Cumhurbaşkanı Gül: Amacımız Nükleer Enerjiden "Barışçıl" Yararlanmak - Son Dakika
Son Dakika Logo

Cumhurbaşkanı Gül: Amacımız Nükleer Enerjiden "Barışçıl" Yararlanmak

23.03.2014 11:40

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Lahey'de yapılacak Nükleer Güvenlik Zirvesinde yasadışı nükleer ticaretin ve yayılmanın önlenmesine yönelik tedbirlerin ele alınacağını ifade ederken, "Nükleer enerji programına yeni başlayan ülkemiz açısından tüm bu hususların büyük önem taşıdığı kanaatindeyim. Amacımız nükleer enerjiden barışçıl amaçlarla ve en yüksek güvenlik standartlarına riayet ederek yararlanmaktır.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Lahey'de yapılacak Nükleer Güvenlik Zirvesinde yasadışı nükleer ticaretin ve yayılmanın önlenmesine yönelik tedbirlerin ele alınacağını ifade ederken, "Nükleer enerji programına yeni başlayan ülkemiz açısından tüm bu hususların büyük önem taşıdığı kanaatindeyim. Amacımız nükleer enerjiden barışçıl amaçlarla ve en yüksek güvenlik standartlarına riayet ederek yararlanmaktır. Taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülüklerimiz çerçevesinde bu alandaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz" dedi.

Gül, Lahey'de düzenlenecek Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak üzere Hollanda'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.

Zirveye 53 ülke ve dört uluslararası kuruluştan üst düzey temsilcilerin katılmasının beklendiğini, katılımcı ülkelerin büyük çoğunluğunun görüşmelerde devlet ve hükümet başkanı seviyesinde temsil edileceğini aktaran Gül, "Lahey'deki zirvede küresel güvenlik mimarisinin çok önemli bir boyutunu teşkil eden yasadışı nükleer ticaretin ve yayılmanın önlenmesine yönelik tedbirler ele alınacaktır" dedi.

Sürecin, ilk nükleer güvenlik zirvesinin 2010 yılında Washington'da düzenlenmesiyle başladığını dile getiren Gül, temel hedefin bu alandaki küresel çabaların güçlendirilmesi ve uluslararası eşgüdümün sağlanması olduğuna işaret etti. 2012'deki ikinci toplantıda uygulamaya dönük tedbirler üzerinde durulduğunu belirten Gül, Lahey'de gerçekleştirilecek üçüncü zirvenin, dünyadaki nükleer madde stokunun azaltılması, nükleer ve radyolojik maddelerin emniyetlerinin sağlanması ile buna yönelik uluslararası işbirliğinin pekiştirilmesi gündemiyle toplanacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, "Nükleer enerji programına yeni başlayan ülkemiz açısından tüm bu hususların büyük önem taşıdığı kanaatindeyim. Zira amacımız nükleer enerjiden barışçıl amaçlarla ve en yüksek güvenlik standartlarına riayet ederek yararlanmaktır. Taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülüklerimiz çerçevesinde bu alandaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu anlayışla milli mevzuatımızı güncelliyor, önceki zirvelerde kararlaştırılan tedbirlerin uygulanmasına yönelik kapasitesimizi güçlendiriyoruz. Zirvede sunacağımız ilerleme raporuyla bu hususlar da kayda geçirilecektir" ifadelerini kullandı.

-"GÜNCEL MESELELERE İLİŞKİN TUTUMLAR AKTARILACAK"-

Zirve toplantılarının ikili görüşmeler yapmak açısından da büyük fırsat oluşturduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı, birçok ülkenin devlet ve hükümet başkanları, dışişleri bakanları ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'un da katılımcılar arasında olduğunu anımsatarak birçok ikili görüşme gerçekleştireceğini dile getirdi.

Temaslarının, nükleer güvenlik gibi çok önemli bir konunun yanı sıra diğer dünya gündemindeki diğer güncel meselelere ilişkin tutumların muhataplara aktarılmasına da fırsat vereceğini söyleyen Gül, zirvenin toplanmasının, dünyada önemli olayların ortaya çıkması ve adeta alevlenmesine de denk geldiğini belirtti. "Dolayısıyla ülkelerin görüşlerinin birbirine aktarılması önem taşımaktadır" ifadesini kullanan Gül, onun için nükleer konuların dışında da bu zirvenin faydalı olacağını düşündüklerini vurguladı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Gül: Amacımız Nükleer Enerjiden 'Barışçıl' Yararlanmak - Son Dakika


Advertisement