Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şimdi bazıları bu üst aklın Fetullah Gülen olduğunu söylüyor. Olur mu ya? Öyle akıllı değil o. Öyle bir durum söz konusu değil. O tam bir maşa, onun üstünde bir üst akıl var." dedi.
Erdoğan, ATV ve A Haber ortak yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
FETÖ'nün darbe girişiminde bir üst aklın, siyasi ayağının olup olmadığı yönündeki soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunlar yavaş yavaş çıkıyor, çıkacak, bundan endişemiz yok." şeklinde konuştu. Erdoğan, şöyle devam etti:
"Bunun siyasi ayağı vardır, yoktur, onu tartışırsak doğru olmaz diyorum. Ama biliyorsunuz Türkiye siyasetinde birçok adımlar atıldı. Ama hepsinde bir üst akıl olduğunu bilmemiz lazım. Şimdi biz bu bir üst akıl dediğimiz yerden... Şimdi bazıları bu üst aklın Fetullah Gülen olduğunu söylüyor. Olur mu ya? Öyle akıllı değil o. Öyle bir durum söz konusu değil. O tam bir maşa, onun üstünde bir üst akıl var. Onu Amerika'ya götürenler, buradan, yargıdan onu çıkarıp kaçıranlar, şimdi bunların bu dönemde ortaya çıkacağına ben inanıyorum ve oradaki bu çalışmalar bir kenara konulamaz."
"Şuraya gelirse değerlendiririz, buraya gelirse değerlendiririz." şeklinde birtakım talepler olduğunu belirten Erdoğan, bu süreçleri çok iyi takip edeceklerini ve bu üst aklın kim olduğunun da bu süreç içerisinde ortaya çıkacağını umduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Biz kendimize göre bazı şeyleri düşünmüyor değiliz. Ben inanıyorum ki sizler de medya dünyasının düşünenleri, köşe yazarları olarak, sizler de bir kanaat edinmişsinizdir, sizlerde de bu kanaatler vardır ama bir üst akıl var, bunu bilmemiz lazım ve bu üst akıl bunu kullanırken, Türkiye'de bu işin askeri ayağı var, tamam. Ticari ayağı var, tamam. Hepsi şu anda yargılanıyor malum, kuruluşlarıyla, dernekleriyle vesaire, eğitimde çok ciddi adımlar attılar. Şimdi bunların hepsi ne oldu, toplandı, toplanıyor. Süratle dağılımları yapıldı, yapılıyor. Ama bunların tek başına siyasi ayakları yoktu, o siyasi ayak noktasında bir adım attılar ama onda başarılı olamadılar. O hesap farklıydı. İçeri girmek suretiyle başaramadılar. Bizim de içimize girdiler ama tabii sayıları çok cüziydi. Ne oldu? Malum süreç içerisinde hemen 17-25, kaçıp gittiler, burada değiller. Ama başka adımlar attılar, diğer siyasi partilere destek verdiler, bunları yaptılar. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bunu yaptılar. Ama daha sonra 'artık' dediler, 'Biz içeriden bu işi yaptık, yaptık yapamadığımız takdirde kendi oluşumumuzu sağlayalım'. Son iki saldırıya geldiler ki işte şimdi şu olay, şu darbe girişimi artık onların ben inanıyorum ki bu gücünü de yok etti."
"Türkiye'yi bundan sonra nasıl bir süreç bekliyor?"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi bundan sonra nasıl bir sürecin beklediği sorusunu da yanıtladı.
Erdoğan, "Benim bütün temennim, 15 Temmuz inşallah bizim için bir milat olur, yeni bir başlangıç olur ve ülkemizde azami müşterekler olmasa da asgari müşterekleri çoğaltalım. Hele hele azami müştereklerimizin olduğu yapılarla bu işi geliştirmek, olmuyorsa asgari müştereklerle bu adımı atmak ve böylece biz Türk milletinin, bu vatanın çıkarını en öne alıp böylece geleceğe yürümeliyiz." diye konuştu.
- 2023'te kişi başı 25 bin dolar...
Birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde olunması durumunda Türkiye'nin aşamayacağı engel bulunmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, böyle bir durumda kişi başı 15 bin dolar milli gelir hedefinin yakalanacağını belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yine aynı durumda 2023'te de 25 bin dolar hedefinin yakalanabileceğini, bunun için de bu birlikteliğin korunması, muhafaza edilmesi ve demokrasiye sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
Tüm bunların kendileri için önemli olduğunu ifade eden Erdoğan, "Parlamentoda o atılan bombalar karşısında tüm partiler demokrasimize orada nasıl sahip çıktıysalar, bu meydanlara toplanan milletimiz şu anda demokrasisine nasıl sahip çıktıysa, bunu geleceğe yönelik de şu A partisi, B partisi... Tamam biz partimizi, düşüncelerimizi kendimize saklayalım ama öyle de ortak değerler vardır ki bu konularda da lütfen birbirimizi engellemeyelim." ifadesini kullandı.
Taksim Meydanı
Erdoğan, birilerinin rahatsız olabileceğini ancak buradan bir mesaj vermek istediğini belirterek, şunları dile getirdi:
"Bu benim içimde kanayan bir yara. Nedir bu? Mesela, Taksim'de şu anda Taksim Kışlası'nın olduğu yer. Burada tarihi bir eser var. Bunun bütün rölövelerini çalıştım, çıkardım. Burada muhteşem bir eser var. Bu muhteşem eseri biz oraya diktiğimiz anda, şu anda onunla ilgili olarak gösteri, şu bu yapanların hepsi inanın onun önünde gelip resim çektirecekler. Tıpkı Roma'da olduğu gibi. İki; şu anda AKM, görüyorsunuz bir ucube. Uzun zamandır kullanılmıyor. Ben diyorum ki mimarlarıyla görüşmeleri de arkadaşlarım zaten yaptılar, biz oraya muhteşem bir opera binası hazırlayalım. Türkiye'de şimdi bir opera binamız var, burası işte. Şimdi kongre kültür merkezi biliniyor ama burası operadır aynı zamanda, o özelliğe de sahip güzel bir bina oldu. 2 bin 30 kişilik bir salon ve İstanbul'da da diyoruz bunu yapalım. Çok güzel mimari çalışmalar yapıldı. Oraya da o muhteşem eseri yapalım ve önünden de trafiği kaldıralım Gümüşsuyu'ndan gelip Mete Caddesi'nden, yerin altından Ceylan Oteli'nin oradan çıkışını yapacak şekilde, Taksim Meydanı'nın tamamını tamamen yayalaştıralım."
Dünyada tüm ülkelerin meydanlarıyla övündüğünü hatırlatan Erdoğan, İstanbul'da sadece Yenikapı ve Maltepe'de meydan bulunduğunu hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz bir de şehrin göbeğinde, eskiden Sultan Ahmet derdik, Beyazıt derdik ama oraları şimdi kullanamadığımıza göre Taksim Meydanı'nı çok daha ferah çok daha huzurlu bir meydan haline getirebiliriz." açıklamasını yaptı.
"Oraya çok farklı bir güzellik katacaktır"
Üçüncü olarak Maksem denilen bir yer olduğunu bildiren Erdoğan, o bölgede bir cuma mescidi bulunmadığını söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti:
"Oraya da çok çok güzel bir cuma mescidi inşa edelim ve bu üç eserle Taksim Meydanımızı taçlandıralım. Bundan kimse rahatsız olmasın. Birisi taş kışla, bu bir şehir müzesi veya bir tarih müzesi de olabilir. Müzeyle ilgili orada enstrümanlar satılır veya tarih müzesiyle buna yönelik kitaplar, şunlar bunlar... Buna benzer şeyler satılır. Ama öbür tarafta opera binası çok büyük bir açığı kapayacaktır. Öbür tarafta o ibadethaneyle de bütün orası en hareketli yer... Orada bir mescit çok berbat bir konumdadır, yani yakışır bir şey değil. Bize yakışmıyor, onun orada yapılması da inanıyorum ki oraya çok farklı bir güzellik katacaktır. O mescidin altı da yine gayet güzel bir şekilde ne bileyim kitabevleriyle bunun yanında orada hat, tezhip buna benzer eserlerin de teşhir edildiği, satıldığı belki bir orada sergi salonu falan o tür şeyler de kurulabilir. Böyle bir imkanı orada sağlarsak, Taksim çok daha farklı meydana gelebilir."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, meydanlardaki demokrasi nöbetinin hayırlara vesile olmasını dileğinde de bulundu.
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Cumhurbaşkanı Erdoğan: (7) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?