Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi'nde yer alan Midyat'taki Mor Gabriel Manastırı arazisinin iade edilmesi kararı, Süryanilerce memnuniyetle karşılandı.
Süryani Kadim Kiliseleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Türker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pakette yer alan kararlardan sevinçli olduklarını dile getirdi. "Mor Gabriel Manastırı hepimizindir" diyen Türker, "Manastır arazisinin gerçek sahiplerine iade edilmesinden çok mutluyuz. Hepimize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. İnşallah bundan sonra da sıkıntıların yaşanmamasını umuyoruz" diye konuştu.
Deyrulzafaran Manastırı ve Kiliseler Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Behçet Bayruk de "Sayın Başbakanımızdan bizi gerçekten mutlu eden bir haberi aldık. Mor Gabirel konusu bizim için de dünya Süryanileri için de çok önemliydi" dedi.
Mardinli kuyumcu Süryani asıllı Metin Ezilmez de başta Mor Gabriel arazisinin iade edilmesi kararı olmak üzere pakette yer alan diğer konularla ilgili Başbakan Erdoğan'a minnettar olduğunu belirterek, şu ifadeyi kullandı:
"Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünün açılması, köy isimlerinin değiştirilmesinin önündeki yasal engellerin kalkması ve dini inancın gereğinin yerine getirilmesinin engellenmesinin ceza kapsamına alınması kararı da beklediğimiz kararlardı. Özellikle köy isimlerinin değiştirilmesi sevindirici bir karar. Geleceğimiz için, dil ve din özgürlüğü için yeni yasalardan bahsedilmesi de çok anlamlı. Yıllardır ihmal edilmiş bu konuların gündeme gelmesi bizleri sevindirdi. 50-60 yıl önceki köylerimizin Süryanice isimlerini tekrar kullanabileceğiz."
Süryani Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Evgil Türker de Başbakanın açıkladığı demokratikleşme paketinin içeriğinden memnun olduğunu bildirdi.
Mor Gabriel Manastırı
Mor Gabriel (Deyrulumur) Manastırı, dünyanın ayakta duran en eski Süryani Ortodoks manastırı olarak biliniyor. Manastır, Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Güngören köyü sınırları içerisinde Süryanilerin anayurdu olarak kabul edilen Turabdin platosunda bulunuyor.
MS 397 yılında Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından kurulan manastır, 5. ve 6. yüzyıldan kalan Bizans dönemi mozaikleri, kubbeleri, çan kuleleri, hareketli terasları, kapıları ve Midyat kesme taşlarından yapılan kapı ve motif süslemeleriyle ünlü. - Mardin
Son Dakika › Güncel › Demokratikleşme Paketi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?