Btü'nün Yeni Nesil Yapay Zeka ve Yüksek Performanslı Taşıt Projesine Bakanlık'tan Destek - Son Dakika
Güncel

Btü'nün Yeni Nesil Yapay Zeka ve Yüksek Performanslı Taşıt Projesine Bakanlık'tan Destek

Btü\'nün Yeni Nesil Yapay Zeka ve Yüksek Performanslı Taşıt Projesine Bakanlık\'tan Destek

Bursa Teknik Üniversitesi’nin (BTÜ) geçtiğimiz yıl hazırladığı iki projesini destekleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, üniversite tarafından hazırlanan bir projeyi daha SAN-TEZ (Sanayi Tezleri) kapsamında destekleme kararı aldı.

06.01.2014 11:44

Bursa Teknik Üniversitesi'nin (BTÜ) geçtiğimiz yıl hazırladığı iki projesini destekleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, üniversite tarafından hazırlanan bir projeyi daha SAN-TEZ (Sanayi Tezleri) kapsamında destekleme kararı aldı. Bu kararla birlikte BTÜ; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen üç projenin de yürütücüsü haline geldi.

BTÜ Doğa Bilimleri Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi (DBMM) Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Otomotiv Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Rıza Yıldız'ın yürütücülüğündeki, DataTech Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Toksan Ar-Ge Merkezi ile birlikte hazırlayarak SAN-TEZ'e başvurusunu yaptığı "Yeni Nesil Yapay Zeka Yöntemleri ile Yüksek Performanslı Taşıt Parçalarının Geliştirilmesi" konulu proje önerisi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığın SAN-TEZ kapsamındaki 2014-2015 Destek Programına aldı.

BTÜ ve Toksan Ar-Ge Merkezi'nin birlikte hazırladığı projenin yürütücüsü Doç. Dr. Ali Rıza Yıldız, BTÜ'nün ulusal ve uluslararası alanda araştırmalarıyla adından söz ettirdiğini ifade etti. Öğretim üyelerinin araştırma çalışmalarına ağırlık verdiğini anlatan Yıldız, BTÜ'nün gelişmiş bilgisayar destekli analiz yazılımları ve laboratuvarla önemli bir alt yapı sahibi olmasının, öğretim üyeleri ve sanayi için de büyük fırsat olduğunun altını çizdi.

Rektör Prof. Dr. Ali Sürmen olmak üzere DBMM Dekanı Prof. Dr. Osman Kopmaz ve BTÜ yönetimine teşekkür eden Doç. Dr. Yıldız açıklamasına şöyle devam etti: "Günümüzde enerji ihtiyacı büyük bir hızla artmaktadır. Gün geçtikçe zorlaşan küresel rekabet koşulları hava, deniz ve kara taşıtlarının tasarım ve imalatında rekabet yeteneği yüksek özelliklerle dizayn edilmesine zorlamaktadır. Bu nedenle optimum yapısal tasarım çok önemli hale gelmiştir. Verim, maliyet ve çevresel faktörler açısından en uygun şekilde tasarım yapılması ülkelerin ulusal ve uluslararası alandaki rekabet gücünün de temelini oluşturmaktadır. SAN-TEZ'den destek kazanan bu proje kapsamında, yeni nesil yapay zeka yöntemleri ile yüksek performanslı taşıt komponentlerinin optimum özelliklerde ve çok kısa zamanda tasarımı gerçekleştirilecektir. Proje sonucunda elde edilecek verilerle gerek otomotiv endüstrisinde, gerekse de savunma sanayinde hava, kara ve deniz taşıtlarının tasarımında da kullanılabilecek yaklaşımlar ile birlikte optimum ürün tasarımında da çığır açacağına inanıyoruz. Proje sonucunda ekonomik ve dayanımı yüksek olan optimum ürünlerin tasarımında geliştirilecek yaklaşımların kullanılması ve ülkemiz otomotiv sektöründe yer alan firmaların optimum tasarım yapma yeteneğinin geliştirilmesi ile ulusal ekonomiye de katkı sağlanabilecek ve tüm bu gelişmeler sayesinde, optimum ürün tasarımının önemli yer tuttuğu otomotiv ve savunma endüstrisinde verimin, kalitenin ve uluslararası rekabet yeteneğinin artması sağlanacaktır"

Doç. Dr. Ali Rıza Yıldız'ın yaptığı açıklamanın devamında üniversitenin diğer kuruluşlar tarafından desteklenmekte olan projelerinin yanı sıra BTÜ öğretim üyelerinin hazırladığı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen üçüncü projede, BTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlileri Emre Demirci ve Emre Doruk'un araştırmacı olarak yer alacakları belirtildi. 24 ay sürecek proje kapsamında yüksek lisans ve doktora öğrencilerine burs imkanı da sağlanacak. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Btü'nün Yeni Nesil Yapay Zeka ve Yüksek Performanslı Taşıt Projesine Bakanlık'tan Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement