Burdur - Kara Akbaba Doğaya Dönemedi - Son Dakika
Güncel

Burdur - Kara Akbaba Doğaya Dönemedi

Burdur - Kara Akbaba Doğaya Dönemedi

Kara akbaba doğaya dönemedi Mesut MADAN/ BURDUR, (DHA) - BURDUR Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'nde 3 aydır tedavi gören, verici takılarak Akdağ Tabiat Parkı'nda doğaya bırakılan kara akbaba, görevlilerin pek çok denemesine rağmen uçmayınca rehabilitasyon merkezine geri getirildi.

16.10.2015 14:45

Kara akbaba doğaya dönemedi

Mesut MADAN/ BURDUR, (DHA) - BURDUR Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'nde 3 aydır tedavi gören, verici takılarak Akdağ Tabiat Parkı'nda doğaya bırakılan kara akbaba, görevlilerin pek çok denemesine rağmen uçmayınca rehabilitasyon merkezine geri getirildi.

Bolu'da geçen ağustos ayında hasta halde bulunan nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kara akbaba, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Ankara 9'uncu Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi tarafından tedavi ve rehabilitasyon için Burdur'daki Lisinia Yaban Hayatı ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getirildi. Kara akbabanın zehirlenmiş ve felçli olduğunu tespit eden Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, tedaviye başladı. Yaklaşık 3 ay süren tedavisinin ardından sağlığına kavuşan akbabaya, 20 gün süreyle uzun uçuş denemeleri yaptırıldıktan sonra doğaya bırakılmak üzere Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'ndeki Akdağ Tabiat Parkı'na götürüldü.

VERİCİ TAKILDI

Anadolu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Yamaç, Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Ali Uğur Özcan ve Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz merkeze gelerek akbabaya verici taktı. Kafes içinde 2 saatlik yolculuktan sonra Akdağ Tabiat Parkı'na getirilen akbaba, 4 saat süren çabaya rağmen uçmayınca merkeze geri getirildi.

MERKEZDE BAKIMI SÜRECEK

Merkezde yeniden deneme uçuşu yaptırılan ve 20 dakika havada kalan akbaba, daha sonra kafeslerin olduğu bölüme indi. Akbabanın merkezin yanındaki köpeklerden korktuğunu ve bu nedenle havalandığını belirten Öztürk Sarıca, "Havada kaldıktan sonra çevredeki kayalıklara iniş yaptı. Sonra merkeze, kulelerin olduğu yere geldi. Buradaki evcil hayvanlardan zarar görebileceğini düşünerek onu tekrar bir süreliğine kafese alacağız. Kendisini doğaya hazır hissetmiyor. Yaklaşık 7 aylık. Yaş olgunluğuna eriştikten sonra 5- 6 ay sonra tekrar doğaya kazandırmayı deneyeceğiz" dedi.

YAŞAMI HAKKINDA BİLGİ ALINACAK

Kara akbabaya verici takan Yrd. Doç. Dr. Elif Yamaç ise takibini yapacaklarını kaydetti. Bu türün tehdit altında olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. amaç, şöyle konuştu:

"Ne kadar çok veri toplayabilirsek türün korunması yönünde bizim için o kadar iyi olacak. Verici takarak bu hayvanın gittiği, dolaştığı yerleri tespit edebiliyoruz. Bazen genç bireylerde hayatta kalma oranı son derece düşük olabiliyor. Hayatta kalması ve üreme olgunluğuna ulaşması gerekiyor. Dolayısıyla eğer bir ölüm olursa nedeni bu takip sayesinde belirlenmiş olacak. Hayatta kalırsa nerelerde dolaşıyor, nerelerde besleniyor, bunlarla ilgili bilgi alacağız. Genç bireyleri korumaya yönelik neler yapabiliriz, onlarla ilgili veri sağlamış olacağız."

TÜRKİYE KARA AKBABALARI İÇİN ÖNEMLİ

Türkiye'nin kara akbabaları açısından önemli bir ülke olduğunu, Avrupa'daki dağılıma bakıldığında en büyük ikinci popülasyonun Türkiye'de olduğunu anlatan Yrd. Doç.Dr. Yamaç, "Buna rağmen sayı olarak çok azlar. Genel olarak dünyaya baktığımızda da tehdit altında ve azalmakta olan bir tür. O yüzden Türkiye için önemli bir tür" dedi.

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Burdur - Kara Akbaba Doğaya Dönemedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement