Eskişehir Nuga Helvası, Akhisar Domat Zeytini ile Akhisar Uslu Zeytini, Akhisar Köfte ve Diyarbakır Örgü Peyniri'nin tescillenmesi amacıyla, Türk Patent Enstitüsüne yapılan başvurular Resmi Gazete'de ilan edildi Eskişehir Nuga Helvası, Akhisar Domat Zeytini ile Akhisar Uslu Zeytini, Akhisar Köfte ve Diyarbakır Örgü Peyniri'nin tescillenmesi amacıyla, Türk Patent Enstitüsüne yapılan başvurular Resmi Gazete'de ilan edildi.
Eskişehir Ticaret Odası, "Eskişehir Nuga Helvası"na coğrafi işaret verilmesi amacıyla Türk Patent Enstitüsüne başvurdu. Eskişehir Ticaret Odası tarafından Türk Patent Enstitüsüne yapılan başvuru, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Başvuruda, Eskişehir Nuga Helvası'nın uzun yıllardan beri Eskişehir de üretilen yöresel ürünlerden biri olduğu ifade edilerek, tüketiciler tarafından Eskişehir'in Meşhur Nuga Helvası ismiyle anıldığı ifade edildi. Nuga Helvası'nın üretim metodu işe şöyle belirtildi:
"Yumurta akı nuga helva üretiminde kullanılan ana bileşenlerden biridir. Özellikle yumurta akı şeker ile çırpılınca kabarır ve beyazlaşır; çırpılma sırasında hava kabarcıkları yumurta akı proteinleri ile etkileşime girerek hacmini artırır. Bu arada bazı proteinler çırpma etkisi ile koyulaşır. Yumurta akının kolay çırpılması için yumurtaların oda sıcaklığında olması gerekir. Yumurta akı çırpılırken çöğen ekstraktı eklenir ve böylece nuga helvaya beyazlık kazandırılır."
-AKHİSAR ZEYTİNİ VE KÖFTESİ DE SIRADA-
Akhisar Ticaret ve Sanayi Odasının, "Akhisar Domat Zeytini" ile "Akhisar Uslu Zeytini"nin tescillenmesi amacıyla Türk Patent Enstitüsüne yaptığı başvuru da Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Akhisar Domat Zeytini ile Akhisar Uslu Zeytininin Manisa İlinin Akhisar İlçesi ve Gölmarmara, Salihli, Turgutlu, Saruhanlı, Kırkağaç olmak üzere çevre ilçelerinde yetiştirildiği kaydedildi.
Yine Akhisar'da Ramiz Gıda ve Turizm Sanayi Ticaret Limited Şirketi, Akhisar Köfte'nin coğrafi işaret olması için Türk Patent Enstitüsüne yaptığı başvuru Resmi Gazete'de ilan edildi. Başvuruda, Akhisar Köfte'nin kullanılan et itibariyle lezzetini, yağını ve suyunu muhafaza eden bir özelliğe sahip olduğu, lezzetlendirici olarak saf yemek tuzu, kuru soğan (Karacabey cinsi acı soğan) ve ekmek içi kullandığı belirtildi. Akhisar Köfte'de kekik, reyhan otu, kimyon, köfte baharı gibi baharatlar ya da sarımsak, soya unu, şeker, tahıllar, patates gibi yoğun karbonhidratların veya sodyum bikarbonat gibi kimyasalların lezzeti ve kokusu olmaması gerektiği kaydedilirken, çok pişmemiş olması, garnitüründe pide, domates, yeşil biber, maydanoz, kaba sulu soğan piyazı, roka olması gerektiği ifade edildi.
-DİYARBAKIR ÖRGÜ PEYNİRİ TESCİLLENİYOR-
Diyarbakır İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün Diyarbakır Örgü Peyniri'nin coğrafi işaret olması için Türk Patent Enstitüsüne yaptığı başvuru, Resmi Gazete'de ilan edildi. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan başvuruda, Diyarbakır Örgü Peyniri'nin bileşim yönünden beyaz peynire, üretim teknolojisi açısından ise kaşar peynirine benzediği, yağ oranı yüksek, homojen, plastik telemeli, elastik yapıda yarı sert, kendine özgü karakteristik tat-aromaya sahip, besin değeri yüksek ve tüketici beğenisini kazanan tipik saç örgüsü şeklinde bir peynir çeşidi olduğu kaydedildi.
Diyarbakır Örgü peynirinin renginin, krem beyaz veya hafif sarımsı olduğu, elle iplik şeklinde ayrılabildiği ve parlak bir görünüme ve esnek bir yapıya sahip olduğu ifade edildi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Eskişehir, Akhisar ve Diyarbakır'ın Yöresel Ürünleri Tescilleniyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?