ZONGULDAK'ta, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) 3 bin 200 işçinin alınması halinde yıllık 800 bin ton olan kömür üretiminin yüzde 100 artarak 1 milyon 600 bin tonlara çıkacağını söyledi. GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, elektrik santralleri toplu açılış töreninde "Kömürde ithal yok, bu işi kapattık. Rezervimizi eritmek için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Önce kömürlerimizi eritelim" dediğini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın da da, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, "Önceliğimiz yerli kömür. İthal kömür santrallerine bu dönemde olumlu görüş vermeyeceğiz" diye konuştuğunu söyledi. Bu sözlerin, Zonguldak ve TTK için umut olduğunu belirten Ahmet Demirci, koklaşabilir taşkömürünün sadece Zonguldak'ta olduğunu, bu kömürün kuruma bağlı Kozlu, Üzülmez ve Karadon maden ocaklarında çıkarıldığını söyledi. Bu kömürün altın değerinde olduğunu ve soba gibi yerlerde yakılmasına karşı olduklarını söyleyen Demirci şöyle konuştu:
"Bu taşkömürünü bir gram dahi kalmadan çıkartarak ülke ekonomisine kazandırmak istiyoruz. Kömürümüz kaliteli, hem de yerli üretim. Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızdan, Başbakanımızdan bu konuda yardım istiyoruz. Bize işçi versinler. Bize baret, çizme, kazma yetiyor. Bir de iş güvenliği açısından diğer ekipmanları versinler."
Şu anda en düşük işçi sayısıyla tarihin en düşük kömür üretimini yaptıklarını ifade eden Demirci, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kurumda şu anda 8 bin işçimiz var. Bunun 2 bini kömür kazıyor. Yıllık 800 bin ton kömür üretiliyor. TTK'da, norm kadro olarak 14 bin civarında olması gerekirken şu anda 8 bin işçi çalışıyor. 6 bin açığımız var. '6 bin işçiyi bir anda alsın' demiyoruz. Alınırsa devletimiz zarar eder, hem de işçi arkadaşlarımızın kaza riski artar. TTK'nın istemiş olduğu 3 bin 200 kadro var. 3 bin 200 işçi alınsın, TTK'nın üretimi yüzde 100 artar. Bu tarihinin en iyi seviyeleri de olabilir. Bu Zonguldak, hem de Türkiye ekonomisine katkı sağlar. Hem dövizimiz de dışarı çıkmaz. 5 milyar dolar biz dışarıya ithal kömür parası veriyoruz. Türkiye'nin 30 milyon ton civarında taşkömürüne ihtiyacı var. Biz bu 30 milyon tonun ne kadar fazlasını çıkarırsak dolarımız kendi cebimizde kalacak." - Zonguldak
Son Dakika › Güncel › Erdoğan'ın 'Önce Kömürümüzü Eritelim' Sözü Zonguldak İçin Umut Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?