Elektronik Kitapları Görme Engellilerle Paylaşıyor - Son Dakika
Güncel

Elektronik Kitapları Görme Engellilerle Paylaşıyor

Elektronik Kitapları Görme Engellilerle Paylaşıyor

Lise yıllarında başını kale direğine çarparak iki gözünü de kaybeden engelli avukat, 7 yılda elektronik ortama aktararak, okuduğu 2 bin kitabı görme engellilerle paylaştı Avukat Hekimhan: "Taradığım kitapların içerisinde hem mesleki kitaplar hem de edebi eserler, Türk ve dünya klasikleri, tarih,

12.12.2013 11:11

ABDULLAH YILDIZ  - Lisede okurken bir futbol maçında başını kale direğine çarparak gözlerini kaybeden engelli avukat, 7 yılda yaklaşık 2 bin kitabı elektronik ortama aktararak, birçok görme engelliye kitap dünyasının kaplarını açtı.

Evinde ve bürosunda yaklaşık 6 bin kitabı bulunan 41 yaşındaki avukat Muhammed Emin Hekimhan, kendisini görme engelliler için dijital kitap arşivi oluşturmaya adadı.

Hekimhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lise son sınıfta başını kale direğine çarparak gözlerini kaybettiğini, bu nedenle yaşadığı bunalım sonucu eğitimine 2 yıl ara vermek zorunda kaldığını ifade etti.

Daha sonra ailesi ve arkadaşlarının manevi desteği ile kendisini toparladığını ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdiğini anlatan Hekimhan, 1994 yılında Kırşehir'de serbest avukat olarak çalışmaya başladığını ve büyük mücadeleler sonunda avukat olarak kendini kabul ettirmeyi başardığını söyledi.

Kitapları elektronik ortama aktararak, paylaşıyor

Hekimhan, mesleği ile ilgili kitap okuma konusunda büyük sıkıntı çektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Görme engelli avukatlar olarak çektiğimiz en büyük sıkıntı kitap okumadır.  Üniversite yıllarında ve daha sonra bu sıkıntıyı çok yaşadım. Teknolojinin gelişmesi ve bizim de bunu kullanabilir hale gelmemizle sıkıntılarımız biraz azaldı. Bilgisayar ve tarayıcı aracılığıyla kitapları tarayarak bilgisayara yüklüyoruz. Daha sonra ekran okuyucu programlarıyla istediğimiz kitaplardan yararlanabiliyoruz.  Bütün kitaplara ulaşma imkanımız yoktu. Kendimiz taramak zorundaydık. Diğer görme engelli arkadaşlarla işbirliği içerisinde, onlarla görüşerek, taradığımız kitapları birbirimize göndererek bu işi daha güzel yapmaya çalıştık. Daha sonra bu kitapları yayımlayan siteler çıktı. Gerek bazı üniversiteler gerekse bazı engelli derneklerinin siteleri vasıtasıyla taradığımız kitapları paylaşmaya başladık. Bu işi yapan kurumlar da ortaya çıktı."

İşinin haricindeki zamanını kitap tarayarak geçirdiğini vurgulayan Hekimhan, "Bizzat benim taradığım ve elektronik kitaba çevirerek görme engellilerle paylaştığım eser sayısı yaklaşık 2 bin adettir. Bunu 7 yıl içinde gerçekleştirdim. Hala da taramaya devam ediyorum. Kendi çabamızla ve el emeğimizle bunu yapmaya çalışıyoruz. Bu noktada diğer görme engelli arkadaşlara yardımcı oluyoruz. Taradığım kitapların içerisinde hem mesleki kitaplar hem de edebi eserler, Türk ve dünya klasikleri, tarih, kişisel gelişim, psikoloji kitapları var. Aklınıza ne geliyorsa hemen hemen tüm türde kitaplar var. Alan ayrımı yapmadan bulduğum tüm kitapları elektronik ortama aktarmaya çalışıyorum" diye konuştu.

Dijital kitap arşivinde Türkiye'de ilk 3 engelli arasında

Hekimhan, kitapları elektronik ortama kazandırma noktasında engelliler arasında Türkiye genelinde ilk üçe girdiğini ifade ederek, "Diğer görme engellilere yardımcı olmaya çalışıyorum. Bir insan ne kadar çok okuyorsa dünyaya bakış açısı o kadar değişir ve gelişir. Olayları değerlendirme noktasında çok daha farklı boyutlara ulaşabilir. Bu yüzden her alanda kitap okumaktayım. 2008'de Kırşehir Halk Kütüphanesinden en fazla kitap okuyan yetişkin seçildim. Kitap dünyasının zenginliğini imkanları daha az olan engellilerle paylaşmaya devam edeceğim" dedi. - Kırşehir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Elektronik Kitapları Görme Engellilerle Paylaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement