Erdoğan'a 'Hazar Devlet Adamı' Ödülü - Son Dakika
Güncel

Erdoğan'a 'Hazar Devlet Adamı' Ödülü

Erdoğan\'a \'Hazar Devlet Adamı\' Ödülü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hazar Strateji Enstitüsü tarafından 'Hazar Devlet Adamı' ödülüne layık görüldü.

07.12.2012 00:33

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hazar Strateji Enstitüsü tarafından 'Hazar Devlet Adamı' ödülüne layık görüldü.

Four Seasons Otel'de düzenlenen ödül törenine; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ABD eski Savunma Bakanı Robert Gates, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

Ödül gecesinde 'Hazar Devlet Adamı' Ödülü, Başbakan Erdoğan'a verildi. Erdoğan'a adına, ödülü Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ aldı. Bozdağ, ödül töreninde yaptığı konuşmada, Kuzey Afrika ve Ortadoğu bölgelerindeki gelişmeler ile Avrupa'yı derinden etkileyen küresel ekonomik krizin ortaya koyduğu kapsamlı bir dönüşüm sürecinden geçildiğini anlattı. Bu sürecin küresel düzen üzerinde de önemli yansımalarının olacağına işaret eden Bozdağ, Hazar Havzası'nın, komşusu olduğu Akdeniz ve Karadeniz havzalarıyla birlikte tarih boyunca büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış, insanlığın bugün ulaştığı noktaya engin katkılar sağlamış ve bu özellikleriyle de her zaman önemini korumuş bir coğrafya olduğunu kaydetti. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, "Bu coğrafyanın batı yakasını oluşturan ve Orta Asya'ya açılan kapımız durumundaki Güney Kafkasya ülkelerinin siyasi ve ekonomik istikrara sahip, kendi aralarında barış ve işbirliği içinde yaşayan, evrensel değerleri benimsemiş ülkeler olarak varlıklarını sürdürmeleri Kafkasya politikamızın temel unsurları arasında yer almaktadır" şeklinde konuştu.

Konuşmasında Orta Asya'nın, Avrasya'da güvenlik ve istikrarın sağlanması açısından stratejik öneme sahip bir bölge olduğunu vurgulayan Bozdağ, Türkiye'nin, Hazar bölgesiyle olan ilişkilerinin önemli boyutlarından birini enerji alanındaki işbirliklerinin oluşturduğunu kaydetti. Bozdağ, "Nitekim Hazar Havzası zengin petrol ve doğalgaz kaynaklarıyla Türkiye'nin artan enerji ihtiyacının karşılanması bakımından önem arz ederken ülkemiz de hem tüketici olarak hem de bölge kaynaklarının Avrupa'daki pazarlara taşınmasında kilit bir transit ülke olarak doğal bir köprü rolü oynamaktadır. Her alanda olduğu gibi, enerji alanındaki ilişkilerimizde de kazan-kazan ilkesini temel almaktayız" dedi.

Hazar Strateji Enstitüsü tarafından düzenlenen Hazar Forumu kapsamındaki gecede ödül alan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev ise törene katılmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a desteklerinden dolayı teşekkür eden SOCAR Başkanı Abdullayev, iki ülke arasındaki işbirliğinin artarak devam edeceğini sözlerini ekledi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement