Bunama hastalarına, almaları gereken ilaçları hatırlatmak ya da sabah uyanmalarına yardım etmek üzere eğitilen iki köpek, sahiplerinin hayatını değiştirdi.
Glasgow Sanat Fakültesi'nden bir grup öğrenci tarafından ortaya atılan "yardımcı köpekler eğitme fikrinin ürünü" iki köpek, alarm çaldığında ilaç kutusunu getirmek, sahiplerini bir hatırlatma notunu okumaya "itmek", sabah yataktan kalkmalarına yardımcı olmak üzere 18 ay eğitim gördü.
Golden Retriever cinsi "Oscar" ve Labrador cinsi "Kapsa", 18 aylık eğitimden sonra 4 ay da sahipleriyle çalıştı.
Kapsa'nın sahibi Ken ve Glenys Will çifti, köpeklerinin hayatlarını değiştirdiğini belirtti.
Glenys Will, 3 yıl önce bunama teşhisi koyulduktan sonra eşinin yalnız kalmaktan korktuğunu belirterek, "Kapsa başımıza gelen en güzel şey. Alışverişe gidebiliyoruz. Kapsa, Ken ile oturuyor. Onun için endişelenmeme gerek kalmıyor. İkimiz de rahatladık" dedi.
İş yerine giderken hatırlatıcı notlar ve eşinin yanına alarm bıraktığını belirten Glenys Will, mutfağa gitmek gerektiğinde Kapsa'nın Ken'in yataktan kalkmasına, notları okumasına ve kahvaltı yapmasına yardımcı olduğunu vurguladı.
Oscar'ın sahipleri Frank ve Maureen Benham da köpeklerinin hayatlarına büyük değişiklik getirdiğini ifade etti. Maureen'in özgüveninin sarsıldığını belirten Frank, Oscar sayesinde artık her gün dışarı çıkabildiklerini, yeni insanlarla tanışabildiklerini söyledi.
Bunama hastası kişilere yardım için fikir üretmeleri istenen ve bunama hastaları için yardımcı köpekler fikrine imza atan öğrencilerden Luke McKinney de "bu düşüncenin görme engellilere yardım eden köpeklerden doğduğunu" belirtti. McKinney, fikri Alzheimer Scotland Örgütü'ne götürdüklerini ve büyük destek gördüklerini ifade etti.
Oscar ve Kapsa, başarılarını ispat ettikten sonra iki köpek daha bunama hastalarına yardım için eğitime alındı. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Eğitimli Köpekler Bunama Hastalarının Hayatını Değiştirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?