Elmalı'da "Hamdi Yazır Kent Müzesi" Kurulacak - Son Dakika
Güncel

Elmalı'da "Hamdi Yazır Kent Müzesi" Kurulacak

Antalya'nın Elmalı ilçesinde tarihi ve kültürel değerlerin korunması ve tanıtılması amacıyla hazırlanan "Şehr-i Elmalı" projesi kapsamında, Hamdi Yazır Kent Müzesi kurulacağı bildirildi.

08.02.2013 17:38

Antalya'nın Elmalı ilçesinde tarihi ve kültürel değerlerin korunması ve tanıtılması amacıyla hazırlanan "Şehr-i Elmalı" projesi kapsamında, Hamdi Yazır Kent Müzesi kurulacağı bildirildi.

Akdeniz Üniversitesi Elmalı Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Hadi İstanbullu, yaptığı yazılı açıklamada, Elmalı Kaymakamlığı, Elmalı Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi Elmalı Meslek Yüksekokulu, Milli Eğitim Müdürlüğü, Elmalı Kültür Turizm Dayanışma Derneği ve Elmalı Müzesi'nin ortaklaşa yürüttüğü "Şehr-i Elmalı" projesi kapsamında ilçedeki Badazlılar evinin Hamdi Yazır Kent Müzesi haline getirilmesinin kararlaştırıldığını kaydetti.

Türk-İslam tarihinin önemli isimlerinden Elmalılı Hamdi Yazır'ın adını taşıyacak kent müzesi binasının restorasyonuna başlandığını belirten İstanbullu, restorasyonun 8 ayda tamamlanmasının beklendiğini vurguladı.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın da (BAKA) projeye 150 bin lira destek vereceğine değinen İstanbullu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Hamdi Yazır Kent Müzesi ile Elmalı'da yok olmakta olan tarihi konakların korunması konusunda bir bilinç oluşturulacak. Amaç, Badazlıların evinde yaşamamış olsa da bu binadaki sergileme ile Elmalılı Hamdi Yazır'ın ev yaşamını ve kendisini anlatmak ve Elmalı'nın yok olmakta olan tarihi bilgi ve dokümanlarını bir yerde toplayıp, yok olmasını engellemek. Proje kapsamında ayrıca ilçe merkezindeki turistik değerlere rahatça ulaşılabilmesi için çeşitli tanıtım materyalleri hazırlanacak."

-Elmalılı Hamdi Yazır kimdir--

1878-1942 yılları arasında yaşayan ve "Elmalılı Küçük Hamdi" olarak da bilinen Mehmed Hamdi Yazır, Elmalı'da doğdu. Rüşdiyeyi Elmalı'da bitiren Hamdi Yazır, 1895'te İstanbul'a gitti. Kayserili Mahmud Hamdi Efendi'nin derslerini izleyen ve dönemin önemli bilginlerinden icazet alan Yazır, kadı yetiştiren Mekteb-i Nüvvab'ı bitirdi. Yazır, 1905-1908 arasında Bayezid Camisi'nde dersler verdi.

Bu görevi yürütürken Meşihat Dairesi Mektub-i Kalemine atanan Hamdi Yazır, aynı dönemde Mekteb-i Nüvvab, Mekteb-i Mülkiye, Medresetü'l Vaizin ve Medrese-i Süleymaniye'de dersler verdi. Meclis-i Maarif üyeliğinde de bulunan Yazır, 1908'de II. Meşrutiyet'in ilanından sonra Antalya Mebusu oldu. Yazır, 1918'de Darü'l-Hikmeti'l İslamiye (Şeyhülislamlığa bağlı Yüksek Müşavere Heyeti) üyeliğine, bir yıl sonra da başkanlığına atandı.

Damat Ferit Paşa'nın birinci ve ikinci kabinelerinde evkaf nazırlığı yapan Hamdi Yazır, 1919'da meclis-i ayan üyesi oldu. İttihat ve Terakki'nin ilim şubesinde görev alan Yazır, Cumhuriyet'in ilanından sonra Damat Ferit Paşa kabinelerinde görev alması nedeniyle idama mahkum edildiyse de Ankara İstiklal Mahkemesi'nde görülen davada aklandı. Hamdi Yazır, İstanbul'a döndükten sonra zamanını Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kendisinden istediği Kur'an-ı Kerim yorumu çalışmalarına ayırdı.

Hak Dini Kur'an Dili Yeni Mealli Türkçe Tefsir, Hamdi Yazır'ın başyapıtı olarak kabul ediliyor.

Muhabir: Mehmet Çakmak/ Güç Gönel

Yayıncı: Tuncer Çetinkaya - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Elmalı'da 'Hamdi Yazır Kent Müzesi' Kurulacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement