aldığı etkin rolle dünya genelinde örnek bir uygulama olmaya aday olduğunu belirtti.
Toplantıda Yeşilay'ın iki temel çalışma alanı olan önleme ve iyileştirme alanlarındaki çalışmalarının anlatıldığını ifade eden Yılmaz, "İlk olarak Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) adlı projeye yönelik bilgi paylaşımında bulunduk. Bu özellikle bağımlı bireylere sosyal ve psikolojik destek sunan birimimiz. İkinci olarak da dünyadaki en geniş içeriğe, ulaştığı kitle ve uygulama açısından en geniş hacime sahip eğitim programımız Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı'nı aktardık." diye konuştu.
-Yeşilay'ın YEDAM projesi birçok ülkeye ilham kaynağı
Dr. Gilberto Gerra da Yeşilay'ın düzenlediği etkinliğe katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Türkiye'nin ve tabii Yeşilay'ın (uyuşturucuyu) önleme ve iyileştirme alanına ne denli ciddi yatırımlar yaptığını görmek gerçekten etkileyici." dedi.
Gerra, Yeşilay'ın çok kapsamlı proje ve çalışmalara imza attığını belirterek "Özellikle YEDAM projesi kapsamında yapılan çalışma ve ortaya çıkarılan sonuç, Yeşilay'ın kapasitesinin önemli bir göstergesi. Bence bu proje birçok ülkeye ilham kaynağı olmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.
UNODC ve Türkiye yakın iş birliği içinde
Gerra, UNODC ile hem Yeşilay'ın hem de Türkiye'nin çok yakın iş birliği içinde hareket ettiğini kaydetti.
Türkiye'nin BM Viyana Ofisi'ndeki etkinliğine işaret eden Gerra, UNODC olarak, Türk hükümetiyle bu ülkedeki sığınmacı kamplarında yaşayan çocuklara yönelik, farklılığın neden olduğu kronik stresin giderilmesi yönünde bir pilot projeyi hayata geçirmek amacıyla fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi.
Yeşilay, BM Viyana Ofisi'ndeki etkinlikleri kapsamında dünyanın birçok ülkesinden karikatüristlerin uyuşturucuyla mücadele temalı eserlerini sergiledi.
Son Dakika › Güncel › BM'de Yeşilay'ın Bağımlılığı Önleme ve Koruma Programları Anlatıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?