Caretta Carettalar'ın Yumurtlama Dönemi Başladı - Son Dakika
Güncel

Caretta Carettalar'ın Yumurtlama Dönemi Başladı

Caretta Carettalar\'ın Yumurtlama Dönemi Başladı

Dünya genelinde sayıları azalan ve nesli tükenme tehlikesi altında bulunan türler arasında yer alan Caretta Caretta ile Chelonia Mydas türü deniz kaplumbağaları 14,5 kilometre uzunlukla Türkiye’nin en uzun sahili olan Samandağ sahillerine yumurtalarını bırakmaya başladı.

06.07.2014 09:48

Dünya genelinde sayıları azalan ve nesli tükenme tehlikesi altında bulunan türler arasında yer alan Caretta Caretta ile Chelonia Mydas türü deniz kaplumbağaları 14,5 kilometre uzunlukla Türkiye'nin en uzun sahili olan Samandağ sahillerine yumurtalarını bırakmaya başladı.

Samandağ Kaymakamlığı Bilimsel Araştırma Merkezi'nde Caretta Carettaların yumurtladığı alanları tespit eden grubun başında bulunan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bektaş Sönmez, Haziran ayı ile başlayan kaplumbağaların yumurtlama sezonunda şu ana kadar 300'e yakın yuva tespit ettiklerini, bu rakamın sezon sonuna kadar 500'e ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Sönmez, kaplumbağaların Temmuz ayı sonuna kadar yumurtlamaya devam edeceğini, yavruların yumurtadan çıkışının ise ağustos başından eylül sonlarına kadar süreceğini belirtti.

2014 yılında deniz kaplumbağalarını koruma çalışmalarının haziran ayı itibariyle başladığını kaydeden Sönmez, "Haziran ve temmuz ayları yuvalama sezonu. Anaç kaplumbağaların gelip yumurta bırakacağı ayları oluşturuyor. Samandağ sahili yeşil deniz kaplumbağası ve Caretta Carettaların önemli yuvalama merkezleri arasında yer alıyor. Şu an için kumsalımızda 200'ün üzerinde 300'e yakın yuvamız mevcut" dedi.

Kaplumbağa yuvalarını tehdit eden bazı sorunlarla uğraştıklarını da belirten Sönmez, şöyle devam etti:

"Bu yuvaların koruma çalışmalarını yapıyoruz. Koruma çalışmaları arasında kıyı erozyonu, yuvaların su altında kalması, çakal, tilki gibi yırtıcı hayvanlar tarafından yuvaların tahrip edilmesi, ışıklı alanlardaki yuvalardan çıkan yavruların ters yöne gitmesi, deniz kaplumbağalarının karşılaştıkları sorunların başında geliyor. Bu seneki koruma çalışmalarımız içerisinde köpek ve tilki tahriplerine karşı yuvaların kum üstü ve altı bölümlerini kafesle koruma altına alıyoruz. Bu çalışmalar Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği işbirliğinde yapılıyor. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gönüllü üniversite öğrencileri, bu çalışmalar destek veriyor."

Sönmez Samandağ sahilindeki çalışmalarının temel amacının çıkan yavru kaplumbağa sayısını artırmak, aynı zamanda yavruların sağlıklı şekilde denize ulaşmasını sağlamak olduğunu da kaydetti.

Ortalama her sezonda 500-600 arası kaplumbağanın gelerek yuva yaptığını vurgulayan Sönmez, bu yuvalara kaplumbağaların 100-150 arası yumurta bıraktığını, yuvadan ise genelde 70-80 arası yavrunun çıktığını, bu sayının genele vurulduğunda ise her sezonda ortalama 30-35 bin arası yavrunun denizle buluştuğu anlamına geldiğini aktardı.

Samandağ sahillerine gelerek yuva yapan ve yumurta bırakan kaplumbağalar, gönüllü çalışanlar tarafından bilgileri ile ölçüleri alınarak kaydedildikten sonra yüzgeçlerine takılan metal aparatla denize gönderiliyor. - HATAY

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Caretta Carettalar'ın Yumurtlama Dönemi Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement