Edirne -Çanakkale?den Sonra En Büyük İkinci Şehitlik Edirne'de Törenle Açıldı - Son Dakika
Güncel

Edirne -Çanakkale?den Sonra En Büyük İkinci Şehitlik Edirne'de Törenle Açıldı

Edirne -Çanakkale?den Sonra En Büyük İkinci Şehitlik Edirne\'de Törenle Açıldı

Çanakkale'den sonra en büyük ikinci şehitlik Edirne'de törenle açıldı Edirne'de 1878 Osmanlı Rus Savaşı'ndan 1946 yılına çıkan savaşlarda tedavi edildikleri hastanede hayatını kaybederek şehit olan 52 bin askerden isimleri tespit edilen 5005 kişinin isminin yer aldığı Türkiye'de Çanakkale şehitliğinden sonra en büyük 2'nci şehitlik olan 'Edirne Askeri şehitlik' törenle açıldı.

22.05.2015 21:24

Çanakkale'den sonra en büyük ikinci şehitlik Edirne'de törenle açıldı

Edirne'de 1878 Osmanlı Rus Savaşı'ndan 1946 yılına çıkan savaşlarda tedavi edildikleri hastanede hayatını kaybederek şehit olan 52 bin askerden isimleri tespit edilen 5005 kişinin isminin yer aldığı Türkiye'de Çanakkale şehitliğinden sonra en büyük 2'nci şehitlik olan 'Edirne Askeri şehitlik' törenle açıldı.

Törene Edirne Valisi Dursun Ali Şahin Edirne 54'ncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, Edirne Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan, Edirne Şehit Aileleri Derneği Başkanı Ali Vardar, kentte görevli askeri personel, şehit yakınları ve diğer davetlilerin katıldı.

5005 ŞEHİDİN İSMİ YAZILDI

Edirne belediyesi ve Edirne Şehit Ailelerinin ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında yapılan ve sayı bakımından Çanakkale'nin ardından, Türkiye'nin en büyük şehitliği olarak bilinen, 'Edirne Askeri Hastane Şehitliği' savaşlarda yaralı olarak getirilip tedavi oldukları sırada hayatını kaybeden toplam 52 bin askerden 5005 yakınına ulaşılıp mektuplu davet gönderildi. Davet gönderilen şehit torunlarının da katıldığı açılışta askerlerin isimleri memleketleri ve babalarının yazıldığı anıt şehitlik açılış öncesi saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlandı.

VALİ 'BABAMIN AMCASI BURADA ŞEHİT OLMUŞö

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, açılış öncesi yaptığı konuşmada, 8 ay önce şehitlik için atılmış olan temelin neticesinin alındığını söyledi. Babasının amcasının Edirne Askeri Vali Şahin, "52 bin şehit ve ismi tespit edilen 5 bin 5 şehit adına bu abide yapıldı. İnanıyorum ki o 52 binin ismi de ileride tamamlanacak. İsmi tespit edilen şehitlerimizin her birinin başının ucuna ağaç dikildi. Gerçekten sevinçliyiz. Bu sevinci hep birlikte kutluyoruz. Zaman çok çabuk akıp gidiyor. Babam amcasının nerede şehit olduğunu bilemiyordu. Babam onu bilmeden bu dünyadan göçtü. Ama onun oğlu Edirne'ye vali oldu. Babamın amcasının burada metfun olduğunu öğrendim. Kayıtlardan bunu öğrenince kendimden geçtimö dedi.

Konuşmaların ardından ölen şehitler için dua okundu. Açılışın ardından protokol üyeleri anıtta ismi yazan 5005 askerin anısına karanfil bıraktı. Şehit yakınlarının isimleri yazılı yakınlarını aradığı anıtta zaman zaman duygusal anlar yaşandı.

Edirne Kemerdere mevkiinde açılışı yapılan şehitlik, dev Atatürk posteri ve Türk bayrakları asıldı. İki askerin heykelin bulunduğu ve askerlerin eski tüfek ve kıyafetleriyle nöbet tutuğu alanda katılanlara o dönemin askeri karavanası olan üzüm hoşafı ve ekmek ikram edildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Edirne -Çanakkale?den Sonra En Büyük İkinci Şehitlik Edirne'de Törenle Açıldı - Son Dakika


Advertisement