Cumhurbaşkanlığı seçimleri için il, ilçe ve geçici ilçe seçim kurullarının görev ve yetkileri belirlendi.
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) konuyla ilgili genelgenin kabulüne ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Genelgeye göre, il seçim kurulu, seçimlerin düzenli yürütülmesi için, il sınırları içerisinde ilçe seçim kurulları arasında koordinasyonu sağlamak, kurullarda oluşacak boşalmalar sebebiyle görevli hakimi belirlemek, personel görevlendirmek, güvenlik konularında en büyük mülki amir düzeyinde girişimlerde bulunarak gerekli önlemleri almak, seçim işlerini denetlemekle görevli olacak.
İl seçim kurulları ayrıca, ilçe seçim kurullarına oy pusulalarını, oy sandıklarını ve diğer seçim araç ve gereçlerini gönderecek, ilçe ve geçici ilçe seçim kurullarının oluşumuna, işlemlerine ve kararlarına karşı yapılan itirazları inceleyecek ve derhal karara bağlayacak, ilçe seçim kurulu başkanlarınca sorulan konuları cevaplandıracak, ilçe birleştirme tutanaklarını SEÇSİS'te elektronik ortamda birleştirerek, il tutanağını düzenleyip YSK'ya gönderecek ve Kanun, YSK genelge ve kararları ile verilen diğer görevleri yapacak.
İlçe seçim kurulları ise sandık kurullarını oluşturmak, birden çok mahalle, semt veya mezradan oluşan muhtarlıklarda veya birbirine yakın köylerde seçim işlerinin düzenli yürütülebilmesi için gerekli görülüyorsa sandık kurullarının bir yerde toplanmasına karar verilmesi halinde bu durumu seçim gününden en az bir hafta önce sağlayarak duyurmak, sandık kurullarının oluşumuna, işlemlerine ve kararlarına karşı yapılan itirazları inceleyip karara bağlamak gibi işleri yürütecek.
Sandık kurullarından itiraz üzerine verilen kararlara karşı veya doğrudan gelen itirazları karara bağlayacak ve verilen kararı itirazı yapana bildirecek.
Sandık kurulu başkanlarının ve birer üyesi için, görev ve sorumluluklar, uygulamaya yönelik sandık iş ve işlemleri, oy vermenin usulü, oy sayımı ve dökümü esaslarıyla ilgili kurs düzenleyecek. Sandık kurulu başkanlarının seçim işlerinin yürütülmesine ilişkin sorularını cevaplandıracak. Sandık kurullarına oy sandığı ve diğer seçim araç ve gereçlerini ulaştıracak, sandığın konulacağı yerler yetmediği takdirde gerekli önlemleri alarak kahvehane, lokanta gibi özel yer kiralayacak. Sandık kurullarından gelen sandık sonuç tutanaklarına göre, ilçe birleştirme tutanağını SEÇSİS'te elektronik ortamda düzenleyecek, bu tutanağı seçim işlerine ait diğer evrakla il seçim kuruluna teslim edecek. Seçim işlemlerinin düzenli ve güven içinde yürütülmesi, sonuçların süratle alınması için gerekli bütün önlemleri alacak.
Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde taksirli suçlardan hükümlü bulunanlar ile tutukluların seçmen listesinin, askı gününden bir gün evvel gönderilmesini sağlayacak. Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde taksirli suçlardan hükümlü bulunanlar ile tutukluların oy kullanacağı sandığın konulacağı yeri cezaevi idaresinin görüşünü de alarak belirleyecek, oy verme iş ve işlemlerini denetleyecek. Engelli ve 75 yaş ve üstü seçmenlerin erişimine uygun sandık konulacak yerlerin tespitini yapacak.
İlçe seçim kurulu başkanı, oy verme hakkına sahip olduğu halde, görev yaptığı sandığa ait seçmen listesinde kayıtlı bulunmayan sandık kurulu başkan ve üyeleri ile bina sorumlularının, seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçlerinin, ilçe seçim kurulu tarafından sandık kurulu üyelerini görev yerine ulaştırmak için görevlendirilmiş kişilerin, her birine seçmen olduğunu, seçimde oy kullanabileceğini gösteren sandık seçmen listesindeki bilgileri kapsayan belge verecek. Ayrıca, bu seçmenlerin esas kayıtlı olduğu sandık seçmen listesine meşruhat verilmek üzere kayıtlı bulunduğu sandık kurulu başkanlığına durumu yazıyla bildirilecek.
Cumhurbaşkanı adayları veya temsilcileri ile siyasi partilerin seçim kuruluna bildirdikleri itiraza yetkili kişilere sandık çevresinde bulunabileceklerine ilişkin belge verecek.
İlçe ve geçici ilçe seçim kurulları, seçim takvimi süresince bölgelerindeki bina sorumluları ve sandık kurulları ile iletişimi, malzeme ve evrak alışverişini en kolay gerçekleştirebilecekleri bir kamu binasında görev yapacak.
Geçici ilçe seçim kurulları da sandık kurulları başkanları ve en az birer üyenin eğitimi için kurs düzenlemek dahil gerekli önlemleri alacak. Görev alanları içindeki oy sandığı, diğer seçim araç ve gereçleri ile basılı evrakı güvenlik içinde sandık kurullarına teslim etmek, bağlı olduğu ilçe seçim kurulundan teslim alınan tüm evrakın güvenliğini sağlamakla görevli olacak. Bu kurullar, görev alanları içinde ilçe seçim kurullarının tüm yetkilerine sahip olacak.
-Sandık kurulları-
Sandık kurulları, 1 başkan ve 6 asıl üye ve 6 yedek üyeden kurulacak, kurul asıl üyeleriyle toplanacak.
Sandık kurulunda görevlendirilecek başkan ve üyelerin belirlenmesinde, öncelikle ikametgahın bulunduğu seçim bölgesi, mümkün olmadığı takdirde belde veya ilçe esas alınacak. Sandık kurulu başkanı, adı önerilen adaylar arasından ad çekilerek belirlenecek. Köy muhtarı, görev yaptığı köyde sandık kurulu başkanı olamayacak.
İlçe seçim kurullarınca, sandık kurullarının oluşum çalışmalarına 15 Temmuz Salı günü başlanacak ve 24 Temmuz Perşembe günü tamamlanarak görevlilere tebliğ edilecek. Sandık kurulu üyeleri, 9 Ağustos Cumartesi günü göreve başlayacak ve oyların sayımına ilişkin belgeler ilçe seçim kuruluna teslim edilinceye kadar aralıksız çalışacak.
10 Ağustos Pazar günü yapılacak ilk oylamada çoğunluk sağlanamazsa ikinci oylama için aynı sandık kurulları görev yapacağından, sandık kurulu üyeleri ikinci oylama için 23 Ağustos Cumartesi günü göreve başlayacak ve oyların sayımına ilişkin belgeler ilçe seçim kuruluna teslim edilinceye kadar aralıksız çalışmayı sürdürecek.
Sandık kurullarının oluşturulmasına ilişkin ilçe seçim kurulu başkanı veya kurul tarafından yapılan işlemlerin düzeltilmesi, işlem tarihinden itibaren iki gün içinde şikayet yoluyla istenebilecek. Şikayetin reddi yolundaki kararlara karşı bildirim veya tebliğ tarihinden itibaren iki gün içinde il seçim kuruluna itirazda bulunulabilecek. İl seçim kurulları iki gün içinde kesin kararı verecek. Şikayet yoluna başvurulmasa bile sandık kurulunun oluşumuna karşı, oluşma tarihinden itibaren iki gün içinde il seçim kuruluna itiraz edilebilecek. İtirazlar il seçim kurulunca iki gün içinde kesin karara bağlanacak.
Sandık kurullarına seçimle ilgili araç ve gereçler ile gerekli diğer malzeme ilçe seçim kurulu başkanlığınca hazırlanacak ve süresinde gereğine göre asıl ve geçici ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca sandık yerlerinde bulundurulması sağlanacak.
Asıl ve geçici ilçe seçim kurulu başkanları da sandık kurulu başkanlarının sandık çevresinde alınacak güvenlik önlemlerine ve sandık alanında suç işlenmesi halinde sandık kurullarının yapacakları işlere ait yetkileri, sayım, döküm ve birleştirme işlerinin yapıldığı yerlerde kullanabilecek.
Sandık kurullarından gelen sandık sonuç tutanaklarının ilçe ve geçici ilçe seçim kurullarında birleştirilmesi ve seçim sonuçlarının belirlenmesi işlemleri açık yapılacak.
İlçe veya geçici ilçe seçim kurulunun yapacağı sayım, döküm ve birleştirme işlemleri sırasında, cumhurbaşkanı aday ve müşahitleri ile ilçe seçim kurullarındaki siyasi parti temsilcileri istedikleri takdirde hazır bulunacak. Hazır bulunan siyasi partilerin müşahitleri beşten fazla olursa ad çekilerek adı ilk çıkanlardan beşi bu işlemleri takip etmek üzere kalabilecek.
Cumhurbaşkanlığı seçimini sonuçlandıran il seçim kurulları düzenledikleri tutanağın bir örneğini onaylayarak YSK'ya gönderecek.
Hesaba katılan, katılmayan ve itiraz edilen oy pusulaları, sayım döküm cetvelleri, tutanaklar ve seçimle ilgili her türlü evrak, sandık kurullarından gelen torbalar içinde ilçe seçim kurulu başkanının gözetiminde iki yıl süreyle saklanacak. Yüksek Seçim Kurulunun izni olmadıkça hiçbir yere verilmeyecek. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?