Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Karadağ'da - Son Dakika
Güncel

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Karadağ'da

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Karadağ\'da

"Bugün Türkiye, dünyada da Avrupa Birliği'nde de sürekli bir süreç halinde kendini yenileyen, reform eden bir ülke olarak gösteriliyor. Bu reform sürecinin durdu bir noktası yok. Tarih o kadar hızlı akıyor ki, kendini yenilemeyen ülkeler gelişmelerin dışında kalıyorlar, ama kendini yenileyebilen ülkeler reformlar üzerinden takdir topluyor" "Maalesef 90'lı yıllarda 3,5 sene Bosna Hersek'te bütün katliamlara sessiz kalınmasının doğurduğu sonuçlardan uluslararası toplumun yeterli ders almadığı Suriye'deki durum dolayısıyla ortaya çıktı. Suriye'de kimyasal silah kullanıldı, hava bombardımanı yapılıyor, bu acıları yaşamış Balkanlar halkları bugün Suriye'de yaşananları daha iyi anlıyorlar. Ümit ederiz artık Balkanlar'daki bu tecrübeler Suriye'de yaşandıktan sonra benzer kayıtsızlıklar yaşanmaz"

04.10.2013 16:07

Zlatan Kapiç - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "demokratikleşme paketiyle" ilgili görüştüğü yabancı ülkelerin liderlerinden olumlu tepkiler aldığını belirterek, ""Bugün Türkiye, dünyada da Avrupa Birliği'nde de sürekli bir süreç halinde kendini yenileyen, reform eden bir ülke olarak gösteriliyor. Bu reform sürecinin durdu bir noktası yok. Tarih o kadar hızlı akıyor ki, kendini yenilemeyen ülkeler gelişmelerin dışında kalıyorlar, ama kendini yenileyebilen ülkeler reformlar üzerinden takdir topluyor" dedi.

Bakan Davutoğlu, dün başladığı Balkanlar turu kapsamında Karadağ'ın Budva kentinde Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı İgor Lukşiç ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Hırvatistan'ın Dubrovnik kentinde katıldığı "Avrupa Enerji Güvenliği" forumunda birçok ikili görüşmeler yaptığını belirterek, söz konusu foruma katılan İsveç Dışişleri Bakanı Karl Bildt ile "demokratikleşme paketini" görüştüğünü ifade etti.

İsveç Dışişleri Bakanı Bildt'in "demokratikleşm paketinden" duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:

"(Demokratikleşme paketinin) Avrupa'da çok büyük yankı yaptığını ve büyük takdir topladığını ifade etti. Ben de uygulamalar ile ilgili bazı detayları verdim. Bugün Türkiye, dünyada da Avrupa Birliği'nde de bu anlamda sürekli bir süreç halinde kendini yenileyen, reform eden bir ülke olarak gösteriliyor. Bu reform sürecinin durdu bir noktası yok. Tarih o kadar hızlı akıyor ki, kendini yenilemeyen ülkeler gelişmelerin dışında kalıyorlar, ama kendini yenileyebilen ülkeler reformlar üzerinden takdir topluyor. Dün de birçok ikili görüşmede dile geldi, ama esas itibariyle Karl Bildt'le yaptığım görüşmede bunun hem İsveç için hem de Türkiye için sevindirici gelişme olduğunu ifade etti. Özellikle Süryani toplumu açısından Mor Gabriel meselesi, Süryani vatandaşlarımızdan İsveç meclisinde milletvekilleri olanlar da var. O da özellikle onun için teşekkür etti. Bu da geniş yankı uyandıran son derece olumlu bir adım oldu."

-Karadağ Dışişleri Bakanı Lukşiç'in inisiyatifinde başlatılan Balkanlar'daki "G-6" oluşumu-

Bakan Davutoğlu, Balkanlar'ın son zamanlarda gündemindeki önemli konulardan biri olan, Karadağ Dışişleri Bakanı İgor Lukşiç'in insiyatifi ile başlatılan, Hırvatistan dışında eski Yugoslavya ile Arnavutluk'u da kapsayan bölgesel bir işbirliği projesi olan "G-6" ile ilgili, Türkiye'nin Balkanlar'da her türlü işbiliği projesine olumlu baktığını söyledi.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak bir iki hususta dikkat etmek lazım. Diğer ülkelerle temaslarımız var, onlar da bize kanaatlerini ifade ediyor, bizim kanatlerimizi soruyorlar. Bu konuyu New York'ta geniş bir şekilde ele almıştık. Bunun Balkanlar'da iki ülke grup görüntüsü doğurmaması lazım, yani AB'ye girmiş ülkeler ile AB'ye girememiş eski Yugoslavya Cumhuriyetleri gibi ikili ayrım Balkanlar'daki işbiriliği atmosferine katkı yapmayabilir. Bazı ülkelerin bunun gibi kaygıları var, bizim böyle bir kaygımız yok, ama Balkanlar'da ülkelerin böyle kategorileşmemeleri önemli. Bu kapsamda bir çok proje var, dün de 'Türkiye-Bosna Hersek-Hırvatistan' üçlü mekanizmasını daha etkin kılma yönünde kararlığımız oldu. Hırvatistan Dışişleri Bakanı Vesna Pusiç ve Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya ile yaptığımız görüşmelerde. Ama bunlar, üçlü mekanizmalar, ülkelerin kategorileşmesini oluşturmuyor. Türkiye olarak biz her zaman destek veririz, her türlü faaliyete katılırız, yeter ki Balkanlar'da barış ve esenlik olsun, ama diğer ülkelerin kaygılarını da gözeterek böyle bir ikili yapılı görüntüsünün doğmaması için bütün bunların 'Güney Doğu Avrupa ülkeleri işbirliği platformu' altında yapılması önemli. Önemli olan Balkanlar'ı tek bir çatı altında toplamak, yani herhangi bir şekilde bölünmeye, ayrışmaya izin vermeden bütün Balkanlar'ı kuşatan projelere ağırlık vermek."

-" Suriye'de yaşananları Balkan halkları daha iyi anlıyorlar"-

Dubrovnik'te yaptığı ikili görüşmelerde Suriye'de akan kana rağmen dünyanın sesizliğine değindiğini de söyleyen Davutoğlu, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya ile büyük yankı bulan ve Srebrenitsa ile Humus'u karşılaştıran ortak bir makale yazdıklarını hatırlattı.

Davutoğlu, "Maalesef 1990'lı yıllarda 3,5 sene Bosna Hersek'te bütün katliamlara sessiz kalınmasının doğurduğu sonuçlardan uluslararası toplumun yeterli ders almadığı Suriye'deki durum dolayısıyla. ortaya çıktı. Suriye'de kimyasal silah kullanıldı, hava bombardımanı yapılıyor, bunları, tabi bu acıları yaşamış Balkan halkları bugün Suriye'de yaşananları daha iyi anlıyorlar. Ümit ederiz artık Balkanlar'daki bu tecrübeler Suriye'de yaşandıktan sonra benzer kayıtsızlıklar yaşanmaz."

Budva'daki temaslarının ardından Arnavutluk'a geçeceğini söyleyen Davutoğlu, başkent Tiran'da Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Cumhurbaşkanı Buyar Nişani ve Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati ile görüşeceğini sözlerine ekledi. - Karadağ

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Karadağ'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement