TANER BUKA - Bilecik'te, ramazan ayı süresince teravih namazları sonrası ve kandillerde, vatandaşlara Türk Patent Enstitüsü tarafından "Osmanlı Şerbeti Tiryakisi" adıyla tescillenen şerbet ikram edildi.
Şeyh Edebali Üniversitesi ve Bilecik Belediyesi iş birliğiyle, üniversite öğrencileri tarafından yöredeki meyve çeşitlerinin baharatlarla karıştırılmasıyla elde edilen Osmanlı şerbeti, şeker katkısı bulunmadığı için özellikle tercih ediliyor.
Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı şerbetinin, Türk Patent Enstitüsünden "Osmanlı Şerbeti Tiryakisi" adıyla tescillendiğini belirtti.
Osmanlı'nın kurulduğu topraklar olan Bilecik'te, güzel bir geleneği sürdürdüklerini ifade eden Yağcı, "Yaklaşık 5 yıldır gerçekleştirdiğimiz çalışmayla ramazan ayında teravih namazı çıkışında vatandaşlarımızı, Osmanlı şerbetiyle serinletiyoruz. Ayrıca Osmanlı şerbetini her mübarek gün ve gecede, şehrimizde bulunan Osmanlı çeşmelerinden de akıtıyoruz. Osmanlı şerbetini, üniversitemiz iş birliğinde şehrimizde okuyan üniversite öğrencilerimiz yapıyor. Onlar böylece okullarında almış olduğu eğitimleri uygulamış olurken, vatandaşlarımız da bu faaliyetimizden oldukça memnuniyet duyuyorlar. Osmanlı'nın kurulduğu topraklarda, Osmanlı'nın güzel bir geleneğini sürdürmenin mutluluğunu yaşıyoruz." diye konuştu.
"Şerbetleri daha da yaygınlaştırmak istiyoruz"
Şeyh Edebali Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü Gıda Teknolojisi öğrencisi Arzu Bilgili de Osmanlı şerbetlerinin, Türk kültüründe ayrı bir yere sahip olduğunu vurguladı.
Osmanlı şerbetinin patenti için yapılan çalışmalarda yer almaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Bilgili, "Şerbetin içerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmuyor, tamamen doğal, aktardan gelen bitkilerle yapıyoruz. Bu yıl geliştirdiğimiz formül olan kızılcık şerbeti içerisine birkaç çeşit baharat attık. Bu ürüne insanlar daha kolay ulaşılabilmeli ve geleneksel içeceğimiz durumunda olan şerbetleri daha da yaygınlaştırmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Bilgili, Osmanlı şerbetini ramazan ayında teravih namazı çıkışı insanlara ikram ettiklerini anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:
"Üniversitemiz ve Bilecik Belediyesiyle geliştirdiğimiz ve kentte uzun yıllardır süre gelen Osmanlı şerbeti geleneğini iki yıldır biz devam ettiriyoruz. Üniversitemizde geliştirdiğimiz bir formülle yapıyoruz ve halkımıza sunuyoruz. Osmanlı'nın kurulduğu topraklarda Osmanlı şerbeti geleneğinin devam ettirilmesinde ve yaşatılmasında yer aldığımız için mutluyuz. Halk şerbetten memnun. Üniversitemizde öğrenmiş olduğumuz bilgileri burada da uygulama fırsatı bulduk."
Son Dakika › Güncel › Bu Kentin Tarihi Çeşmelerinden Şerbet Akıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?