Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Uganda, Kenya ve Somali'yi kapsayan Afrika gezisi, bölge ülkeleriyle ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi açısından tarihi nitelikte bir ziyaret olarak değerlendiriliyor.
Türkiye'nin bölgedeki büyükelçileri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika'ya yaptığı ziyareti AA muhabirlerine değerlendirdi.
Türkiye'nin Nairobi Büyükelçisi Deniz Eke, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kenya'ya yaptığı ziyaretin çok verimli geçtiğini, taraflar arasında çok çeşitli alanlarda görüş alışverişinde bulunulduğunu belirtti.
İki ülke arasında dostane işbirliği ilişkisinin olduğuna dikkati çeken Eke, ancak işbirliği ilişkilerinde gözlenen temel hususun ne Türkiye'nin potansiyelinin Kenya'da, ne de Kenya'nın potansiyelinin Türkiye'de gerçek anlamda tanınmaması olduğunu kaydetti.
Bu kapsamda iki ülkenin iş adamlarının bu açığı giderme konusunda uzlaştığını söyleyen Eke, iki ülkenin ticari, finans, ulaştırma ve birçok anlamda benzer nitelikler göstermesi bakımından merkez niteliğini taşıdığını ifade etti.
Kenya'nın 150 milyonun üzerinde bir nüfusa sahip olması dolayısıyla Doğu Afrika'nın en büyük ekonomilerinden olduğuna dikkati çeken Eke, "Dolayısıyla Kenya da kendi bölgesinde ticaret, finans, ulaştırma ve enerji alanlarında bir anlamda Doğu Afrika'nın dışa açılan kapısı. Dinamik ekonomilerden bir tanesi." dedi.
Ziyaretin taraflar arasında iki ülkedeki potansiyelin farkındalığını öne çıkarması bakımından önemli olduğunu anlatan Eke, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta'yı Türkiye'ye davet ettiğini kaydetti.
İlişkileri ileri seviyeye taşıyacak birtakım müzakereler üzerinde konuşulduğunu ifade eden Eke, "Eminim ki önümüzdeki dönemler hem Türkiye hem Kenya açısından ikili ilişkileri ilerletme yönünde çok daha hareketli geçecek. Türkiye ve Kenya çok yüksek potansiyeli olan iki ülke." ifadesini kullandı.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl itibariyle 144 milyon dolar olduğunu anımsatan Eke, maalesef ticarete konu malların sadece birkaç ürünle sınırlı olduğunu söyledi.
Eke, ekonomik ilişkileri bir alım-satım ilişkisinin ötesine çıkarmak gerektiğini vurgulayarak, Kenya'nın iyi yetişmiş bir iş gücüne sahip olduğunu kaydetti.
Eke, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok net bir şekilde Türk iş adamlarını Kenya'ya yatırıma davet etti. Kenya tarafı da iş adamlarına gereken her türlü kolaylığı gösterme vaadinde bulundu. Önümüzdeki dönem için ilişkilerimizde daha farklı bir işbirliği ve ortaklık modeli geliştirmeye ihtiyacımız var." diye konuştu.
İlk kez bir Türk Cumhurbaşkanı Uganda'yı ziyaret etti
Türkiye'nin Kampala Büyükelçisi Sedef Yavuzalp ise Uganda ziyaretinin ilk kez bir Türk Cumhurbaşkanının bu ülkeye resmi ziyarette bulunması açısından tarihi bir nitelik taşıdığını belirterek, ikili ilişkilerin son yıllarda gelişme fırsatı bulduğunu kaydetti.
Yavuzalp, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti çerçevesinde, taraflar arasında diplomatik pasaport hamilleri için vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması, turizm, savunma sanayi alanlarında anlaşmalar, askeri işbirliği mutabakat muhtırası, hidrokarbon, maden ve mineraller alanında işbirliğine ilişkin mutabakat muhtırası ile YÖK ile Uganda Cumhuriyeti Eğitim, Bilim, Teknoloji ve Spor Bakanlığı Yükseköğretim alanında işbirliğine yönelik mutabakat zaptlarının imzalandığı bilgisini paylaştı.
Yavuzalp, "Bu tarihi ziyaret, Türkiye-Uganda ilişkilerinin her alanda geliştirilmesi açısından bir mihenk taşı teşkil etmiştir." dedi.
Son Dakika › Güncel › Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika Ziyareti Tarihi Nitelikte - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?